Singurul cotidian croat de stat - Vjesnik - si-a incetat aparitia in varianta tiparita dupa 72 de ani de existenta, din cauza datoriilor acumulate si a esecului negocierilor cu un potential cumparator, a anuntat sambata publicatia, pe pagina sa electronica, potrivit AFP.

"Dupa 72 de ani, Vjesnik si-a incetat publicarea... Ziarul cu cea mai lunga aparitie din Croatia a murit in cateva minute", a indicat redactia pe site-ul cotidianului, calificand drept "scandalos" abandonul editorului sau.

Situatia survine dupa ce proprietarul cotidianului, intreprinderea de stat Narodne Novine, a pus capat negocierilor cu un potential cumparator, fondul britanic Oak Investment Management Group, potrivit aceleiasi surse.

Cu toate acestea, ziarul va continua sa apara in varianta online.

Guvernul croat a lansat la sfarsitul lunii martie un apel de oferte pentru privatizarea Vjesnik, insa doar fondul britanic si-a manifestat un interes pentru achizitionarea ziarului.

Conditiile puse cumparatorului erau continuarea publicarii cotidianului pentru cel putin doi ani si mentinerea celor 98 de angajati ai acestuia. A fost ceruta de asemenea si o garantie bancara de 1,9 milioane de euro, reprezentand datoria ziarului.

Vjesnik a fost fondat de membrii miscarii antifasciste la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in iunie 1940, si a fost unul din cotidienele cele mai prestigioase ale fostei federatii iugoslave, dezmembrata in anii 1990.

In pofida rigorii sale, mentinerea unei pozitii pro-guvernamentale dupa proclamarea independentei croate in 1991 i-a afectat reputatia. Tirajul aceastuia ajunsese in ultimul timp la circa 5.000 exemplare, fata de aproximativ 100.000 in anii 1960.