CNA a decis, marti, sa injumatateasca perioada de licenta pentru postul OTV, din cauza publicitatii politice difuzate de acest post. Perioada actuala de licenta a OTV ar fi trebuit sa expire la 1 aprilie 2013, ceea ce inseamna ca, dupa decizia de azi, OTV mai poate functiona cu actuala licenta pana la 28 septembrie 2012. Dan Diaconescu a participat la sedinta CNA si a afirmat ca nu este membru PP-DD, ca nu face emisiuni electorale, ci este un jurnalist care se intalneste cu telespectatorii si care "incearca sa va salveze si dumneavoastra (membrilor CNA - n.r.) viata, sa va imbunatateasca nivelul de trai."

OTV a inceput atacul la decizia CNAFoto: Captura OTV
  • Imediat dupa anuntarea deciziei, la OTV au inceput discutiile despre decizia CNA. "Abuzurile continua! Ni s-a luat dreptul de a ne exprima", scrie mare pe ecran, in timp ce trei doamne dezbat problema.

CNA a analizat, marti, publicitatea politica la acest post difuzata in perioada 16-24 martie 2012, inclusiv unele emisiuni cu "revolutia" din studioul OTV. Pe agenda s-a aflat si un raport de monitorizare privind pluralismul politic la OTV, in perioada noiembrie 2011-ianuarie 2012.

  • Daca, in noiembrie si decembrie, numarul reprezentantilor fortelor politice in emisiunile de dezbatere ale OTV a fost redus, dar echilibrat, in ianuarie puterea a fost reprezentata de 4 ori in emisiunile OTV, in timp ce opozitia - de 60 de ori, din care de 57 de ori prin reprezentanti ai Partidului Poporului-Dan Diaconescu.

Decizia CNA vine dupa ce, acum doua saptamani, Consiliul a decis sa sanctioneze postul cu intreruperea programului timp de trei ore, din cauza publicitatii politice pentru PP-DD. Anterior, pe parcursul ultimului an si jumatate, postul fusese sanctionat de mai multe ori cu somatii si amenzi pentru publicitate politica, iar in octombrie 2011 si ianuarie 2012 a fost obligat sa difuzeze timp de zece minute doar textul sanctiunii CNA.

  • Potrivit Legii Audiovizualului, un post poate fi sanctionat cu injumatatirea perioadei de licenta daca, in prealabil, a fost sanctionat de cel putin doua ori cu obligatia de a difuza timp de trei ore, intre 18.00-21.00, doar textul sanctiunii CNA.
  • Narcisa Iorga, membru CNA: In total, de la autorizarea postului, OTV a avut 9 sanctiuni de intrerupere cu 10 minute si 7 sanctiuni cu intererupere de 3 ore (...) Legea Audiovizualului arata ce se intampla in cazul repetarii acestor sanctiuni.

OTV a obtinut licenta audiovizuala - cu o valabilitate de noua ani - in 2004, ceea ce inseamna ca ea urma sa expire peste un an - la 1 aprilie 2013. Injumatatirea termenului inseamna ca licenta OTV mai este valabila timp de sase luni si va trebui atunci prelungita, cu acordul CNA, pentru ca postul sa functioneze in continuare.

Dan Diaconescu mai detine si postul DDTV (Direct Digital TV, operat de Telecroma Media SRL din 2005). Cristina Trepcea, membru CNA, a atras atentia in sedinta CNA de "trebuie facut ceva" si in acest caz.

