O saptamana fara Antene in grila de satelit a RCS. Istoricul relatiilor complicate dintre trustul Intact-Voiculescu si RCS-Teszari

de C. Ionescu     HotNews.ro
Joi, 26 aprilie 2012, 18:43 Economie | Media & Publicitate


La noapte se implineste o saptamana de cand televiziunile Intact au fost scoase de RCS&RDS de pe platforma de satelit Digi, iar posturile nu au fost reincluse in pachetele la care au acces 1,1 milioane de abonati. Joi la pranz, reprezentantii RCS&RDS au spus pentru HotNews.ro ca "nu exista niciun progres in negocierile dintre cele doua parti". Relatiile dintre fostii parteneri, care in ultimii patru ani au avut o contributie majora la rescrierea pietei media din Romania, raman tensionate.

HotNews.ro va prezinta o cronologie a relatiilor si a disputelor dintre Antene si RCS, care au culminat luna aceasta cu iesirea posturilor Intact din grila Digi.

Principalii actori in aceasta poveste sunt doua companii cu proprietari puternici pe piata media din Romania: unul dintre cele mai puternice grupuri media, Intact - trust controlat de familia omului politic Dan Voiculescu, respectiv cea mai dezvoltata companie de telecomunicatii - RCS&RDS, controlata de influentul om de afaceri Zoltan Teszari.

2008 - o noua ordine in relatia dintre televiziuni si cablisti:
 • In urma cu 4 ani, la 31 martie 2008, Antena 1 si RCS - un furnizor si un distribuitor de continut - zguduiau piata media cu decizia de ultim moment de a participa impreuna la licitatia pentru drepturile Ligii 1. Pentru aceste drepturi, consortiul Antena 1 - RCS se angaja sa plateasca suma record de 85 de milioane de euro, plus TVA.
 • Pentru difuzarea meciurilor din Liga 1, consortiul infiinteaza un nou post, GSP TV. Incep tatonarile pentru preluarea acestui post de catre alti cablisti, sau macar a unor optiuni de catre alte posturi de televiziune, insa discutiile nu duc la niciun rezultat, chiar in pofida unor interventii din partea unor politicieni care sustineau ca este vorba despre transmisiuni de interes national, ce ar trebui asigurate de o televiziune care ajunge la intreaga populatie.
 • Inainte de infiintarea GSPTV, o serie de discutii purtate inclusiv la CNA, in iunie 2008, aduc la lumina nemultumirile unor cablisti cum ca Intactul impunea acestora sa preia contra cost posturile Antena 2 si Euforia, la pachet cu Antena 1 si Antena 3. Antena 1 si Antena 3 erau posturi "must carry" (libere la retransmisie si neconditionate tehnic sau financiar, pe care distribuitorii erau obligati, in anumite conditii, sa le preia in grila de cablu), in timp ce Antena 2 si Euforia nu erau libere la retransmisie, putind fi preluate de cablisti contra cost. Reprezentantii Antenelor au dezmintit atunci conditionarile financiare, dar cablistii sustineau ca Intact se folosea de eliberarea avizelor de retransmisie pentru a impune contra-cost Antena 2 si Euforia la pachet cu Antena 1 si 3. Discutiile de atunci nu au dus la niciun rezultat.

2009-2010: Pase cu optiuni in contractul pe multi bani pentru drepturile Ligii 1
 • In primavara lui 2009, cand criza economica se facea deja simtita pe piata media si cand trebuia platita transa pentru urmatorul sezon al Ligii, au aparut primele semne de neintelegeri; in presa au aparut informatii despre o eventuala rupere a parteneriatului Antena-RCS, iar reprezentantii consortiului invocau nevoia rediscutarii contractului. Pana la urma, banii au fost platiti catre LPF, iar parteneriatul a continuat.
 • In vara lui 2009, in plina desfasurare a costisitorului contract pentru drepturile Ligii 1 alaturi de Antena 1, RCS&RDS lanseaza propria televiziune de sport, Digi Sport, care preia inclusiv o parte din optiunile Ligii 1 si numeroase competitii interne si straine, in defavoarea GSPTV.
 • Dupa doar jumatate de an, la inceputul lui 2010, Digi Sport preia si optiunea 1 a pachetului Ligii, optiune cedata atunci de Antena 1. Presa a invocat atunci dificultati financiare in relatia contractuala RCS-Antena 1.

