Reprezentantii Antena Group, inclusiv directorul general Sorin Alexandrescu, si cei ai RCS&RDS s-au prezentat, marti, la CNA pentru a-si prezenta pozitiile in conflictul declansat dupa scoaterea Antenelor din grila RCS pe platforma de satelit Digi. Partile au reluat acuzele publice din ultimele zile, dar Sorin Alexandrescu a afirmat ca RCS a solicitat sa aiba de urgenta o intalnire cu Antena Group, iar "intalnirea va avea loc cat se poate de repede". Reprezentantul RCS nu a putut confirma, pe moment, acest lucru. CNA a decis sa sesizeze Protectia Consumatorilor si ANCOM in legatura cu situatia creata, aratand ca nu poate interveni intr-o disputa comerciala intre parti.

Sorin Alexandrescu a prezentat membrilor CNA un tabel publicat, pe surse, in cursul noptii de site-ul Mediaddict.ro, care sustine ca este vorba despre sume pe care operatorii de cablu si DTH le-ar plati unor posturi, altele decat cele ale Antena Group. Membrii CNA au spus ca nu pot decat sa ia nota de acest tabel, atat timp cat informatiile prezentate nu sunt confirmate, iar sursa nu este precizata. Tabelul include doar posturi care nu sunt libere la retransmisie, neconditionat tehnic sau financiar, adica posturi - foarte multe canale straine - carora nu li se aplica principiul must-carry, ci opereaza pe baza unor acorduri comerciale cu distribuitorii.

  • Sorin Alexandrescu a folosit tabelul pentru a indemna RCS sa spuna care sunt sumele date posturilor, confirmand sau infirmand datele prezentate "pe surse". El a afirmat ca foloseste acest tabel dupa ce "sursele au fost verificate".

Oficiali ai CNA au aratat ca forul a primit, in ultimele zile, foarte multe reclamatii in legatura cu acest caz, "probabil de ordinul sutelor". Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, a afirmat ca in call-center-ul Antenelor au fost primite 10.000 de reclamatii.

Ce au spus, la sedinta CNA, reprezentantii Antena Group si RCS&RDS si membrii CNA:

Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group:

  • Intre Antena Group si RCS-RDS a existat un contract de distributie care a expirat la 31.12.2011. Pana pe 20 aprilie au existat discutii telefonice si trei intalniri oficiale. Antena Group a transmis RCS solicitarea pentru cele cinci statii, raspunsul a fost ca RCS interpreteaza declaratia transmisa de noi catre CNA privind libera retransmisie a posturilor ca fiind valabila si pentru DTH. E un punct peste care nu am putut trece. Acordurile de retransmisie erau valabile pana pe 20 aprilie.
  • 20 aprilie era ultima zi de negocieri, am transmis toata disponibilitatea noastra de a negocia, am fost invitati sa discutam la sediul dansilor pe data de 20, la ora 11.30. RCS a intrerupt pe 19 aprilie, la miezul noptii, retransmisia posturilor pe DTH.
  • Experienta cu RCS-RDS a parcurs o serie de abuzuri prin care telespectatorii au fost grav afectati (...) incepand cu GSP TV si Antena 2, a continuat cu Antena 1 si Antena 3.
  • Disponiblitatea noastra catre negocieri a fost intotdeauna extrem de favorabila.
  • In momentul actual sunt inregistrate in call-center-ul nostru peste 10.000 de reclamatii.
  • Estimarea noastra este ca RCS&RDS detine pana in 300.000 de kituri de retransmisie in afara Romaniei.

Reprezentantul RCS-RDS la CNA, Lucian Mihai:

  • Antena a scos statiile de pe satelit cand a mentionat ca aceea era ultima zi in care puteam tine televiziunile in grila. Acest lucru inseamna 20 aprilie ora 00.00.
  • Pe 28 martie (Antena Group - n.r.) au dat un ultimatum care insemna mai putin de o luna pana cand sa fie incheiat un contract, dupa un an in care nu s-a intamplat nimic.
  • Declaratia Antena privind libera retransmisie a posturilor ridica problema ca exista un drept, nu obligatie a distribuitorului de le prelua pe satelit.
  • Costul ar duce o majorare a abonamentului DTH, majorare care nu se regaseste la abonatul de cablu.

Sorin Alexandrescu, Antena Group:

  • Reprezentantul RCS a mentionat ca distribuita Antenelor pe platforma Digi va insemna un cost suplimentar care s-ar regasi la abonamente. Aveti un tabel cu sumele pe care RCS le aplica in cazul posturilor din grila (face trimitere la un tabel cu sume pe care posturi care nu sunt libere la retransmisie le-ar primi de la operatori, tabel aparut pe site-ul mediaddict.ro in cursul noptii, dar care nu este asumat de Antene).
  • Realitatea, asa cum ne arata acest document, ne arata ca RCS cere sume considerabile de bani.
  • RCS vrea sa obtina un acord gratuit de la Intact, sa foloseasca sutele de milioane de euro pe care le incaseaza in fiecare an si sa le plateasca acestor statii, din care marea majoritate nici nu au vreun angajat in Romania. RCS doreste ca acesti oameni (de la Intact - n.r.) sa munceasca pe gratis.
  • Atitudinea RCS&RDS si modul in care isi desfasoara aceste actiuni comerciale sunt facute impotriva telespectatorilor.
  • De unde aceasta atitudine ultimativa si de santaj a RCS impotriva Antena Group si de ce in acest moment?
  • Despre tabelul prezentat membrilor CNA: Este un document transmis in media noaptea trecuta [nu precizeaza de catre cine]. Din informatiile noastre sunt sumele practicate. Daca aceste date nu sunt conforme cu realitatea, indemn RCS sa transmita care sunt datele reale.

