Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a dispus blocarea conturilor Televiziunii Romane din cauza unor datorii de 308 milioane de lei la bugetul de stat, informeaza Romania TV. Oficialii ANAF au declarat pentru HotNews.ro ca au dispus blocarea conturilor TVR si ca vor trage treptat suma pana la restituirea integrala a datoriei.

Oficialii ANAF au precizat pentru HotNews.ro ca datoriile TVR se ridica la suma de 308 milioane de lei. Surse din TVR au declarat pentru HotNews.ro ca este vorba despre datorii de circa 270 milione lei acumulate incepand cu 2005.

Presedintele director general al TVR, Alexandru Lazescu, nu a putut fi contactat pana in momentul publicarii acestei stiri.

Potrivit RTV, Societatea Romana de Televiziune (SRTV) a acumulat in ultimii ani datorii la bugetul de stat de 229 de milioane de lei, ca urmare a neachitarii taxelor, impozitelor si contributiilor sociale catre bugetul de stat. Restul sumei, pana la 308 milioane de lei, reprezinta penalitati.

Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat pentru Agerpres ca SRTV a mai avut conturile blocate in trecut pentru datorii catre Fisc, iar executarea silita a inceput pentru ca termenul acestor datorii se apropie de prescriptie.

UPDATE Intr-un comunicat de presa al TVR, remis HotNews.ro, se arata ca ANAF "a blocat azi (n.r. luni) in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 pana la finalul lui 2011 - catre bugetul de stat. Acestea sunt in valoare de 272.699 mii lei."

Televiziunea publica mai precizeaza, in comunicatul de presa, ca "masura dispusa duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic".

Conducerea TVR a informat ca in perioada urmatoare va identifica solutii pentru deblocarea situatiei.

Potrivit comunicatului de presa, administratia institutiei a facut publica situatia financiara a TVR la inceputul mandatului, in 2010, atragand atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii zece ani si este cea mai mica din Europa, sustine televiziunea publica.

"Potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile actuale, TVR nu poate efectua decat platile aferente drepturilor salariale si datoriilor catre stat", informeaza TVR.

Raportul de activitate al Televiziunii Romane

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTV, citat de Mediafax. Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei si cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.

Activitatea economica in anul 2011 s-a incheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decat in anul 2010 (cand deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai precizeaza un raport.

In acelasi document se precizeaza ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).

Alexandru Lazescu, seful TVR, declara, la jumatatea lunii aprilie, ca deficitul Televiziunii Romane pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publica la preluarea mandatului de actuala echipa de management (61 milioane euro) si a contractelor in derulare ale institutiei.

"Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent in pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru ca, pe langa pierderile generale, a aparut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfarsitul mandatului anterior si au avut descarcare in principal pe aceasta perioada, fie sunt contracte mai vechi care au crescut in timp si au ajuns la valori semnificative (...) Principalul repros care poate fi adus este «Ce ai facut ca sa poti sa gestionezi situatia?». Problema este ca, din nefericire, parghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru ca, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, in urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de alta parte aveam niste contracte in curs. Eu nu aveam cum sa actionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam sa renunt la ele, pentru ca erau pierderi si mai mari. Sigur ca asta nu e o formula foarte fericita in care sa incerci sa cresti calitatea programelor, sa regandesti niste lucruri. Am facut ce am putut sa facem in conditiile date", a declarat Alexandru Lazescu, presedintele-director general al SRTV pentru Mediafax.