Presiunile asupra actualului sef al TVR, Alexandru Lazescu, s-au amplificat in ultima luna, culminand cu blocarea conturilor institutiei de catre ANAF, pentru datorii de sute de milioane de lei la bugetul de stat. Anumiti angajati si colaboratori ai TVR au ramas fara post sau risca sa ramana fara salarii, membri ai CA il acuza pe Lazescu de "derapaje" si "coruptie". Dupa doi ani de liniste, Parlamentul a decis sa analizeze in plen, luna viitoare, rapoartele TVR pe 2009 si 2010.
Alexandru Lazescu a raspuns intrebarilor in limita timpului disponibil.
- Presedintele-director general al TVR Alexandru Lazescu a transmis, marti, presei o pozitie referitoare la "acuzatiile calomnioase" facute la adresa sa de opt membri ai Consiliului de Administratie, pe care ii acuza, la randul sau, de "intentia de a intoxica opinia publica si de a destabiliza televiziunea publica". El arata ca o parte dintre cei opt - care afirmau, vineri, ca el ar trebui sa-si dea demisia din cauza situatiei in care se afla TVR - au fost membri si in consiliile de administratie precedente, care au luat unele dintre deciziile ce au adus TVR in situatia actuala. Vezi detalii
Evolutia situatiei din TVR in ultima perioada:
- In aprilie, TVR depune raportul de activitate pe 2011, in care arata ca a incheiat anul trecut cu un deficit de 160,8 milioane de lei
- CA al TVR a decis, la inceputul lunii, sa desfiinteze functia de director productie editoriala si programe, detinuta de Dan Radu, mana dreapta a lui Lazescu.
- Emisiunea realizata de Mircea Marian si Ioana Lupea la TVR Info e suspendata pe perioada campaniei electorale ANAF a decis blocarea conturilor TVR din cauza unor datorii de sute de milioane de lei, acumulate incepand cu 2005
- Intr-o intalnire cu presa, Alexandru Lazescu expune din nou motivele pentru situatia financiara grava din TVR, inclusiv contracte usturatoare semnate de predecesorii sai sau problemele cu taxa TV. El spune ca "as lua in calcul demisia daca m-as simti responsabil de aceasta situatie"
- CA al TVR decide sa nu-i mai plateasca pe colaboratorii care lucreaza si la EvZ, Romania libera sau "22" si ingheata mai multe emisiuni in premiera in urmatoarele trei luni. Tot atunci, mai multi membri CA il acuza, intr-o scrisoare deschisa, pe Lazescu de "derapaje" si "coruptie" si afirma ca acesta ar trebui sa demisioneze
- Intr-o alta scrisoare deschisa, fostul sef al TVR sub guvernarea Adrian Nastase, Valentin Nicolau, il considera pe Traian Basescu drept principal vinovat de situatia din TVR
- La solicitarea USL, s-a decis ca rapoartele de activitate ale SRTv si SRR pe 2009 si 2010 sa fie dezbatute in plenul Parlamentului pe 12 iunie
Nota Redactiei:
- Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului.
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Costin Ionescu.
In principiu, cred ca membrii CA nu ar trebui sa fie implicati in mod direct in emisiuni, pentru ca astfel se poate ajunge intr-un posibil conflict de interese. Din pacate, Legea 41/ 1994, care reglementeaza activitatea SRTv si SRR, permite desemnarea unor angajati ai celor doua institutii ca membri CA. In actualul Consiliu avem sase salariati, ceea ce, evident, poate sa creeze dificultati atunci cand sunt de luat decizii referitoare la organizarea si functionarea institutiei. Pe de alta parte, ei fiind salariati, e dificil sa le interzici sa nu faca si emisiuni.
Ma refer la Danutz SRL, fosta Surprize...Surprize ...etc
1. De ce exista o inechitate uriasa intre angajati d.p.d.v. al nivelului de salarizare? Adica cum sunt eu stimulat ca redactor sa-mi fac treaba onest si cinstit, cand un sofer sau o femeie de servici castiga mai mult, ca mine!? Tot respectul pt. colegii care presteaza aceste servicii.
2. De ce sunt aceeasi sefi de 10 ani in functie? Mai ales la teritoriale. Au mostenit cumva posturile cu titlu nobiliar? Sefii de la teritoriale castiga 6.000 RON lunar si unii dintre ei nu fac decat o simpla programare saptamanala, pentru ca atata stiu. Cum ii stimulam sa faca treaba, daca ei stiu ca sunt oarecum pe veci pusi in aceste functii? Nimeni nu face nimic, domnule presedinte! Nimeni nu ia nicio masura! Va multumesc!
