Postul Romania TV le-a transmis, miercuri, o scrisoare deschisa premierului si ministrului Administratiei si Internelor in care afirma ca, in cursul diminetii, la intrarea in sediul postului a avut loc "o interventie in forta a unui grup de reprezentanti ai unei firme private, insotiti de seful Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) din IGPR, comisarul-sef Teodor Stanca". Potrivit scrisorii deschise, comisarul Stanca "actiona la ordinele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, care sustinea ca are un litigiu comercial cu Romania TV".

Scrisoarea deschisa primita de HotNews.ro este semnata "Redactia Romania TV".

Contactat de HotNews.ro seful Politiei Romane, chestorul Liviu Popa a declarat ca reprezentantii Politiei au fost solicitati la punerea in aplicare a unei executari silite si ca a fost vorba de o operatiune obisnuita. Liviu Popa a mentionat ca nu a discutat la telefon cu Elan Schwartzenberg, asa cum se afirma in scrisoarea deschisa a redactiei Romania TV.

  • Liviu Popa: "Actiunile Politiei Romane sunt multiple. Eu sunt in acest moment in Italia. Ce pot sa va spun este ca a fost vorba de o executare silita. Un executor judecatoresc a pus in aplicare o executare silita. Dupa cum stiti, noi (Politia Romana n.red.) suntem solicitati la executarile silite cu mentiunea ca nu noi efectuam procedurile. S-a intamplat exact ca la alte executari silite. Noi nu avem nici un fel de parti-pris cu nimeni si nu avem nicio slabiciune."

Intrebat daca a vorbit cu Elan Schwartzenberg la telefon, chestorul Liviu Popa a declarat ca nu a discutat cu omul de afaceri. "Eu nu am discutat cu domnul Schwartzenberg", a declarat chestorul Popa.

UPDATE 23.00: Proprietarul Realitatea media Elan Schwartzenberg a declarat prin e-mail pentru HotNews.ro, facand trimitere la un ordin judecatoresc din ultima parte a anului trecut, ca "nu pot sa nu ma gandesc la proverbul "Hotii striga hotii", pentru ca Raitaru TV functioneaza pana astazi cu sculele Realitatea TV, acest fapt este de notorietate publica si, de altfel, exista un inventar oficial si actualizat la zi cu sute de repere tehnice proprietatea mea, aflate in Casa Presei. Actiunea de azi dimineata face parte din anevoiosul proces de recuperare a echipamentelor, este obligatia si datoria administratorului judiciar (al Realitatea Media - n.r.) Deleanu/Rovigo si la ordinul direct al Tribunalului Bucuresti".

Potrivit lui Schwartzenberg, echipajul de politie care a fost prezent la sediul Romania TV in cursul diminetii "a fost format din cinci agenti, nici unul dintre acestia mascat, dar avand in vedere ca in trecut au mai fost tentative de recuperare in prezenta politiei, fara succes, cred ca daca veneau mascatii pentru a duce la indeplinire un ordin judecatoresc era perfect normal. Emisia nu a fost intrerupta niciun moment si aceasta ipoteza halucinanta este emotionanta, dar lipsita de adevar."

Elan Schwartzenberg pentru HotNews.ro:

  • "Site-ul Realitatea.net a postat stirea despre vacanta familiilor Ghita/Ponta in Dubai."
  • "Peste 2 ore am primit sms de la Sebi Ghita in care eram atentionat asupra unei riposte pe RTV".
  • "A urmat o emisiune intreaga despre participarea mea la sedinta PDL si despre certitudinea candidaturii mele la Primaria Bucuresti."
  • "Cu regret va informez ca nu am participat in viata mea la nici o sedinta a nici unui partid; am fost dintr-un motiv personal si absolut trivial in vizita la sediul PDL din Modrogan (daca aveam ceva de ascuns nu intram vazand camerele de filmat din fata portii) unde am stat maximum 10 minute."
  • "Nu candidez la Primaria Bucuresti si la nici unul din cele 6 sectoare!!!"
  • "Nu am facut niciodata afirmatia ca doresc sa candidez si le-am raspuns celor de la RAITARU’ ca aceasta informatie este incorecta."
  • "Acestea fiind spuse consider ca oamenii pot judeca singuri adevarul."

Ulterior, el a precizat telefonic pentru HotNews.ro ca nu a discutat prin telefon cu seful Politiei Romane.

