​Piano Media, proprietarul slovac al unui sistem de acces cu plata la continutul online care trezeste interesul publisherilor din intreaga lume, poarta in prezent negocieri in circa 10 tari, in vederea extinderii, a declarat pentru HotNews.ro Marcel Vass, cofondator Piano. Pe marginea conferintei RoNewMedia, reprezentanti ai mai multor publisheri locali si-au manifestat interesul pentru un astfel de sistem, desi parerile lor sunt impartite cand vine vorba despre dispozitia romanilor de a plati pentru continut online.

Marcel Vass / Piano MediaFoto: Hotnews
  • Piano Media este o companie din Slovacia care, in urma cu un an, a lansat un sistem de acces cu plata - partial sau integral - pentru mai multi publisheri online importanti din aceasta tara. Modelul lor - in care veniturile se impart intre companie si publisheri, iar acestia din urma aplica, in prezent, paywall-ul pentru 0-60% din continutul lor online - a trezit interesul multor companii de presa din lume, in conditiile in care cresterea veniturilor din publicitate online nu acopera nici pe departe scaderea veniturilor din presa scrisa. In ianuarie 2012, Piano s-a extins in Slovenia, iar in aprilie a.c. a atras o investitie de 2 milioane de euro pentru a se extinde pe alte piete.

Pe piata din Romania, multi jucatori online sunt retinuti sau chiar resping ideea introducerii unui sistem de access cu plata la continutul online, de tip Piano Media, mai ales in cazul unor site-uri generaliste care au o astfel de optiune pe cont propriu. Vezi o astfel de opinie aici. Alti jucatori si-au manifestat explicit interesul pentru un paywall sau chiar au introdus unul pe cont propriu, un caz recent fiind Adevarul Holding/Dilema Veche; un altul - Mediafax Group / ZFCorporate.

  • Pe marginea conferintei RoNewMedia, HotNews.ro a intrebat patru reprezentanti ai unor publisheri romani ce cred despre un paywall de tip Piano Media pe piata locala: Adrian Rus/Medien Holding (Romania Libera), Gusti Roman (Digital Antena Group), Stefan Voinea (Gazeta de Sud) si Lucian Romascanu (Cancan). Toti patru si-au manifestat interesul pentru un astfel de sistem, dar unii au atras atentia ca "nu jucam pe un teren fertil". Vezi raspunsurile lor mai jos.

Marcel Vass, Co-founder, Piano Media, pentru HotNews.ro:

Ideile pe scurt:

  • In ultimii 15 ani, utilizatorii de Internet s-au obisnuit sa-si ia gratis continutul si nu e foarte usor sa ii faci sa ii faci sa inteleaga faptul ca o parte din continut trebuie platit
  • Noi credem cu adevarat ca sistemul nostru functioneaza. Nu exista exemple asemenea noua - in termeni de abonati, venituri generate pentru publisheri.
  • In prima luna luna dupa lansare, in urma cu un an, am realizat venituri de 40.000 de euro, pe care i-am impartit cu publisherii. (...) De atunci pana acum, numarul abonatilor a crescut de circa cinci ori.
  • Ne prezentam modelul la New York, Londra, Stockholm, inclusiv in regiunea noastra. In acest moment, avem discutii cu reprezentanti din circa 25 de tari. Avem negocieri in circa 10 tari, iar o parte dintre ele sunt in regiunea noastra.
  • Daca, de partea publisherilor, sunt oameni care nu sunt interesati de veniturile urmatorului trimestru, ci incearca sa realizeze mai mult pentru piata si pentru propriul viitor, cred ca orice piata este valabila pentru Piano Media. (...) Daca dimensiunea unei piete depaseste 2 milioane de utilizatori de Internet, are sens sa discuti despre implementarea unui astfel de model.
  • Pentru a lansa Piano, a trebuit sa avem alaturi majoritatea marilor jucatori din piata locala. Totul pleaca de la intelegerea utilizatorilor. Daca intr-o tara institutiile media sunt foarte puternice si foarte importante, e mai usor sa incepi cu Piano. Daca sunt 8-10 publisheri mari, e posibil. Dar daca vorbesti despre SUA, unde sunt mii de publisheri, nu e asa usor.

Fragmente din prezentarea lui Marcel Vass la RoNewMedia:

Ce spun patru jucatori locali, prezenti la RoNewMedia, despre un paywall de tip Piano Media in Romania:

Ideile pe scurt:

  • Adrian Rus / Medien Holding (Romania libera): "Nu stiu daca piata din Romania e pregatita pentru asa ceva, dar cu siguranta compania pe care o conduc pentru continutul online ar fi pregatita si ar fi dornica sa achizitioneze un astfel de sistem (...)"
  • Gusti Roman / Digital Antena Group: "Noi credem ca vom face toate eforturile de a sustine plata continutului. (...) Din pacate nu jucam pe un teren fertil. In Romania piata de media online s-a construit pana acum pe cuvantul gratis (...) Insa merita dezbatut si incercat, trebuie sa ne unim fortele."
  • Stefan Voinea / Gazeta de Sud: "Cred ca e foarte mult loc pe piata din Romania pentru un asemenea paywall, in primul rand pentru ca nu este un alt drum. Mai devreme sau mai tarziu vom ajunge la un sistem cu plata pentru continut. (...) La Gazeta de Sud vom implementa acest lucru, am vorbit si cu ceilalti parteneri din grupul nostru. Evenimentul Zilei, Capital sunt de asemenea pentru folosirea unui paywall. (...)"
  • Lucian Romascanu / Cancan: "Cred ca suntem mai mult decat pregatiti, avem nevoie de un asemenea sistem. (...) Piano este un sistem care s-a dovedit eficient in piete mici (...) Lucrurile sunt putin diferite in Romania, dar cred ca este nevoie de un asemenea sistem. Poate nu Piano, poate unul imbunatatit, care sa puna accent altfel pe vanzarea continutului."