Am realizat inca de la inceput frustrarea majora existenta in institutie, legata de diferentele semnificative de salarii intre oameni care fac acelasi lucru. Mai mult decat atat, nu putine sunt situatiile in care oameni care nu fac mai nimic ajung sa ia sume mult mai consistente decat cei care muncesc 10-12 ore pe zi. Problema este ca astfel de corecturi nu se pot face simplu, in conditiile legislatiei muncii din Romania si a CCM. Am identificat, totusi, o solutie de reforma salariala, care a fost supusa spre discutie Consiliului de Administratie la inceputul acestui an, dar a fost respinsa. Aceasta formula permitea o reasezare a salariilor in limite normale si decente, in acord cu activitatea fiecaruia. Unul dintre motivele pentru care propunerea a fost respinsa il puteti afla daca va intoarceti la prima intrebare, referitoare la salariatii care sunt si membri in CA.
In ceea ce priveste a doua intrebare, si eu sunt de acord ca unele studiouri teritoriale au devenit un fel de feude proprii, in care persoana la varf taie si spanzura dupa bunul plac. Din nou, insa, trebuie sa intelegeti ca mecanismul prin care poti corecta astfel de situatii e complicat din punct de vedere legislativ si, oricum, e imposibil de implinit fara o sustinere in CA.
Cu jumatatedin banii acestia puteati re-echilibra situatia financiara a TVR?
De ce nu treceti la DVBT in toata tara ? De ce nu cereti bani cablistilor pentru retrensmisie ?
De ce nu ati cerut bani de la guverne (Boc/Ungureanu/Ponta) pentru programe de plecari voluntare?
Ce are doamna Hossu cu Dvs? Vrea ea sa fie PDG TVR si o incurcati?
2. Chestiunea legata de transmisiunea terestra digitala e mult mai complicata, nu tine direct de vointa noastra, ci de o decizie strategica ce trebuie luata de autoritati la cel mai inalt nivel, chestiunea fiind, de altfel, adusa in discutie si de catre HotNews. Chiar si in aceste conditii, pot sa va spun ca, personal, inca de la inceputul mandatului m-am implicat in demersurile de a demara proceduri care sa permita trecerea la o emisie digitala terestra, nu doar pentru televiziunea publica, ci si pentru canale comerciale private. In momentul de fata canalele TVR sunt transmise in acest mod doar la Bucuresti si Sibiu.
3. Am facut demersuri repetate pe parcursul celor doi ani pentru a solutiona acest deficit structural al televiziunii (generat de diferenta intre nivelul veniturilor si al costurilor) propunand diferite solutii. Cea mai consistenta discutie in acest sens am avut-o cu fostul premier Ungureanu, dar, din pacate, dupa cum bine stiti, nu am mai avut cum sa finalizam o formula de a gestiona situatia TVR.
4. Legat de doamna Lucia Hossu Longin, nu am ce sa comentez. Probabil, insa, ca incurc nu numai pe dumneaei, ci si pe altii.
Ati afirmat in scrisoarea publicata pe 29 mai pe hotnews.ro ca:
"Modul de functionare a televiziunii publice este defect si va ramane defect, legea fiind depasita si permitand intruziunea politicului in administratia televiziunii. Am spus-o si o repet. Ce politicieni au avut curajul, il au sau il vor avea sa schimbe paradigma?"
Intrebarea mea este: de ce ati acceptat in 2010 pozitia de director general fara sa fi avut siguranta ca puterea politica ce v-a numit va schimba legea pentru ca TVR sa devina cu adevarat o institutie independenta? Si daca a fost promisa schimbarea legii, de ce nu ati demisionat imediat ce a devenit clar ca politicienii nu se tin de cuvant?
PS. Taieri de costuri si lansari de produse pe bani publici poate face oricine.
A doua motivatie: nu am renuntat niciun moment la a milita pentru schimbarea cadrului general de functionare si pentru o reforma profunda a felului in care functioneaza televiziunea publica. Ma voi bate in continuare pentru acest lucru, dar o pot face in acest moment cunoscand foarte bine realitatile din interior.
Asa cum ati declarat pana acum, practic Dvs ati recunoscut situatia financiara grava a TVR.
Ca PDG al TVR responsabilitatea Dvs este aceea a asigurarii unui MANAGEMENT EFICIENT al institutiei.
