RCS&RDS cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 si Antena 3, pentru a le oferi abonatilor fara plata suplimentara. Intr-un comunicat de presa transmis sambata, compania RCS&RDS precizeaza ca Antena Group i-a cerut peste 7 milioane de euro pe an pentru retransmisia canalelor 'Antena', somand-o sa inceteze difuzarea prin satelit a posturilor sale in cazul neachitarii acestei taxe.

  • UPDATE In replica, Intact acuza RCS, intr-un comunicat transmis sambata seara, ca apeleaza la "tehnici de manipulare folosite de actuala putere" si ca "incaseaza sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact si ii foloseste pentru a finanta propriile posturi lansate din interese politice". Vezi comunicatul Intact Media Group mai jos

"Antena Group a somat RCS&RDS sa inceteze difuzarea prin satelit a canalelor 'Antena', daca nu achita o taxa anuala de peste 7 milioane de euro. Data limita pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00. Daca dupa data si ora mentionate, RCS&RDS ar fi continuat sa retransmita canalele 'Antena', Antena Group ar fi urmat sa apeleze la 'toate masurile legale, inclusiv plangeri de natura penala'", potrivit somatiei, se arata in comunicatul RCS&RDS.

In acest sens, RCS&RDS a facut publica notificarea primita din partea Antena Group privind incetarea acordului de retransmisie prin satelit "in cazul in care negocierile nu sunt finalizate cu succes pana la data de 20 aprilie 2012".

Compania de telecomunicatii mentioneaza ca "este pentru prima data in ultimii 8 ani cand Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor 'Antena'" si ca "pretentia financiara ar fi obligat RCS&RDS sa majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit".

"Compania noastra are in prezent cele mai mici tarife de pe piata, direct corelate cu puterea de cumparare a abonatilor. Acesta este motivul pentru care RCS&RDS nu poate accepta cererea Antena Group prin care abonatii sai ar trebui sa plateasca o factura substantial marita, fara a beneficia de nimic suplimentar", explica RCS&RDS.

In replica, Intact Media Group a transmis sambata seara un comunicat de presa in care afirma ca "nu cedeaza santajului practicat de RCS&RDS". Comunicatul Intact:

"Intact Media Group nu cedeaza santajului practicat de RCS

Intact Media Group considera RCS - RDS integral raspunzator pentru privarea telespectatorilor si abonatilor sai de programele Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia si GSP TV. RCS nu a respectat nici cele mai elementare norme de conduita comerciala, ignorand cu rea credinta solicitarile Intact Media Group de a ajunge la un acord si luand decizia intempestiva de a scoate din grila de programe de pe satelit posturile Intact cu o zi inainte de termenul stabilit pentru negocierea conditiilor comerciale privind retransmisia.

RCS RDS a ales cu rea vointa sa intrerupa discutiile, facand abuz de forta, incalcand grav interesele abonatilor si contractele incheiate cu acestia. Compania de cablu si DTH a incasat sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de euro, din abonamentele incheiate cu telespectatorii, sume de bani care au fost investite in posturi proprii de televiziune inchise dupa sase luni de la lansare, sfidand astfel interesele clientilor. RCS-RDS plateste in mod constant sume de zeci de milioane de euro anual pentru retransmisia a zeci de posturi cu audiente nesemnificative. Compania de cablu incearca sa obtina difuzarea gratuita a posturilor celui mai important grup de presa romanesc, care inregistreaza audiente importante. RCS-RD incaseaza astfel sume mari de la telespectatorii televiziunilor Intact si ii foloseste pentru a isi finanta propriile posturi lansate din interese politice.

IMG solicita RCS-RDS sa faca publice telespectatorilor sumele de bani pe care le plateste pentru retransmisia posturilor tv din grila de programe. In acest fel, publicul se va convinge de reaua credinta si maniera abuziva pentru RCS o are fata de posturile romanesti cu audienta semnificativa in dauna interesului legitim al telespectatorilor.

Utilizand tehnici de manipulare folosite de actuala putere, RCS dezinformeaza grosolan publicul si il utilizeaza ca element de presiune asupra INTACT in incercarea de a justifica actiunea cu conotatii politice de scoatere in special a programelor Antena 1 si Antena 3 de pe platforma DIGI.

Intact Media Group multumeste telespectatorilor pentru solidaritatea manifestata in ultimele zile. Pentru reclamatii privind scoaterea abuziva de pe platforma Digi a posturilor TV Intact, publicul poate suna la numarul de telefon 0214091791,unde operatorii preiau apelurile 24/24."

Posturile Antena 1, Antena 3 si Euforia TV au fost scoase, vineri dimineata, din grila RCS&RDS in reteaua Digi TV prin satelit, motivul invocat de compania de cablu fiind faptul ca "nu poate accepta sa plateasca peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitata de Antena Group in cadrul unei somatii trimise cu doar cateva saptamani in urma, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, pe care chiar reprezentantii Antena Group le-au declarat in mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)".

In replica, Intact Media Group a afirmat ca RCS&RDS a retras in mod abuziv posturile 'Antena' de pe platforma sa de satelit Digi, acuzand totodata compania de telecomunicatii de practici necomerciale si rea credinta.

Potrivit Intact, "RCS a refuzat sa incheie un acord cu grupul media, motivind ca posturile in cauza au fost declarate libere la retransmisie. Obligativitatea retransmisiei posturilor listate must carry este valabila doar in retelele de cablu, nu si de satelit. Compania de cablu demonstreaza astfel ca nu cunoaste Legea audiovizualului, pretinzind grupului Intact sa isi distribuie continutul posturilor tv in regim de gratuitate, chiar in situatia in care exista alte prevederi legale care reglementeaza transmisia pe satelit".

Contactate de HotNews.ro, cele doua parti au oferit detalii despre perspectiva lor asupra acestei dispute. In timp ce reprezentantii Intact au spus ca pentru retransmisia prin satelit are dintotdeauna contracte pe bani, inclusiv cu RCS, RCS arata ca "Antena Group a declarat libere la retransmisie toate posturile grupului, pentru intreg teritoriul Romaniei, fara conditionari tehnice sau financiare".

Intr-un mesaj transmis vineri seara telespectatorilor Antena, Mihai Gadea, directorul general al Antena 3, a denuntat "caracterul abuziv si josnic" al deciziei RCS&RDS, sustinand ca aceasta a fost luata fara vreun preaviz, "ba chiar in mijlocul unor negocieri comerciale intre compania de retransmisie si institutia noastra".

"Este fara indoiala un joc interesant si manevrat, indreptat in special impotriva Antenei 3 (...) Evident ca ar fi ridicol sa nu remarc extraordinara coincidenta intre momentul ales pentru a face liniste in eter si debutul campaniei electorale, peste doar cateva zile. Astfel de trucuri si operatiuni de santaj nu ne vor face nici sa tacem, nici sa schimbam atitudinea...", a mai spus Gadea.