Alexandru Lazescu a discutat online despre situatia financiara a TVR si presiunile asupra conducerii televiziunii

de Redactia     HotNews.ro
Marţi, 29 mai 2012, 18:51 Economie | Media & Publicitate


Alexandru Lazescu
Foto: Hotnews
UPDATE "Sunt chiar curios cum va fi gestionata incalceala procedurala" legata de discutarea in Parlament, pe 12 iunie, a rapoartelor TVR din ultimii trei ani, spune presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu. El afirma ca o comparatie intre situatia actuala din TVR si cea din mandatul lui Valentin Nicolau - caruia ii atribuie o parte din cauzele situatiei financiare grave cu care TVR se confrunta in prezent - "e ca si cum ai compara Grecia inainte de 2009 si Grecia din acest moment". Alexandru Lazescu a discutat online despre situatia din TVR.

Presiunile asupra actualului sef al TVR, Alexandru Lazescu, s-au amplificat in ultima luna, culminand cu blocarea conturilor institutiei de catre ANAF, pentru datorii de sute de milioane de lei la bugetul de stat. Anumiti angajati si colaboratori ai TVR au ramas fara post sau risca sa ramana fara salarii, membri ai CA il acuza pe Lazescu de "derapaje" si "coruptie". Dupa doi ani de liniste, Parlamentul a decis sa analizeze in plen, luna viitoare, rapoartele TVR pe 2009 si 2010.

Alexandru Lazescu a raspuns intrebarilor in limita timpului disponibil.
 • Presedintele-director general al TVR Alexandru Lazescu a transmis, marti, presei o pozitie referitoare la "acuzatiile calomnioase" facute la adresa sa de opt membri ai Consiliului de Administratie, pe care ii acuza, la randul sau, de "intentia de a intoxica opinia publica si de a destabiliza televiziunea publica". El arata ca o parte dintre cei opt - care afirmau, vineri, ca el ar trebui sa-si dea demisia din cauza situatiei in care se afla TVR - au fost membri si in consiliile de administratie precedente, care au luat unele dintre deciziile ce au adus TVR in situatia actuala. Vezi detalii

 
Evolutia situatiei din TVR in ultima perioada:


Nota Redactiei:
 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului.
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Cele mai bune intrebari vor fi preluate intr-un interviu HotNews.ro realizat de Costin Ionescu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3569 vizualizari

 • Intrebare (Marţi, 29 mai 2012, 19:24)

  Gina [anonim]

  Stimate d-le Lazescu, cum este posibil ca fostul director de la TVR Craiova, actual membru in CA al SRTV, sa castige lunar 1000 de euro pensie, plus 1000 de euro indemnizatie de membru CA si plus cateva zeci de milioane bune pentru faptul ca realizeaza emisiuni pentru TVR Craiova si pentru TVR 3. Acest lucru se intampla de doia ani!!! In acelasi timp clamati faptul ca este criza, dar iata un contraexemplu cat se poate de real. Ca dumnealui sunt inca 5 membri ai CA. Emisiunile inregistrate ale d-lui Barbulescu sunt absolut niste insailari de materiale fara nicio valoare jurnalistica, iar in cele 5 luni de la inceputul anului, dumnealui a avut 6 emisiuni "4X4 linia dreapta "in direct, din 20. Restul sunt numai reluari! Pentru ce atatia bani lunar? Nu sunt oare destui tineri care vor sa munceasca?
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:12)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Gina

   Gestiunea editoriala a emisiunilor, inclusiv onorariile aferente acestora, se face la nivelul fiecarui studio teritorial. La Bucuresti, urmarim doar incadrarea in bugete.

   In principiu, cred ca membrii CA nu ar trebui sa fie implicati in mod direct in emisiuni, pentru ca astfel se poate ajunge intr-un posibil conflict de interese. Din pacate, Legea 41/ 1994, care reglementeaza activitatea SRTv si SRR, permite desemnarea unor angajati ai celor doua institutii ca membri CA. In actualul Consiliu avem sase salariati, ceea ce, evident, poate sa creeze dificultati atunci cand sunt de luat decizii referitoare la organizarea si functionarea institutiei. Pe de alta parte, ei fiind salariati, e dificil sa le interzici sa nu faca si emisiuni.
 • Emisiuni scumpe (Marţi, 29 mai 2012, 19:29)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  Veti sista emisiunile care platesc scump coratorii ?
  Ma refer la Danutz SRL, fosta Surprize...Surprize ...etc
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:14)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Danutz SRL este o emisiune cu performante de audienta foarte bune si care in mare masura isi acopera costurile prin publicitate. De altfel, in cazul acestui gen de emisiuni, nu atat costul de productie trebuie sa stea la baza deciziei de a le mentine sau nu in grila, cat efortul financiar total dupa ce se scad veniturile din publicitate.
 • Lamurire (Marţi, 29 mai 2012, 19:33)