Asa cum ati declarat pana acum, opinia mea este urmatoarea: in mandatul Dvs la TVR, Dvs practic ati continuat sa adanciti dezastrul financiar din TVR, dat fiind faptul ca an de an in cei 2 ani situatia financiara a TVR s-a inrautatit.
Ce masuri, de decizii ati luat Dvs care sa fi oprit acest dezastru continuu, cum argumentati Dvs ca ati asigurat acest management EFICIENT la TVR, care este in fapt responsabilitatea Dvs ca PDG?
De ce singura solutie la care v-ati gandit este marirea taxei TV si nu v-ati gandit deloc la scaderea costurilor de functionare a TVR, prin reduceri de personal, reduceri de salarii, scoaterea unor emisiuni sau posturi costisitoare si fara audiente ca sunt destule.... ?
Va multumesc.
Ati fost numit de presedintele Romaniei in CA, deci politic. Daca ati fost candidat in alegerile din 2000 la Partidul Moldovenilor si membru in PNL, in baza carui fapt va declarati independent intr-un consiliu de administratie politic? In plus, ati fost ales presedintele TVR de majoritatea politica din Parlament si de reprezentantii lor in CA, iar acum, cand nu mai aveti sustinerea nimanui de ce nu va aratati onoarea si impartialitatea si renuntati odata la o fuinctie pe care ati obtinut-o prin vot politic. Vedeti cazul Geoana, care odata ce nu a mai avut sustinerea in Senat, desi independent, a fost debarcat. De ce sa ignoram ca institutia este condusa politic si nu este locul in care sa ramaneti independent? Sunt atatea alte variante in care puteti sa construiti...pana una alta, CA-ul TVR este politic iar dvs nu mai aveti sustinerea politica necesara...
2.In urma acordari la pret de solduri a drepturilor de transmisie catre Dolce a celor 2 competitii de importanta majora se incalca in mod grosolan HOTĂRÂRE Nr. 47 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea evenimentelor de importanţă majoră difuzate în cadrul programelor de televiziune ART. 2.
Telespectatorilor Televiziuni Romane Publice, platitori de taxe si impozite si obligatii sa plateasca un abonament lunar catre TVR, ce pot sa mai vada de la Olimpiada si Campionatul European de Fotbal, doua evenimente de importanta nationala achizitionate din banii lor, ceremoniile de deschidere si inchidere ?
In acest conditii, cred ca am reusit, pe de o parte, sa ne respectam misiunea publica de a reflecta evenimente importante precum cele mentionate mai sus si, pe de alta parte, de a aduce un aport financiar mai mult decat binevenit pentru institutie. Ca ultima subliniere, trebuie spus ca in multe tari europene televiziunile publice au renuntat la transmiterea anumitor competitii, in special fotbal, F1, tenis, datorita cresterii galopante a costurilor pentru drepturile de transmisie.
O mare parte din public nici nu se uita la TVR, si atunci de ce suntem nevoiti sa platim? inainte de 89, era singura TV, intelegeam - dar acum platim abonament la cablu.
Si inca ceva pentru unii ca doamna Hossu Longin care habar nu are despre ce vorbeste: la TVR Info chiar se munceste. Ati fost vreodata in acea redactie, doamna? Asa, ca sa vedeti macar ce inseamna munca la TVR Info.
Multumesc mult. Sper sa primesc raspuns.
Pe de alta parte, a compara momentul Valentin Nicolau cu momentul actual e ca si cum ai compara Grecia inainte de 2009 si Grecia din acest moment, cand pierdem numai din incasari de publicitate mai mult de 10 milioane de euro pe an, fata de anii 2007-2008 (cand oricum TVR incheia anul pe pierdere!). Revenind la momentul Nicolau, existau cu totul alte conditii. Erau doar cateva televiziuni majore, nu zeci de canale pe cablu si satelit cum se intampla in acest moment; toate cheltuielile erau la nivelul acelui an in timp ce veniturile noastre de acum au ramas, neindexate, la nivelul acelei perioade. Si o ultima observatie, subliniata de altfel si in raportul Curtii de Conturi - factura unor decizii luate in perioada mandatului dlui Nicolau ne afecteaza acum: datoriile acumulate la organismele de gestiune colectiva a drepturilor intelectuale (UCMR-ADA, CREDIDAM) cu penalitatile aferente si contractul cu NBC Universal, pentru care, in anul sase (2010-2011), trebuiau platite 9 milioane de dolari.
Ce asteptari mai aveti?
