​Magnatul media Rupert Murdoch "nu este o persoana potrivita" pentru a conduce o mare companie internationala, potrivit unui raport realizat de o comisie de parlamentari britanici, citat marti de The Guardian. Raportul este foarte critic la adresa rolului jucat de Rupert Murdoch si de fiul sau James in scandalul interceptarilor telefonice ilegale de la News of the World, saptamanal tabloid inchis anul trecut de conglomeratul media News Corp.

Raportul concluzioneaza ca James Murdoch a "ignorat cu premeditare" proportiile interceptarilor telefonice de la News of the World.

  • The Guardian noteaza ca raportul are un ton foarte dur la adresa lui Rupert si James Murdoch la insistenta membrilor laburisti si a celui liberal democrat al comisiei pentru cultura, media si sport din Camera Comunelor. Membrii conservatori, care ocupa doar cinci din cele 11 locuri in comisie, au fost de acord cu laburistii doar in privinta criticilor aduse altor fosti angajati ai News International - divizia de presa a News Corp din Marea Britanie, ce edita News of the World si editeaza in continuare publicatii precum The Sun sau The Times.

In raportul lor, parlamentarii britanici ii acuza pe un fost presedinte executiv al News International, pe un fost director al News of the World si pe un fost sef al departamentului juridic al publicatiei ca au facut uz de fals si au indus in eroare parlamentul in privinta neregulilor inregistrate la News of the World.

Documentul afirma ca Rupert Murdoch "nu a luat masuri pentru a fi pe deplin informat in legatura cu interceptarile telefonice" si "a inchis ochii cu premeditare in privinta lucrurilor care se petreceau in companiile si publicatiile sale", lucruri care "spune multe despre lipsa unei guvernante corporatiste eficiente la News Corporation si News International. "Drept urmare, concluzionam ca Rupert Murdoch nu este o persoana potrivita sa administreze o companie internationala majora", arata autorii raportului.

News Corp a transmis, dupa publicarea raportului parlamentarilor britanice, ca "analizeaza cu atentie" documentul si "va raspunde in scurt timp. Compania recunoaste pe deplin neregulile semnificative de la News of the World si cere scuze tuturor celor carora le-a fost incalcat dreptul la viata privata".