2011 - inceputul lui 2012: Primele conflicte majore desfasurate public intre RCS si Antene

Aprilie 2012 - Relatia RCS-Antene da in clocot
 • In februarie 2012, CNA adopta o decizie ce prevede, intre altele, ca "in scopul includerii in lista must carry, radiodifuzorii interesati vor declara la CNA pana cel tarziu la data de 15 ianuarie a fiecarui an, pentru anul calendaristic in curs, care dintre serviciile de programe vor fi libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare (...) solicitarile transmise dupa data de 15 ianuarie (in fiecare an - n.r.) nu se iau in considerare". Aceeasi decizie include si prevederi ce fac trimitere la disputele din 2008 dintre cablisti si Antene (vezi mai sus), aratand ca, daca in maximum 15 zile de la publicarea listei must carry, radiodifuzorul nu da cablistului acceptul anual de retransmisie, acest accept "se considera a fi acordat tacit"
 • In noaptea de 19 spre 20 aprilie 2012, intr-o perioada in care Antena Group purta negocieri si cu ceilalti doi mari operatori DTH (Romtelecom si UPC), posturile Antena 1, Antena 3 si Euforia ies din grila RCS&RDS pe platforma direct-to-home Digi, care are peste 1 milion de abonati si in cazul careia nu se aplica principiul "must carry". Motivul invocat de RCS: Antenele au cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea pe satelit a acestor posturi si, intrucat nu s-a ajuns la o intelegere, au somat RCS sa scoata posturile din grila. Potrivit RCS, "pentru cablu, distribuitorii au dreptul si obligatia de a transmite gratuit aceste posturi (si le transmit gratuit in acest moment), pentru satelit au dreptul, nu si obligatia sa le retransmita." Intact acuza, atunci, RCS de rea credinta si abuz, iar directorul Antena 3, Mihai Gadea, declansa o noua serie de atacuri anti-RCS pe posturile trustului media.
 • Disputa publica a continuat printr-un schimb de comunicate transmise sambata seara, prin care RCS&RDS cerea Antena Group acordul de retransmisie pentru Antena 1 si Antena 3, fara plata suplimentara. Intact raspundea atunci acuzand RCS ca "utilizeaza tehnici de manipulare folosite de acutala putere".
 • Duminica, Orlando Nicoara (Mediafax Group) observa pe blogul sau ca "acum cinci ani, intr-o situatie similara, Intactul acuza Focus Sat/UPC ca le preia programele" si publica o inregistrare video a Observatorului de la acea data.
 • Luni, presedintele Asociatiei de Comunicatii prin Cablu, Radu Petric, afirma pentru Paginademedia.ro ca pretul cerut de Antene de la RCS, de sapte milioane de euro, este de cateva ori mai mare decat cele mai scumpe posturi.
 • Tot luni, Antenele isi reafirma cererea repetata inca din weekend, ca RCS sa faca publice preturile aplicate altor posturi pentru retransmisia prin satelit, dand si un termen: miercuri, orele 11.00. Antenele exercita presiuni prin intermediul emisiunilor lor, indemnand telespectatorii sa renunte la serviciile RCS.
 • Luni seara, pe site-ul Mediaddict.ro apare un tabel care, potrivit autorilor, ar reprezenta banii platiti de distribuitorii de programe unor posturi care nu sunt incluse in "must carry". Nu este mentionata nicio sursa a acestor cifre, pe care operatorii nu le fac niciodata publice.
 • Marti, tabelul respectiv este invocat de Sorin Alexandrescu, CEO Antena Group, in fata CNA. Desi membrii CNA nu pot spune decat ca iau act de existenta acestor cifre, avand in vedere ca nu sunt confirmate, iar sursa nu este precizata, Sorin Alexandrescu foloseste tabelul pentru a indemna RCS sa spuna care sunt sumele date altor posturi.
 • In aceeasi sedinta CNA, Sorin Alexandrescu spunea ca RCS a cerut o intalnire de urgenta, care urma sa aiba loc "cat se poate de repede" si ca Antena Group avea negocieri si cu Romtelecom si UPC. In acest din urma caz, el preciza ca "distributia canalelor noastre pe platforma UPC expira la doua date - 4 statii la sfarsitul acestei saptamani, una - luna viitoare (...) Scrisorile noastre au fost pentru toti cei trei mari operatori DTH".
 • Joi, 26 aprilie, in cea de-a saptea zi de la iesirea posturilor de pe DTH-ul RCS, reprezentanti RCS&RDS au declarat pentru HotNews.ro ca "nu exista niciun progres in negocierile" cu Antena Group. Paginademedia.ro a scris tot joi ca, la CNA, oficialii RCS au spus ca a avut loc o intalnire cu Antena Group, in care acesteia i-a fost propusa infiintarea unui pachet separat cu posturile grupului, dar propunerea a fost respinsa de compania de televiziune si negocierile nu s-au incheiat cu succes.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6080 vizualizari