Dan Diaconescu, in fata CNA:

  • Este o eroare in raportul de monitorizare, pentru ca sunt prezentat ca membru PPDD in raportul de monitorizare. Dar eu nu sunt membru al PPDD, deci in studio nu au fost reprezentanti PPDD.
  • Eu dau numele acestui partid, dar nu am nicio legatura directa in acte.
  • Cred ca la OTV au fost reprezentate perfect toate partidele romanesti.
  • Nu stiu de ce nu apar in rapoartele dvs indemnurile facute in studio, precum "Votati cu PDL daca doriti sa traiti ca astazi" sau "Votati cu USL daca vreti sa traiti ca in ultimii 20 de ani". E o lunga discutie in studioul nostru in care ii indemnam pe oameni sa se prezinte la vot
  • Celelalte posturi ne ataca pe noi - atat OTV, dar mai ales Partidul Poporului.
  • Dumneavoastra nu asteptati deznodamantul in instanta la masura anterioara
  • In emisiunile in care au fost prezentate vizitele mele in tara, doresc sa analizati ce s-a prezentat exact pe ecran - anume vizita unui jurnalist care se intalneste cu telespectatorii sai.
  • Cele 100 de masuri pe care le-am prezentat pe ecran sunt masuri economice, nu reprezinta Partidul Poporului, nu reflecta o insusire a lor de catre Partidul Poporului
  • Daca vrem sa-i dam pe corupti pe mana procurorilor nu inseamna ca ne facem campanie electorala.
  • Ceea ce se face la Antena 3, B1, Romania TV si Realitatea TV (...) trece cu mult de ceea ce face OTV.

Fragmente din discutiile de la CNA:

  • Narcisa Iorga, membru CNA: Constat ca nu cunoasteti legea. Daca nu recunoasteti autoritatea CNA, de ce ati venit la CNA? Dan Diaconescu: Am spus ca recunosc aceasta autoritate pana o voi schimba.
  • Narcisa Iorga: Aveti dovezi cand spuneti ca primim comenzi prin biletele? Dan Diaconescu: Da, le voi prezenta la procesul pe care il voi intenta.
  • Narcisa Iorga: In total, de la autorizarea postului, ati avut 9 sanctiuni de intrerupere cu 10 minute si 7 sanctiuni cu intrerupere de 3 ore (...) Legea Audiovizualului arata ce se intampla in cazul repetarii acestor sanctiuni. Dan Diaconescu: Postul meu a fost inchis doi ani pentru ca nu am vrut sa vand 51% lui Adrian Nastase. Azi postul meu se pare ca urmeaza sa fie din nou inchis pentru ca nu vreau sa fac o alianta cu PDL si UNPR.
  • Dan Diaconescu: Chiar nu credeti ca USL, PDL si UNPR nu folosesc mult mai tare posturile din Romania decat PPDD?
  • Dan Diaconescu: Sunt un jurnalist care incearca sa va salveze si dumneavoastra viata, sa va imbunatateasca nivelul de trai. (...) Eu, ca jurnalist, incerc sa salvez ce mai pot sa salvez din tara asta.
  • Dan Diaconescu: Vrem sa restructuram CNA pentru ca (...) visez la un CNA care sa fie format din 11 oameni de televiziune si care sa nu aiba nicio legatura cu politicul. (...) Ne-ar placea sa avem membri din randul CNA. Partidul nostru are nenumarati membri, dar niciun membru CNA. (...) Eu nu sunt membru de partid tocmai pentru a respecta legea.
  • Dan Diaconescu: Cand ma duc in tara si oamenii ma intreaba "cum sa-i dam jos pe ciocoi", trebuie sa le raspund.
  • Dan Diaconescu: Ce-a fost aseara la Antena 1, la colegul meu Capatos, e de neimaginat. Recunosc, am otevizat toata Romania, dar asta nu inseamna ca colegii mei din televiziuni trebuie sa ramana acolo unde i-am lasat.
  • Dan Diaconescu: Ce sa facem, dumneavoastra sa ne killariti si noi in fiecare seara sa zicem bravo CNA, bravo CNA, bravo PDL, bravo UNPR? (...) daca facem o asanare a televiziunilor, hai sa o facem cu toate. Nu sa incepem inchizand o televiziune, pentru ca ne veti da 15% mai multe voturi.
  • Dan Diaconescu: Nu voi candida nici macar la alegerile parlamentare, tocmai pentru a respecta legea. (...) Incerc sa folosesc o parte din averea mea tocmai pentru a-i ajuta pe oameni astia care sunt poporul.