  Sandu [anonim]

  Domnule Lazescu doresc sa ma lamuriti si pe mine ca angajat al SRTV in privinta a doua aspecte :
  1. De ce exista o inechitate uriasa intre angajati d.p.d.v. al nivelului de salarizare? Adica cum sunt eu stimulat ca redactor sa-mi fac treaba onest si cinstit, cand un sofer sau o femeie de servici castiga mai mult, ca mine!? Tot respectul pt. colegii care presteaza aceste servicii.
  2. De ce sunt aceeasi sefi de 10 ani in functie? Mai ales la teritoriale. Au mostenit cumva posturile cu titlu nobiliar? Sefii de la teritoriale castiga 6.000 RON lunar si unii dintre ei nu fac decat o simpla programare saptamanala, pentru ca atata stiu. Cum ii stimulam sa faca treaba, daca ei stiu ca sunt oarecum pe veci pusi in aceste functii? Nimeni nu face nimic, domnule presedinte! Nimeni nu ia nicio masura! Va multumesc!
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:20)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sandu

   Sunt doua intrebari foarte bune, care imi permit sa lamuresc o serie de lucruri.

   Am realizat inca de la inceput frustrarea majora existenta in institutie, legata de diferentele semnificative de salarii intre oameni care fac acelasi lucru. Mai mult decat atat, nu putine sunt situatiile in care oameni care nu fac mai nimic ajung sa ia sume mult mai consistente decat cei care muncesc 10-12 ore pe zi. Problema este ca astfel de corecturi nu se pot face simplu, in conditiile legislatiei muncii din Romania si a CCM. Am identificat, totusi, o solutie de reforma salariala, care a fost supusa spre discutie Consiliului de Administratie la inceputul acestui an, dar a fost respinsa. Aceasta formula permitea o reasezare a salariilor in limite normale si decente, in acord cu activitatea fiecaruia. Unul dintre motivele pentru care propunerea a fost respinsa il puteti afla daca va intoarceti la prima intrebare, referitoare la salariatii care sunt si membri in CA.

   In ceea ce priveste a doua intrebare, si eu sunt de acord ca unele studiouri teritoriale au devenit un fel de feude proprii, in care persoana la varf taie si spanzura dupa bunul plac. Din nou, insa, trebuie sa intelegeti ca mecanismul prin care poti corecta astfel de situatii e complicat din punct de vedere legislativ si, oricum, e imposibil de implinit fara o sustinere in CA.
 • De ce se mai platesc banii la Radiocom? (Marţi, 29 mai 2012, 19:34)

  Postac Pontac [anonim]

  In conditiile in care peste 90 % din consumatorii de televiziune din Romania receptioneaza pe cablu , satelit sau internet, de ce se mai platesc 40 milioane pe an pentru emisia terestra analogica a Radiocom/SNR?
  Cu jumatatedin banii acestia puteati re-echilibra situatia financiara a TVR?
  De ce nu treceti la DVBT in toata tara ? De ce nu cereti bani cablistilor pentru retrensmisie ?
  De ce nu ati cerut bani de la guverne (Boc/Ungureanu/Ponta) pentru programe de plecari voluntare?
  Ce are doamna Hossu cu Dvs? Vrea ea sa fie PDG TVR si o incurcati?
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:30)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Postac Pontac

   1. Intr-adevar, doar 6-7% dintre romani receptioneaza programele de televiziune prin antena, deci preluand semnalul de la SNR. Dar alocarea unui buget pentru SNR e un capitol distinct in bugetul consolidat al statului si pastrarea emisiei terestre are in vedere doua motivatii importante: acoperirea cu programe de televiziune a acelei mici parti din populatie care nu are acces la cablu sau satelit, una din obligatiile legale si morale ale unei televiziuni publice; o motivatie care tine de natura strategica, de securitate - de a mentine un sistem alternativ de transmisii radio-tv pentru situatii de criza, precum catastrofe naturale, conflicte armate etc.

   2. Chestiunea legata de transmisiunea terestra digitala e mult mai complicata, nu tine direct de vointa noastra, ci de o decizie strategica ce trebuie luata de autoritati la cel mai inalt nivel, chestiunea fiind, de altfel, adusa in discutie si de catre HotNews. Chiar si in aceste conditii, pot sa va spun ca, personal, inca de la inceputul mandatului m-am implicat in demersurile de a demara proceduri care sa permita trecerea la o emisie digitala terestra, nu doar pentru televiziunea publica, ci si pentru canale comerciale private. In momentul de fata canalele TVR sunt transmise in acest mod doar la Bucuresti si Sibiu.