 • +16 (18 voturi)    
  Nici o pierdere (Joi, 26 aprilie 2012, 18:53)

  George [anonim]

  Sunt mult mai multe avantaje in faptul ca s-au scos decat cand erau in grila :).
  Absolut nici o pierdere!!!
  • 0 (0 voturi)    
   se pierde opozitia (Vineri, 27 aprilie 2012, 12:07)

   rahan [anonim] i-a raspuns lui George

   mie asta mi se pare ca se pierde, un punct alternativ de vedere.
   • 0 (0 voturi)    
    dar ce vor face consumatorii (Vineri, 27 aprilie 2012, 16:49)

    violet [anonim] i-a raspuns lui rahan

    alte posturi noi cu aceeasi audienta nu prea sunt. stie cineva?
  • 0 (0 voturi)    
   Am o propunere pt RCS&RDS, (Sâmbătă, 28 aprilie 2012, 22:21)

   Alex55 [anonim] i-a raspuns lui George

   care sper sa impace pe toata lumea. Faceti un pachet separat cu toate posturile lui Voiculescu si cine opteaza pt acesta sa plateasca cat vrea Voiculescu. Eu sunt abonat vechi la RCS&RDS si nu vreau sa platesc nici un leu in plus pt Voiculescu!
 • +12 (14 voturi)    
  "pierdere" (Joi, 26 aprilie 2012, 19:12)

  alip [utilizator]

  Eu nu le simt lipsa, ca nici inainte nu ma uitam pe nici unul dintre posturile trustului.
 • +9 (11 voturi)    
  Offf (Joi, 26 aprilie 2012, 19:59)

  Marian [anonim]

  Personal sint fan UPC, dar am si abonament RCS-PDS pentru ca vreau sa vad Formula 1, turneele de tenis masculin si fotbal international. Sper sa nu cedati linsajului media lansat de antene, posturi pe care nu le urmaresc si nu stiu pe nimeni in jurul meu care sa le indrageasca. Iar la Antena 2 ce sa pierdem? Copia OTV? Oana Roman care este odioasa? Refuz sa mai spun ceva pentru ca ma tem ca-mi scapa limbajul in alte directii.
 • +10 (14 voturi)    
  bravo DIGI (Joi, 26 aprilie 2012, 20:02)

  flo [anonim]

  acum grila dth digi este mai curata fara antene in curand o sa fie lacrima odata cu disparita otv...
  • -4 (4 voturi)    
   scarbit de Rcs (Vineri, 27 aprilie 2012, 9:57)

   potasiu [anonim] i-a raspuns lui flo

   Si eu sunt scarbit de astia de cand au taiat Antena 2. Dupa ce ca marea majoritate a programelor le au de cacat, au mai bagat inca un program..mai de cacat....Astia chiar au devenit DE CACAT!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Unde-i adevarul (Joi, 26 aprilie 2012, 20:08)

