Presedintele CNA, Rasvan Popescu, a anuntat, marti, ca se va adresa Parlamentului pentru un punct de vedere referitor la instructiunile cu privire la campania electorala in audiovizual, emise saptamana trecuta de Consiliu. El a precizat ca va face acest demers in nume propriu. La inceputul sedintei de marti a CNA, au aparut disensiuni intre diversi membri cu privire la valabilitatea masurilor luate de acest for pentru aplicarea legii pentru alegerile locale, indeosebi cea legata de aparitia politicienilor in emisiunile de weekend. Discutiile pe aceasta tema au fost descrise de un membru CNA drept "o demonstratie a decadentei institutiei".

  • Campania electorala in audiovizual se desfasoara conform prevederilor Legii alegerilor locale nr. 67/2004. Considerand ca prevederile legii sunt foarte generale, la sfarsitul lunii aprilie CNA a adoptat o decizie privind regulile de desfasurare a campaniei in audiovizual. Vezi principalele prevederi ale deciziei. Saptamana trecuta, dupa alte discutii cu reprezentanti ai posturilor, CNA a mai adoptat si o serie de instructiuni pe aceasta tema.

Printre prevederile CNA se numara si interdictia aparitiei competitorilor electorali in emisiunile programate sambata si duminica. Aceasta prevedere a fost adoptata de membrii CNA in pofida opozitiei presedintelui acestui for, Rasvan Popescu, potrivit caruia ar trebui interzise doar aparitia candidatilor si tematica electorala, nu a oricarui politician (considerat reprezentant al competitorului electoral - n.r.).

Rasvan Popescu a cerut ca forul audiovizual sa ceara un punct de vedere de la Parlament, insa membrii CNA au aratat ca, pe de o parte, nu parlamentul este in masura sa interpreteze legi, iar pe de alta parte discutiile pe o tema pentru care CNA a luat deja decizii ar "demonstra decadenta institutiei".

  • Rasvan Popescu: "Sa cerem un punct de vedere de la Comisia juridica din Camera, cea mai in masura sa spuna asa ceva. Atribuim legiuitorului (prin decizia si instructiunile CNA - n.r.) o intentie pe care nu stiu sa fi avut-o (...) Legea se refera la candidati si tematica electorala, nu la toata scena politica. (...) Pentru mine nu e o incalcare [emisiunea] cu Elena Udrea (care a aparut in weekend la emisiunea Mihaelei Radulescu de la Realitatea TV  - n.r.)"
  • Valentin Jucan membru CNA: "E o demonstratie de decadenta a institutiei. (...) Aceasta institutie (CNA - n.r.) ar trebui desfiintata, infiintata din nou si sa o ia de la zero, atat timp cat nu suntem in stare sa aratam un punct de vedere comun"
  • Ioan Onisei, membru CNA: "Instructiunea vine sa expliciteze unele articole din lege. Comisiile juridice nu dau interpretari ale legii, Aceasta e treaba instantelor judecatoresti"
  • Narcisa Iorga, membru CNA, adresandu-se lui Rasvan Popescu: "Inversunarea cu care faceti acest lucru nu face decat sa explice cum Realitatea TV a avut o astfel de emisiune in weekend" (emisiunea Mihaelei Radulescu, unde au fost prezenti mai multi politicieni)
  • Narcisa Iorga, in replica la o afirmatie a lui Rasvan Popescu, potrivit caruia el nu poate apara o instructiune CNA: "Atunci dati-va demisia"