Reprezentantul RCS:

  • Radiodifuzorii care sunt contra cost nu au facut nicio declaratie ca sunt liberi la retransmisie pe teritoriul Romaniei, asa cum au facut Antenele (...) Nu stiu ce relevanta are interesul Antena pentru relatiile noastre cu alti furnizori. (...) Nu exista posturi din Romania care intra in must carry si carora le platim pentru DTH.

Intrebati de Ioan Onisei, membru CNA, daca posturile lor platesc pentru retransmisia pe platforme DTH, mai multi reprezentanti ai televiziunilor la CNA au spus ca nu, altii au evitat sa raspunda.

Christian Mititelu, membru CNA: S-a jucat un fel de poker intre dvs pana in ultima clipa, pentru ca in cele din urma telespectatorii sa ramana fara aceste programe. (...) Puteati (RDS - n.r.) sa ne cereti prelungirea termenului pentru aviz.

  • Narcisa Iorga, membru CNA: Contractul valabil pana la 31.12.2011 avea obiect material? Dumneavoastra cereti astfel de sume lunare si altor societati?
  • Sorin Alexandrescu, Antena Group: Acordul comercial se raporta la doua zone - structura de cablu si structura de satelit. RCS ne-a platit noua atat pentru abonati de pe cablu, cat si pentru abonati de pe satelit. Primeam o suma de bani pentru posturile care nu erau in must-carry. Aceste posturi (Antena 2, Euforia si GSP - n.r.) au fost apoi declarate libere la retransmisie. La 31 decembrie a expirat acordul comercial, nu si acordurile de retransmisie.
  • Ioan Onisei, membru CNA: Cat era suma totala a vechiului contract pentru DTH?
  • Sorin Alexandrescu: E un acord intre parti, nu pot dezvalui astfel de date.

Sorin Alexandrescu: RCS&RDS trebuie sa dea in primul rand dovada de bunavointa si sa inteleaga ca legea nu poate fi interpretata unilateral. Din partea noastra exista deschidere totala in a finaliza acest diferend si de a pune telespectatorul pe primul loc.

  • Intrebat in mod repetat daca ar accepta situatia in care RCS ar relua de maine retransmisia Antenelor, Sorin Alexandrescu nu a raspuns direct: Cu siguranta, in momentul in care ajungem la o intelegere, statiile vor fi redistribuite de a doua zi. Fara acord, ar trebui sa incalce legea. (...)
  • Intrebat, daca exista posibilitatea unui acord provizoriu care sa permita abonatilor RCS sa priveasca aceste canale, Sorin Alexandrescu: RCS a solicitat sa aiba de urgenta o intalnire cu Antena Group. Aceasta intalnire va avea loc cat se poate de repede (Reprezentantul RCS nu a putut confirma, pe moment, acest lucru).
  • Ioan Onisei, membru CNA: Contractul dintre Antena Group si UPC este pe bani?
  • Reprezentantul UPC la CNA: Da, multi.
  • Sorin Alexandrescu: UPC are un contract cu Antena Group pentru distributia canalelor. Distributia canalelor noastre pe platforma UPC expira la doua date - 4 statii la sfarsitul acestei saptamani, una - luna viitoare. Avem discutii. (...) Scrisorile noastre au fost pentru toti cei trei mai operatori DTH. (...) Negocierile dintre noi cu UPC si cu Romtelecom sunt intr-o alta perspectiva si cred ca vom ajunge la un acord.
  • Narcisa Iorga: Daca pana vineri nu ajungeti la o intelegere cu UPC, exista posibilitatea sa se respecte scenariul de acum si cu UPC?
  • Sorin Alexandrescu: Daca distribuitorii de semnal isi doresc sa distribuie canalele Intact total gratuit, nu va fi un acord. Pana acum au platit (...) cei doi distribuitori (Romtelecom si UPC - n.r.).

Ce au spus membrii CNA:

  • Christian Mititelu, membru CNA: Propun sa sesizam ANPC, in orice caz.
  • Lorand Turos, membru CNA: E posibil sa fie o notificare si catre ANCOM.
  • Ioan Onisei, membru CNA: Trebuie stiut foarte clar ca DTH nu este in registrul must-carry. (...) In al doilea rand, e limpede ca s-a creat o situatie fara iesire din punct de vedere al CNA. Teoretic, un cablist, cand schimba structura de programe trebuie sa primeasca acordul CNA. Pusi in fata faptului ca nu mai puteau peste noapte sa continue transmiterea posturilor, daca ar fi facut-o, atunci RCS ar fi primit o sanctiune mult mai grava, retragerea avizului de retransmisie. Riscau sa nu mai aiba dreptul sa retransmita niciun alt post. (...) Mai au la dispozitie 30 de zile sa negocieze intre ei.
  • Ioan Onisei: Cred ca ar trebui sa monitorizam felul in care cele doua parti au prezentat publicului aceasta situatie. Mi s-a parut ca e foarte multa dezinformare. (...) Din cauza competentelor pe care le avem in domeniu, nu putem sa facem decat sa sesizam Protectia Consumatorilor si ANCOM. CNA nu poate sa se amestece intr-o relatie comerciala intre parti.