Un consiliu al tiganilor din Germania cere in justitie interzicerea in aceasta tara a revistei elvetiene Die Weltwoche, dupa ce publicatia a prezentat pe prima pagina fotografia unui copil rom care indreapta o arma catre camera, imaginea insotind un articol cu titlul "Vin tiganii: jafuri in Elvetia", pe tema infractiunilor comise de acestia, relateaza BBC.

Prima pagina Die WeltwocheFoto: captura weltwoche.ch

Potrivit Consiliul Central al populatiei Rome si Sinti din Germania, materialul publicat de Die Weltwoche reprezinta incitare la ura rasiala.

Mai mult, agentia care a furnizat fotografia spune ca semnificatia acesteia a fost distorsionata.

De cealalta parte, redactorul-sef adjunct de la Die Weltwoche sustine ca articolul a fost justificat. El a admis ca materialul a provocat indignare, dar a insistat ca acesta evidentiaza "turismul infractional" in crestere din Elvetia.

Articolul, care a fost titrat "Vin, fura si pleaca", sugereaza ca "familiile de tigani din Europa de Est sunt in mare parte vinovate de cresterea turismului infractional".

Materialul mentioneaza infractiuni precum prostitutia si folosirea copiilor pentru cersit si furturi, precizand totodata ca "nu toti tiganii sunt implicati".

Cu toate acestea, articolul a starnit reactii negative, in special in Germania, unde jumatate de milion de tigani au fost ucisi de nazisti in timpul Holocaustului.

Consiliul Central al tiganilor a anuntat ca a intentat proces la un tribunal din Heidelberg, pentru a incerca blocarea difuzarii publicatiei elvetiene in Germania, si ca a facut plangere penala pentru instigare la ura rasiala si defaimare.

Actiuni similare in instanta au fost deschise in Austria si Elvetia, potrivit agentiei Associated Press.