CNA a amendat posturile centrale de televiziune si radio, in primele trei luni ale anului, cu aproape un milion de lei, televiziunea cu cele mai multe sanctiuni fiind OTV. Iar o societate din Belgia cere in Romania licente pentru a difuza prin satelit 11 posturi TV destinate comunitatii turce din Europa.

  • CNA a dat, in primul trimestrul acestui an, amenzi de aproape 1 milion de lei posturilor centrale de radio si televiziune. In cazul televiziunilor centrale, Consiliul a dat 18 amenzi in valoare totala de 975.000 de lei, 15 somatii, doua decizii de obligare a radiodifuzorului de a difuza timp de zece minute numai textul deciziei de sanctionare, o decizie privind obligarea radiodifuzorului de a difuza timp de trei ore numai textul deciziei de sanctionare si o decizie de reducere cu la jumatate a termenului de valabilitate a licentei audiovizuale. Pentru posturile centrale de radio, au fost date o amenda de 10.000 de lei si doua somatii, iar pentru distribuitorii de servicii au fost date sapte somatii si sapte amenzi. Cel mai sanctionat post a fost OTV - doua amenzi in valoare totala de 250.000 de lei, doua somatii, o decizie de intrerupere a programului timp de 10 minute, o decizie de intrerupere a programului timp de trei ore si o decizie privind reducerea cu sase luni a termenului licentei audiovizuale.
  • CNA a amanat, marti, o decizie privind cererea societatii belgiene ICON Europe BVBA de a primi licente pentru a difuza prin satelit 11 posturi TV destinate comunitatii turce din Europa, potrivit Mediafax. CNA a amanat decizia pentru a cere informatii despre aceasta firma autoritatilor din Belgia si Malta, unde ea a activat. Societatea a cerut licente pentru sase posturi generaliste, trei muzicale si 2 de informare. Daca vor primi licenta in Romania, televiziunile vor fi transmise pe satelitii Turksat 2a/Eutelsat W3, potrivit dosarului depus la CNA. Potrivit reprezentantului ICON prezent la sedinta CNA, televiziunile "au fost on air pentru sase ani in Belgia", dar la cinci ani de la preluarea licentelor au aparut probleme, dupa ce autoritatea audiovizuala belgiana ar fi cerut ICON sa transmita pe televiziunile sale doar continut in limba flamanda. Ulterior, afacerea ICON Europe BVBA a fost preluata de compania Aureusfin Ltd. din Malta, care are acelasi actionariat cu cel al ICON. Acum, firma vrea sa mute toate operatiunile europene in Romania, unde, potrivit actionarului Timotheus Verheyen, doreste sa investeasca un milion de euro.