Eugene Polley, americanul care a inventat prima telecomanda fara fir pentru televizoare (1955), a murit la varsta de 96 de ani, au anuntat reprezentantii companiei pentru care acesta a lucrat, Zenith Electronics, citati de AFP.

Eugene PolleyFoto: Agerpres/AP

Compania americana, filiala a grupului sud-coreean LG Electronics, cunoscuta in trecut sub numele de Zenith Radio Corporation, a precizat ca inventatorul originar din Chicago (Illinois) a murit duminica, in camera lui de spital.

Eugene Polley s-a angajat in 1935 la Zenith Radio, pentru care a brevetat 18 inventii printre care telecomanda Flash-Matic, care la acea vreme era un obiect fluorescent ce permitea pornirea si oprirea de la distanta a unui televizor precum si schimbarea posturilor TV.

Aparatul functiona datorita a patru senzori fixati in fiecare colt al ecranului televizorului. Dispozitivul prezenta cateva hibe astfel incat Flash-Matic a fost inlocuita in 1960 cu Zenith Space Command, o telecomanda mai performanta care functiona cu ultrasunete.

Reclama pentru telecomanda Flash-Matic (1955)

Reclama pentru telecomanda Flash-Matic (1955)

Foto: Agerpres/AP

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Eugene Polley a lucrat la sisteme radar pentru armata americana. Dupa razboi, a contribuit la proiectul de dezvoltare al radioului pentru automobile si cel pentru discul video, stramosul DVD-ului.

In 1997, Eugene Polley si colegul sau, inginerul Robert Adler, au fost onorati cu un premiu Emmy onorific pentru activitatea lor in dezvoltarea telecomenzilor, relateaza The Guardian.

In 2009, Polley a primit premiul Masaru Ibuka pentru electronicele de consum, oferit de Institute of Electronic and Electrical Engineers.

Eugene Polley era foarte mandru de inventia sa si le arata celor ce veneau sa il viziteze telecomanda originala Flash-Matic. "Era mandrul posesor al unui televizor cu ecran plat si al unei telecomenzi moderne [...] intotdeauna avea cu el si telecomanda originala (n.r. inventata de el)", a precizat purtatorul de cuvant al Zenith.