Colaborez cu TVR de mai bine de 6 ani. Eram plàtit (putin) pânà în luna februarie pe drepturi de autor. Din martie si pânà azi nu am mai vàzut un leu de la institutia pe care o conduceti (cu toate cà conturile au fost blocate de abia acum o sàptàmânà). Eu mi-am continuat însà constincios treaba (cu TVR1, TVR2 & TVRInfo). Am pânà acum 71 de corespondente/interventii/duplexuri/samd neplàtite (au fost alegeri în Franta). Când credeti cà se va debloca situatia? Ce sà fac pânà atunci? Sà nu mai ràspund la solicitàri? (vin alte alegeri) Sà continui ca si cum n-ar fi ?
Mutumesc anticipat pentru ràspunsul pe care cu sigurantà o sà-l primesc de la Dvs.
1. In comunicatul de presa pe care l-ati dat va exonerati de culpa datoriilor acumulate in TVR ; conform ANAF deficitul TVR in 2010 cand ati preluat mandatul era de 161.956.133 lei .Este adevarat ca aceasta crestere a datoriei la aproximativ 140 de milioane de euro a fost in mandatul dvs ? Cum explicati aceasta crestere in 2 ani a deficitului TVR? (2010-2012) Si de ce induceti in eroare opinia publica declarand ca datoriile le-ati preluat odata cu mandatul de presedinte?
2.Tot in comunicatul de presa de ieri negati cu vehementa acuzele aduse de membrii CA. Explicati va rog cum ati reusit in 2 ani de mandat sa ridicati valoarea prejudiciului de aproximativ 5 ori?
3. Este adevarat ca raportul anual TVR pe 2011 ascunde cifra reala a deficitului (acolo se mentioneaza un deficit de doar 160 ,8 milioane de lei; in realitate datoria mult mai mare comparativ cu anul 2010)?
4.Decizia Anaf este una corecta, avand in vedere cuantumul datoriei accumulate intr-un timp foarte scurt . Considerati ca in urma valorii exorbitante a datoriei necesitati tratament special ca institutie sau doriti tratament special ca presedinte al TVR ?
De ce aveti atitudinea de pasare a responsabilitatii(nu e vina mea) in loc sa va concentrati pe implementarea unor solutii viabile?
5.Vi se pare etic din partea unui manager sa se exonereze de vina si sa arunce responsabilitatile unor terte persoane? Cunoasteti statutul managerului? Cunoasteti faptul ca managerul este direct responsabil de activitatea si rezultatele institutiei, implicit de datoriile acesteia? Vi se pare potrivita atitudinea pe care o aveti?
6.In comunicatul de presa de ieri ati declarat ca acele contributii CAS au fost virate catre bugetul de stat. Cum explicati faptul ca banii nu au ajuns niciodata la bugetul de stat, (fiind unul din motivele titlului executoriu asupra
13.De ce ati stat 20 de zile in deplasari in straintate in timp ce ANAF a anuntat blocarea conturilor institutiei? De ce nu ati incercat in acel moment deblocarea situatiei?
14.De ce dvs ca manager in loc sa va concentrati pe strategiile de salvare a unei institutii care inghite banii contribuabililor, va concentrati pe alimentarea unor tensiuni in interiorul televiziunii?
15.Este adevarat ca inainte de motiunea de cenzura cand urma sa tineti un consiliu de administratie ati acuzat o asa zisa criza renala in speranta ca nu va trece motiunea si veti putea sa negociati in continuarea mentinerea dvs ca presedinte?
16.E adevarat ca MRU v-a atentionat ca ati politizat concursul de la stiri si ca ati favorizat-o pe Rodica Culcer?
17.Este adevarat ca Rodica Culcer a fost destitutita pentru ca dvs ati semnat un act ilegal de numire a ei ca interimar in vara lui 2011, desi aceasta nu avea contract de munca cu TVR, dupa ce a fost pensionata?
18.Este adevarat ca Dan Radu, mana dvs dreapta, destituit pentru dezastrul din TVR in 3 mai , a fost reangajat in Redactia social poltic economic condusa de prietenul Gabriel Giurgiu?
19. Este adevarat ca ati intervenit in toate concursurile de ocupare a functiilor din TVR, cu criterii stabilite in asa fel incat sa favorizeze anumiti candidati preferati dinainte?
20. Este adevarat ca ati dorit anumite persoane in functiile editoriale ? Este adevarat ca in timpul protestelor din ianuarie TVR nu a transmis nimic din ceea ce se intampla? Este adevarat ca TVR nu a transmis nimic nici in perioada motiunii de cenzura /investirea noului guvern? Este adevarat ca politica editoriala este una favorabila unui anume partid ?
