Mai multe cazuri in care emisiuni sau moderatori au iesit din grila TVR Info si Radio Romania Actualitati, amenintari adresate unor jurnalisti sau "instructiuni directe de la un partid catre presa locala" sunt invocate intr-un "protest impotriva cenzurii electroale in presa", semnat de mai multe organizatii si difuzat luni. Acestea condamna "intruziunile actorilor politici in libertatea editoriala".

Protestul face referire la faptul ca emisiunea "Foc Incrucisat", realizata de Ioana Lupea si Mircea Marian la TVR Info, a fost scoasa din grila pe durata campaniei electorale. Luni, in urma protestului semnat, intre altii, de Freedom House si Centrul pentru Jurnalism Independent, Mircea Marian sustine, pe Facebook, ca in cazul emisiunii sale "a fost clar o interventie politica. Nu am toate datele ca sa spun a cui si la cine, dar cineva, de la un partid sau de la o alianta, a vrut ca Ioana si cu mine sa nu fim moderatori pe perioada campaniei. Putem banui:) (...)".

CJI, Freedom House, Expert Forum si Centrul Educatia 2000+ se refera, in protestul lor, si la inlaturarea lui Dan Radu din functia de director de productie editoriala si programe la TVR si la "instructiuni directe de la un partid catre presa locala pentru scoaterea din arhivele on-line a tuturor articolelor critice la adresa candidatilor sai".

Protestul impotriva cenzurii electorale:

Organizatiile semnatare protesteaza impotriva cenzurii electorale in presa

In ultima saptamana au fost eliminati, cu explicatii sumare, din grila de programe, emisiuni (Foc Incrucisat - Ioana Lupea si Mircea Marian, TVR Info) si moderatori (Dragos Ghitulete, RRA) cunoscuti pentru incisivitate fata de politicieni. Acest comportament se inscrie intr-o serie mai ampla de actiuni indreptate impotriva libertatii presei.

Tot in ultima perioada, am vazut: amenintari in direct la TV asupra jurnalistilor (Dan Radu Rusanu, TVR Info); instructiuni directe de la un partid catre presa locala pentru scoaterea din arhivele on-line a tuturor articolelor critice la adresa candidatilor sai; eliminarea intempestiva a unui director de productie editoriala si programe la TVR prin desfiintarea postului sau, de catre consiliul de administratie.

Condamnam intruziunile actorilor politici in libertatea editoriala si le consideram extrem de periculoase, mai ales in perioada electorala. Scopul principal al campaniei electorale este ca publicul sa fie informat asupra ofertei electorale si a candidatilor. Fara jurnalisti critici, capabili sa puna curajos intrebari si sa-si faca meseria onest, acest lucru devine imposibil. Excluderea recenta din grila a unor moderatori sau realizatori incomozi este un act abuziv care submineaza o dezbatere reala a temelor de interes public propuse de candidati si serveste exclusiv intereselor partidelor care sunt astfel ferite de intrebari incomode. Cel care pierde este chiar cetateanul, adica cel caruia i se adreseaza aceasta campanie.

Cerem tuturor participantilor la campania electorala sa respecte libertatea presei si sa se abtina de orice intruziuni care ar putea afecta dreptul la informare al cetateanului. Astfel de intruziuni fac, de fapt, dovada unui grav deficit de democratie, care ii descalifica din start pe cei care folosesc astfel de practici.

Centrul pentru Jurnalism Independent

Expert Forum

Freedom House Romania

Centrul Educatia 2000+