UPDATE 2: Romania TV a transmis HotNews.ro o scurta inregistrare de la incidentul de miercuri dimineata, in care apar Elan Schwartzenberg si comisarul-sef Teodor Stanca. Inregistrarea nu include imagini cu Elan Schwartzenberg vorbind la telefon.

UPDATE Reprezentantii televiziunii controlate de Sebastian Ghita au transmis HotNews.ro o pozitie in legatura cu afirmatiile lui Liviu Popa, afirmand ca "Romania TV nu este parte in niciun proces care presupune executare silita. Astazi, nu a existat nici un executor judecatoresc la Romania TV, iar confuzia voita sau nevoita intre executorul judecatoresc si administratorul judiciar al unei companii nu poate justifica prezenta dlui Teodor Stanca, seful SIAS la sediul postului nostru".

La randul sau, directorul editorial al Romania TV, Catalin Popa, a afirmat pentru HotNews.ro ca, in timpul incidentului de miercuri dimineata, "alaturi de Elan Schwartzenberg a fost un domn de la Rovigo, administratorul judiciar de la Realitatea Media. Au venit sustinand ca au aici echipamente. Dar au plecat cu mana goala - nu aveau nicio hartie, nicio lista de echipamente, nimic. Au venit fara sa anunte? Au venit fara sa anunte."

Pana miercuri, ora 16.30, Elan Schwartzenberg nu a raspuns intrebarilor transmise de HotNews.ro in legatura cu acest caz.

Scrisoarea deschisa semnata "Redactia Romania TV":

Domnule Prim- Ministru,

Domnule Ministru al Administratiei si Internelor,

Jurnalistii Romania TV au decis sa va trimita aceasta scrisoare deschisa dupa ce, in aceasta dimineata, la ora 6, au inregistrat scene incredibile la intrarea in sediul postului de televiziune. Ei au filmat o interventie in forta a unui grup de reprezentanti ai unei firme private, insotiti de seful Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) din IGPR, comisarul-sef Teodor Stanca.

Desi, conform atributiilor functiei, seful SIAS intervine doar in situatii de o gravitate maxima, precum cazuri de terorism sau trafic de droguri, jurnalistii au vazut cum comisarul Stanca actiona la ordinele omului de afaceri Elan Schwartzenberg, care sustinea ca are un litigiu comercial cu Romania TV. Dl comisar nu s-a sfiit sa sustina actiunea omului de afaceri vorbind chiar despre arestari, moment in care i s-a atras atentia ca actioneaza fara mandat.

In acel moment, spre uimirea celor prezenti, dl Schwartzenberg l-a sunat si a discutat in repetate rinduri de pe telefonul sau mobil cu seful Politiei Romane, chestorul-sef Liviu Popa, singurul comandant direct al seful SIAS. Mai grav este ca seful IGPR si seful SIAS au fost pusi sa vorbeasca unul cu celalalt chiar pe telefonul lui Elan Schwartzenberg. Dupa doua ore in care prezenta sa a fost lipsita de orice obiect, seful SIAS a plecat fara a raspunde in vreun fel intrebarilor noastre. Nici chestorul sef Liviu Popa nu a raspuns telefoanelor noastre pe parcursul acestei zile, intarindu-ne temerea ca stia despre actiunea subordonatului sau.

De aceea, va rugam, Domnule Prim-Ministru si Domnule Ministru al Administratiei si Internelor, sa cereti public un raspuns de la conducerea IGPR despre implicarea unui serviciu special, cum este SIAS, intr-o interventie privata, la comanda dlui Schwartzenberg. Intelegem supararea dlui Schwartzenberg la adresa jurnalistilor Romania TV dupa ce acestia au inregistrat pe camera prezenta dlui Scwartzenberg la o sedinta a PDL, prezidata de dl Emil Boc. Insa, nu intelegem cum sefi din structura IGPR se pot implica in asemenea operatiuni clandestine.

Speram, Domnule Prim-Ministru si Domnule Ministru, ca - asa cum ati declarat in repetate rinduri - nu veti tolera abuzuri savirsite de functionari ai administratiei pe care o conduceti. Pentru a ajuta demersul dvs, va putem pune la dispozitie imagini cu dl comisar-sef Stanca secondandu-l pe dl Elan Schwartzenberg.

In speranta unui raspuns rapid, va asiguram de toata deschiderea noastra pentru a lamuri acest incident cu potentiale consecinte grave pentru libertatea de exprimare a presei din Romania.

Redactia Romania TV