Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, in sedinta de vineri, sa aplice amenda maxima posibila - 200.000 de lei - televiziunii Antena 1, pentru mai multe editii ale emisiunii "Un show pacatos", difuzate in martie, aprilie si mai, pentru care CNA a primit 12 sesizari, in care invitatii au folosit un limbaj vulgar, s-au certat si si-au adus acuzatii, informeaza Mediafax.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de vineri, mai multe editii ale emisiunii "Un show pacatos" difuzate in lunile martie, aprilie si mai, pe Antena 1. Sesizarile inaintate CNA au venit de la telespectatori, dar si de la Carmen Harra.

Ioan Onisei, membru CNA, a propus aplicarea amenzii maxime de 200.000 de lei, sase dintre membrii CNA votand "pentru" (Gelu Trandafir, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Ioan Onisei si Mircea Valeriu Deaca), in timp ce Rasvan Popescu si Christian Mititelu au votat "impotriva". Popescu a propus o amenda de 100.000 de lei in acest caz, care nu a mai fost pusa la vot, pentru ca cea a lui Onisei a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a fi aplicata.

Sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "Prin difuzarea si retransmisia serviciilor de programe se realizeaza si se asigura pluralismul politic si social, diversitatea culturala, lingvistica si religioasa, informarea, educarea si divertismentul publicului, cu respectarea libertatilor si a drepturilor fundamentale ale omului".

De asemenea, sanctiunea a fost aplicata in baza articolului 34, alineatul 1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Orice persoana are dreptul la propria imagine", dar si a articolului 40, alineatele 1, 2 si 3 din Cod - "(1) In virtutea dreptului la propria imagine, in cazul in care in programele audiovizuale se aduc acuzatii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie sustinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul sa intervina pentru a-si exprima punctul de vedere; daca acuzatiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie sa respecte principiul audiatur et altera pars; in situatia in care persoana vizata refuza sa prezinte un punct de vedere, trebuie sa se precizeze acest fapt. (2) Moderatorii programelor au obligatia sa solicite ferm interlocutorilor sa probeze afirmatiile acuzatoare sau sa indice, cel putin, probele care le sustin, pentru a permite publicului sa evalueze cat de justificate sunt acuzatiile. (3) Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".

Sedinta CNA de vineri

La sedinta CNA au luat parte atat Dan Capatos, moderatorul emisiunii "Un show pacatos" cat si avocatul Barbu Mihai, care a reprezentat-o pe Carmen Harra.

Potrivit avocatului Barbu Mihai, in cinci editii ale emisiunii "Un show pacatos", clienta sa Carmen Harra a fost "linsata mediatic". "A fost clar obiectivul de a defaima imaginea clientei mele, pe parcursul a cinci editii ale emisiunii", a spus avocatul, precizand ca inclusiv moderatorul emisiunii, Dan Capatos, a spus despre Carmen Harra ca este "o impostoare cu acte in regula".

In timpul sedintei CNA, Dan Capatos s-a aparat afirmand ca a vrut sa demonstreze in emisiunile sale ca Harra este "o clarvazatoare impostoare". "Doamna Carmen Harra este prezentata in emisiunile de televiziune in general ca fiind futurolog, ghicitor, dar niciodata ca artist", a spus Dan Capatos, enumerand cateva dintre prezicerile pe care Carmen Harra le-a facut de-a lungul timpului si care nu s-au intamplat.

Intrebat de membrii CNA de ce a fost invitat Serghei Mizil in emisiunile referitoare la Carmen Harra, Capatos a spus: "Poate o sa radeti, dar Serghei Mizil a fost invitat in calitatea lui de artist, are expozitii de pictura. Serghei este un personaj spumos si nu trebuie sa uitam componenta de divertisment si de tabloid a emisiunii. Serghei poate sari calul, dar poate fi stapanit de multe ori". Totodata, Capatos a spus ca in emisiunea lui a fost invitata si Mara Banica, ea avand un conflict cu Carmen Harra, dar pe care isi dorea sa il rezolve.

Dan Capatos a mai precizat, referindu-se la editiile despre Carmen Harra, ca microfonul a fost taiat atunci cand invitatii foloseau un limbaj vulgar.

Referitor la editia din 16 mai a emisiunii "Un show pacatos", CNA a aratat ca in prima parte a emisiunii au fost invitati Costin Marculescu, Mara Banica, Serghei Mizil si domnul Fieraru, iar in a doua parte a emisiunii, Oana Zavoranu si mama sa, Mariana Zavoranu. Emisiunea a fost insotita pe toata durata de semnul "interzis copiilor mai mici de 15 ani".

Potrivit CNA, in cursul emisiunii, invitatii au utilizat un limbaj injurios insotit, de mai multe ori, de gesturi obscene. Desi li s-a atras atentia in repetate randuri de catre moderator, invitatii au continuat sa foloseasca un limbaj obscen si sa faca gesturi obscene.

Referindu-se la editia din 16 mai, Dan Capatos le-a spus membrilor Consiliului ca "nu aceasta este linia show-ului, este o editie speciala in sens negativ, pe care o regret si imi pare rau. Sunt anumite motive pentru care au fost atatea dialoguri oribile intr-o editie. Nu am nimic de spus in apararea mea".

"Dumneavoastra pareti sa va distrati in emisiunile astea", i-a spus Christian Mititelu, membru al CNA, lui Dan Capatos.

"De multe ori da, ca altfel innebunesc. Nu cred ca pot sa fiu pus la zid pentru ca imi fac meseria. Sper ca si dumneavoastra sa va distrati in institutia asta, sa va simtiti bine la munca", i-a raspuns Dan Capatos lui Christian Mititelu.

"Aceasta emisiune este o actiune regizata. Actorii acestia joaca scena insultelor. Este evidenta o vointa de a construi un anumit tip de emisiune", a spus si Mircea Valeriu Deaca, un alt membru al CNA.

La randul sau, Ioan Onisei a spus ca emisiunea "Un show pacatos" este "ceva incredibil".