Membrii Consiliului National al Audiovizualului (CNA) au amendat joi cu 150.000 de lei postul de televiziune Antena 3 pentru abateri repetate la Legea audiovizualului si limbaj injurios folosit de moderatorul Mihai Gadea in emisiunea "Sinteza Zilei", transmite Agerpres. In timpul emisiunii din 22 februarie, care avea ca tema principala lipsa morfinei pentru bolnavii de cancer, Gadea l-a jignit pe presedintele CNAS, Lucian Duta.

Mihai GadeaFoto: Captura Antena 3

"Sanctiunea vine la capatul a mai multor derapaje de limbaj inregistrate in mai multe emisiuni. Cu totii suntem impresionati de situatia dramatica a bolnavilor de cancer. Incercarea Antenei 3 de a stabili responsabilitati este perfect legitima, dar demersul trebuie pus in parametrii legii. Intr-o emisiune cu mare incarcatura emotionala lucrurile au derapat", a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu.

Decizia de amendare a postului Antena 3 a venit dupa ce marti CNA amanase din nou, pentru a treia oara, o decizie de sanctionare a postului de televiziune pentru mai multe editii ale emisiunii "Sinteza zilei" reclamate pentru limbaj injurios, inclusiv cea in care realizatorul l-a insultat pe presedinele CNAS. Amanarea a fost cauzata de faptul ca membrii CNA nu s-au inteles la vot. Dupa mai multe propuneri de sanctionare, s-a ajuns sa se voteze intre o amenda de 200.000 de lei si una de 150.000 de lei. Prima a strans cinci voturi, iar a doua - patru. Pentru ca o decizie sa fie adoptata, era nevoie de sase voturi.

Agerpres scrie ca, joi, in apararea Antenei 3 a intervenit, vicepresedintele Federatiei Asociatiei Bolnavilor de Cancer, Alina Iliescu, care a spus ca postul respectiv a fost primul care a sesizat problemele bolnavilor de cancer.

"A fost o scapare omeneasca. Toti ne descarcam prin limbaj. E o greseala omeneasca. (...) Celula cancerigena nu are culoare politica, nu isi alege vreo functie", a spus Alexandru Corina, artist plastic amator, bolnava de cancer din Constanta.

Totodata, CNA a analizat pe 6 martie emisiunile "Sinteza zilei" difuzate de Antena 3 pe 6, 7, 8 si 20 februarie, "La ordinea zilei" difuzate pe 20 si 29 februarie si "In gura presei" difuzate pe 23 si 28 februarie. Sanctiunea a vizat si aceste emisiuni.

De asemenea, CNA a analizat reclamatia lui Adriean Videanu cu privire la emisiunea 'Sinteza zilei' din 5 februarie a Antenei 3, acesta sustinand ca "i-au fost incalcate drepturile la demnitate, onoare si imagine", deoarece, intervenind telefonic, "nu a fost lasat sa isi duca ideile la capat, fiind permanent intrerupt si ridiculizat".

Reamintim ca in urma cu cateva saptamani, un alt realizator al trustului Intact, Dan Capatos, a provocat un alt scandal, facand public, la emisiunea lui, un filmulet in care Emil Boc apare dezbracat.

CNA a amendat postul Antena 1 si l-a obligat sa isi intrerupa emisia timp de 10 minute.

Marti, cei mai importanti moderatori de la trustul Intact: Razvan Dumitrescu, Mircea Badea, Dana Grecu, Adrian Ursu, Oana Stancu, Alessandra Stoicescu si Victor Ciutacu au fost prezenti in platoul emisiunii "Sinteza zilei" (Antena 3) moderata de Mihai Gadea, subiectul dezbatut fiind: "Planurile puterii de eliminare a Antenei 3 pas cu pas".

Oamenii de televiziune amintiti au afirmat ca actuala putere doreste desfiintarea Antenei 3.

Decizia de amendare, amanata deja de trei ori

Decizia CNA in cazul Antena 3/"Sinteza zilei" a fost amanata, saptamana trecuta, de doua ori. In sedinta de joi, 1 martie, amanarea a fost decisa deoarece cazul editiei "Sinteza zilei" din 22 februarie a fost comasat cu o plangere venita din partea lui Adriean Videanu impotriva Antena 3 si cu o serie de alte emisiuni de acum cateva saptamani, reclamate tot pentru limbaj injurios si in privinta carora CNA nu a luat inca o decizie.

Votul a plecat de la aceleasi propuneri formulate si in urma cu o saptamana - o amenda de 50.000 de lei si o sanctiune de obligare a postului sa isi intrerupa programul pentru a difuza, timp de zece minute, doar textul deciziei de sanctionare a CNA. Ambele au cazut la vot, la fel si cele intermediare, de amendare a postului cu 100.000 si 130.000 de lei.

Intre timp, in dosarul de monitorizare au mai aparut cateva emisiuni, inclusiv una in care Mihai Gadea sugera ca ministrul Gabriel Berca nu ar fi sanatos psihic, o emisiune legata de presedintele CJ Harghita, dar si o editie "In gura presei", in care Mircea Badea spunea ca i se pare ca Lucian Duta, presedintele CNAS, e un dobitoc si argumenta printr-o definitie de dictionar a cuvantului.

In sedinta de marti, reprezentantii Antena 3 au cerut o discutie pe jurisprudenta CEDO care, spun ei, trebuie luata in considerare in deciziile CNA.

Desi membrii CNA au insistat asupra faptului ca la CNA nu este discutata jurisprudenta CEDO, ci modul cum sunt respectate reglementarile din audiovizualul romanesc, discutiile cu avocatul Antena 3 au facut trimitere, timp de doua ore, la CEDO si la modul cum aceasta instanta abordeaza libertatea de expresie si dreptul omului la propria imagine.

Citeste si: