Agentia americana de presa Associated Press (AP) si-a prezentat vineri scuzele postume unui ziarist pe care l-a concediat pentru ca a incalcat embargoul militar anuntand inainte de termen capitularea Germaniei, in 1945, relateaza AFP.

Aceasta stire a atras si expulzarea ziaristului, Edward Kennedy, din armata americana, unde era acreditat.

"A fost o zi ingrozitoare pentru AP. Aceasta afacere a fost gestionata in cel mai prost mod cu putinta", a declarat directorul agentiei americane, Tom Curley.

Kennedy facea parte dintr-un grup de 17 ziaristi prezenti la Reims (estul Frantei) in 7 mai 1945 pentru a acoperi reuniunea in cadrul careia fortele germane au semnat capitularea. Dar Uniunea Sovietica dorea ca victoria sa fie anuntata la Berlin, oras pe care Armata Rosie il cucerise cu cateva zile inainte, iar ziaristii acceptasera sa astepte ca o a doua ceremonie sa fie organizata, inainte de difuzarea informatiei.

Ziaristilor li s-a cerut initial sa astepte inainte de difuzarea informatiei cateva ore, apoi 36 de ore, pana in data de 8 mai 1945, ora 15,00, ceea ce ziaristul AP nu a facut. Si a avut dreptate, spune acum directorul AP.

"Atunci cand razboiul s-a terminat, nu poti opri o informatie in acest mod. Lumea trebuia sa stie", a declarat Tom Curley.

Edward Kennedy a murit intr-un accident de masina in 1963, dar fiica sa, Julia Kennedy Cochran, spune ca acesta ar fi fost miscat de scuzele prezentate de AP. "Cred ca ar fi insemnat mult pentru el", a declarat ea.

Ziaristul a explicat ca i-a cerut unui militar insarcinat cu cenzura sa ridice embargoul. In fata refuzului acestuia, a utilizat un telefon militar nesupravegheat pentru a transmite informatia biroului AP din Londra, care a difuzat-o cateva minute mai tarziu.