Unul dintre cei mai influenti si mai discreti investitori in industria americana de media, Gordon Crawford, se va retrage pana la sfarsitul acestui an, dupa mai bine de patru decenii de activitate in acest domeniu, anunta Reuters, care citeaza o persoana "la curent cu decizia" acestuia. Gordon Crawford este senior vice-president la Capital Research and Management Company, ce administreaza active media in valoare de 12,3 miliarde de dolari, inclusiv in grupuri precum Time Warner, News Corp sau Comcast.

Reuters mentioneaza ca vestea retragerii lui Gordon Crawford este "neasteptata" si ii va afecta cel mai mult pe magnatii media pe care i-a consiliat. Potrivit sursei citate, Gordon Crawford, cunoscut drept o persoana care evita iesirile in presa, ii numara printre prietenii sai pe John Malone, presedinte Liberty Media, sau pe Barry Diller, presedinte IAC si fost sef la Paramount Pictures si Fox Broadcasting. Exemple referitoare la felul cum Gordon Crawford a influentat industria media in ultimele doua decenii:

  • In momentul in care, acum 11 ani, a vandut actiuni in valoare de 1,9 miliarde de dolari detinute de Capital Research and Management in compania Walt Disney, a semnalat faptul ca piata si-a pierdut increderea in seful de atunci al Disney, Michael Eisner
  • L-a convins pe partenerul de pescuit, Ted Turner, sa vanda Turner Broadcasting grupului Time Warner in 1996, iar in 2002 l-a determinat pe presedintele AOL Time Warner Steve Case sa paraseasca acest grup, dupa ce Capital a inregistrat o pierdere de peste 7 miliarde de dolari.
  • Da rareori interviuri, dar a facut o exceptie in 2008, cand l-a pus la zid pe presedintele de atunci al Yahoo Inc., Jerry Yang, in legatura cu o evaluare "nerealista" a companiei ce l-a indepartat pe miliardarul Carl Icahn. Capital detinea, atunci, 16% din Yahoo. Jerry Yang a fost inlocuit la conducerea Yahoo la inceputul lui 2009.
  • Este considerat arhitectul strategiei Lions Gate Entertainment de a cumpara studiouri cinematografice mai mici, inclusiv achizitia de anul trecut a Summit Entertainment, care a produs filmele din seria "Twilight".

Reuters scrie ca, in ultima vreme, Gordon Crawford si-a dedicat tot mai mult timp unor cauze de interes public si a inceput sa investeasca pe cont propriu in companii media.