  Torquemada [anonim]

  ca la mine A1 si A3 sunt bine merci. Doar A2 si GSP a disparut.
  • +1 (3 voturi)    
   :)) (Joi, 26 aprilie 2012, 20:21)

   ss [anonim] i-a raspuns lui Torquemada

   hahhhaaaahhaaaaaaaaaaa. tare ratatii de la antene
  • +1 (1 vot)    
   mda (Vineri, 27 aprilie 2012, 7:39)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Torquemada

   @Torquemada :


   care este
  • 0 (0 voturi)    
   doar pe DTH (Vineri, 27 aprilie 2012, 13:43)

   Auras [anonim] i-a raspuns lui Torquemada

   Doar pe satelit au scos antenele. Pe cablu cel putin e gratis sa le redistribuie
  • 0 (0 voturi)    
   grila tv (Marţi, 1 mai 2012, 23:09)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui Torquemada

   pt a2 si gsp tv , trebuie sa faci o setare implicita in cazul decodorului humax , sau revenire la setarile fabricantului in cazul decodorului hyundai(argintiu), sau o cautare automata pe tv daca semnalul este analogic . pe cablu sunt toate antenele !
 • +2 (2 voturi)    
  Ar fi bine . . . (Vineri, 27 aprilie 2012, 8:48)

  Gheorghe [anonim]

  . . . . sa scoata otrava si de pe cablu!
 • +2 (2 voturi)    
  bravo (Vineri, 27 aprilie 2012, 10:08)

  paps [anonim]

  Sunt foarte incantat de scoaterea antenelor de le rds.
  Eu sper ca audienta antenei sa scada atat de mult incat sa fie comparata cu kanalD, post cu care se seamana destul de mult
 • -2 (2 voturi)    
  Pierdere (Vineri, 27 aprilie 2012, 11:06)

  Acostachioaie Nicolae [anonim]

  Parerea mea e ca multi vor trece la dolce din cauza asta. numai la mine in bloc in sapt asta deja au renuntat vreo 10 familii dupa ce au fost vizitati de reprezentanti dolce de la romtelecom cu oferte tentante. si eu am facut acelasi lucru am renuntat la digi in favoarea dolce. deci dupa parerea mea va fi o pierdere tot pentru digi. numai bine tuturor
 • +1 (1 vot)    
  voi (Vineri, 27 aprilie 2012, 12:40)

  kin3zu78 [utilizator]

  nu vedeti ca antenele se faulteaza singuri, si celor de la FOCUS SAT ( UPC) li sau cerut sa achite taxe de 8 ( opt) ori mai mari decat pana acuma, iar astazi au fost somati sa scoata posturile din grila. Ori sunt masochisti/emo cei de la antene , ori nu stiu ce vor sa faca cu o astfel de tactica , nici nu vreau sa ma gandesc ce pierderi au din cauza publicitatii netransmise in aceasta perioada.
 • 0 (0 voturi)    
  antene (Vineri, 27 aprilie 2012, 17:42)

  Ghita [anonim]

  chiar nu e nici o pierdere, la fiecare observator al orei 19 il ridicau in slavi pe voiculescu
 • 0 (0 voturi)    
  de 2 ori BRAVO (Luni, 30 aprilie 2012, 15:19)

  de 2 ori BRAVO [anonim]

  Pentru sanatatea mentala a romanilor, bine fac RCS-RDS.
  Eu mi-am scos demult antenele lui Felix din telecomanda , sa scap de tampeniile lor zilnice, fara nici o valoare.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by