Postul britanic Channel 5 intentioneaza sa deschida transmisia de la finala Europa League cu "palatul lui Ceausescu", respectiv cu un film facut marti in Palatul Parlamentului, in urma unei scrisori in acest sens adresate conducerii Camerei si care a generat divergente in Biroul permanent, relateaza Mediafax.

Pe ordinea de zi a sedintei de vineri a Biroului permanent al Camerei Deputatilor a figurat si un memorandum intern referitor la o filmare in regim de gratuitate, solicitata de postul Channel 5 din Marea Britanie, si care a determinat unele observatii ale liderului deputatilor PNL, Calin Popescu Tariceanu.

"Doamna presedinte, eu am avut rabdarea sa citesc scrisoarea acestora. V-ati uitat pe ea? Din partea Canal 5 din Anglia. Deci, ei vin pentru finala Europa League. Vreau sa va spun, va citesc in romaneste daca imi permiteti, ca suntem totusi la limba romana. Zice: Pentru a deschide transmisia noastra, am dori sa filmam prezentarea noastra principala la << palatul lui Ceausescu >>, marti 8 mai", a intervenit Tariceanu la acest punct al ordinii de zi.

El a sugerat ca postului britanic sa i se comunice in primul rand sa utilizeze denumirea institutiei care isi are sediul in aceasta cladire - Parlamentul.

"Sa utilizeze denumirea Palatului Parlamentului, asa cum este ea stabilita potrivit prevederilor legale. Pot sa filmeze la Muzeul de Istorie din Bucuresti, pot sa filmeze la Ateneul Roman, pot sa filmeze in atatea locuri istorice frumoase care sunt reprezentative! Si eu le-as face o scrisoare foarte politicoasa si sa le spunem: << Domn'e, duceti-va si in alte locuri reprezentative! >>. Bucurestiul este chiar un oras frumos din punct de vedere arhitectonic. Daca o sa luati... nu lumea simpla care vine si se uita si se minuneaza ca e mare, ca principala calitate a acestei cladiri este ca e mare, din punct de vedere arhitectonic este o conceptie total depasita, pentru ca, la sfarsitul secolului XX sa faci o lucrare in stil neoclasic, nu s-a mai pomenit nicaieri", a spus Tariceanu.

Secretarul general al Camerei, Gheorghe Barbu, a sustinut insa beneficiile pe care le-ar aduce realizarea acestui film.

"Vreau sa va spun ca, indiferent ce se crede despre aceasta cladire, aici intra intr-un an cam 150.000 de straini, care vin in Bucuresti, vor sa vina si aici. Acum vor veni 40.000 de suporteri straini in Bucuresti in perioada respectiva. Se uita milioane, milioane de oameni la meciul acesta", a explicat Barbu.

In final, s-a stabilit ca Tariceanu si Barbu sa aiba o discutie pentru a se pune de acord.

In urma acesteia, postului Channel 5 i s-a permis sa realizeze filmarea, ceea ce s-a si intamplat marti.

Finala Ligii Europa, dintre Atletico Madrid si Athletic Bilbao, are loc miercuri, de la ora 21.45, pe Arena Nationala.