Sunteti chiar atat de orb incat sa credeti ca acest blocaj nu urmareste depunerea actualei conduceri TVR din functie? Si daca nu sunteti orb si stiti asta de ce nu renuntati la functie si de ce preferati sa fie sufocata o institutie de presa?
Nu credeti ca cei care sufera cu adevarat acum sunt colaboratorii pe drepturi de autor care fac o munca la fel de importanta ca si cei angajati, dar acum stau cu buza umflata asteptand sa vada cum se termian meciul cu ANAf-ul?
2. Eu platesc taxe ca TVR sa existe si nu primesc nimic de la TVR. Calitatea emisiunilor este cu mult sub ceea ce consum eu. Daca TVR nu este in stare sa imi ofere un post de calitate pentru banii pe care ii platesc, de ce mai are o suta de canale? TVR1,2, 3,Info, TVR Cultural pe care vad parade de moda?
3. De ce este TVR plin de angajati non-valori? De ce non-valorile sunt mereu in fata iar oamenii mai seriosi se vad foarte foarte rar?
4. TVR mi se pare inferior posturilor comerciale gratuite. Pana cand va continua acest lucru?
5. Ati angajat o firma de consultanta din strainatate (Elvetia?) sa va eficientizeze. Imi puteti raspunde daca consultantii respectivi au lucrat legal pe teritoriul Romaniei? S-a respectat legea sau ati fost impreuna cu firma de consultanta implicati in infractiuni? Firma de consultanta a platit vreun impozit in Romania?
Dan
poate totusi acceptati mesajul;
1.Orice manager, mai cu seama unul cu doctorat in management de presa(din cate intelegem) si-ar da demisia imediat daca obiectivele strategice nu sunt atinse. Ati condus mai multe enittati media si toate au dat faliment sau au fost declarate insolvabile. Nu credeti ca este rusinos sa pretinzi ca esti expert in management si sa continui sa ascunzi dezastrul?
2. Cand ati venit in TVR ati gasit 3000 de angajati si o datorie de 38 de milioane de euro. Dupa doi ani ati ajuns, in timp de criza la 3400 de angajati cu 600 mai multi (dupa ce 200 au parasit TVR) si la 140 de milioane datorii, adica de 4 ori mai mult....
Nu credeti ca ar fi trebuit sa va cereti scuze si sa va asumati in loc sa mai stati o zi in acel scaun?
In doi ani n-ati reusit nimic. Pana si audientele le-ati distrus. Ati pus pe butuci TVR. Politica de personal a distrus credibilitatea TVR. Oamenii care au reprezentat istoria si profesionalismul in TVR au fost indepartati pentru a le face loc cu forta unor indivizi compromisi apropiati puterii politice portocalii si fara nicio experienta in televiziune. Dupa doi ani de la acest experiment de ce refuzati sa-i lasati pe profesionistii din TVR sa revina?
4.Salariul de presedinte al TVR de 140 de milioane de lei este justificat fata de nivelul salarial din alte institutii publice sau din media private?
5. De ce nu ati reusit in doi ani sa motivati angajatii cu salarii competitive dar ati reusit sa oferiti sume exorbitante pentru colaboratorii externi. de cati ani nu ati mai platit cass-urile la angajatii care sunt in activitate la TVR si de cati ani nu ati mai actualizat salariile cu rata inflatiei, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca? Stiti ca ambele sunt infractiuni?
6.Aveti procese pe rol cu angajatii pentru incalcarea drepturilor lor profesionale sau pentru trucarea unor concursuri de promovare in functie. Cand aveti de gand sa va asumati abuzurile impotriva celor care va contesta si reclama stilul autorita
e administrata de un consiliu de administratie ales politic, nu de public, si un director de asemenea numit politic.
asadar , publicul plateste, deciziile sa iau politic. vi se pare corect?
ca si contribuabil la bugetul TVR, cum as putea lua la cunostinta Bugetul pe fiecare an. Sa ne rezumam la 2012.
O situatie care sa explice clar , sursele si volumul veniturilor si a o impartire exacta a cheltuielilor, pe departamente, numar angajati.
Ar fi utila o dezbatere publica pe modul in care banii sant folositi.
Este posibila o schimbare in CA astfel incat ponderea politica sa fie eliminata si in TVR sa se dezvolte produse pentru public, platite din banul public, evitand orice imixtiuni politice.