   3. Am facut demersuri repetate pe parcursul celor doi ani pentru a solutiona acest deficit structural al televiziunii (generat de diferenta intre nivelul veniturilor si al costurilor) propunand diferite solutii. Cea mai consistenta discutie in acest sens am avut-o cu fostul premier Ungureanu, dar, din pacate, dupa cum bine stiti, nu am mai avut cum sa finalizam o formula de a gestiona situatia TVR.

   4. Legat de doamna Lucia Hossu Longin, nu am ce sa comentez. Probabil, insa, ca incurc nu numai pe dumneaei, ci si pe altii.
 • De ce ati acceptat sa fiti directorul TVR in 2010? (Marţi, 29 mai 2012, 19:47)

  Emil Stoica [anonim]

  Dle. Lazescu,

  Ati afirmat in scrisoarea publicata pe 29 mai pe hotnews.ro ca:

  "Modul de functionare a televiziunii publice este defect si va ramane defect, legea fiind depasita si permitand intruziunea politicului in administratia televiziunii. Am spus-o si o repet. Ce politicieni au avut curajul, il au sau il vor avea sa schimbe paradigma?"

  Intrebarea mea este: de ce ati acceptat in 2010 pozitia de director general fara sa fi avut siguranta ca puterea politica ce v-a numit va schimba legea pentru ca TVR sa devina cu adevarat o institutie independenta? Si daca a fost promisa schimbarea legii, de ce nu ati demisionat imediat ce a devenit clar ca politicienii nu se tin de cuvant?

  PS. Taieri de costuri si lansari de produse pe bani publici poate face oricine.
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:41)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emil Stoica

   Am acceptat propunerea in 2010 plecand de la doua motivatii principale. Am crezut ca, in ciuda dificultatilor interne din institutie, situatiei financiare si cadrului legislativ confuz, se pot totusi construi proiecte in TVR. Si in acest moment pot spune ca TVR Info, proiectele de la TVR Interactiv (site-ul lansat recent tvrinfo.ro, viitorul portal TVR+) au dovedit ca, totusi, pot fi implementate proiecte de succes in televiziunea publica - e adevarat, cu mare greutate. Mai sunt si alte lucruri pe care le-am demarat cu succes, atat in ceea ce priveste anumite emisiuni (seria TVR 55, serialul documentar Romania Desteapta, Ora de Business etc.), cat si in ceea ce priveste gestiunea automatizata a grilelor. Deschiderea catre societatea civila, interactiunea cu publicul sunt alte castiguri realizate cu siguranta in aceasta perioada. Ca observatie de principiu, e usor sa stam in afara sa criticam, e mult mai complicat sa te inhami, sa intri si sa incerci sa schimbi lucrurile, cu toate piedicile de rigoare.

   A doua motivatie: nu am renuntat niciun moment la a milita pentru schimbarea cadrului general de functionare si pentru o reforma profunda a felului in care functioneaza televiziunea publica. Ma voi bate in continuare pentru acest lucru, dar o pot face in acest moment cunoscand foarte bine realitatile din interior.
 • management.... (Marţi, 29 mai 2012, 19:54)

  lili [anonim]

  Buna ziua Dle Lazescu,
  Asa cum ati declarat pana acum, practic Dvs ati recunoscut situatia financiara grava a TVR.
  Ca PDG al TVR responsabilitatea Dvs este aceea a asigurarii unui MANAGEMENT EFICIENT al institutiei.
  Asa cum ati declarat pana acum, opinia mea este urmatoarea: in mandatul Dvs la TVR, Dvs practic ati continuat sa adanciti dezastrul financiar din TVR, dat fiind faptul ca an de an in cei 2 ani situatia financiara a TVR s-a inrautatit.
  Ce masuri, de decizii ati luat Dvs care sa fi oprit acest dezastru continuu, cum argumentati Dvs ca ati asigurat acest management EFICIENT la TVR, care este in fapt responsabilitatea Dvs ca PDG?
  De ce singura solutie la care v-ati gandit este marirea taxei TV si nu v-ati gandit deloc la scaderea costurilor de functionare a TVR, prin reduceri de personal, reduceri de salarii, scoaterea unor emisiuni sau posturi costisitoare si fara audiente ca sunt destule.... ?
  Va multumesc.
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:47)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui lili

   Ceea ce va pot spune este ca, daca dam deoparte contractele de mari dimensiuni semnate anterior sub alte administratii (achizitii de filme NBC, achizitia drepturilor de difuzare pentru UEFA Champions League) si constrangerile impuse de contractul colectiv de munca, asa cum era el in vigoare la data cand am preluat mandatul, managementul poate sa intervina direct doar asupra a 14-15% din costuri. O restructurare cu concedieri substantiale nu este nici ea posibila decat daca exista sprijinul CA in acest sens si ai la dispozitie sumele considerabile necesare pentru a asigura salariile compensatorii. In fostul CCM se prevedea ca in majoritatea cazurilor trebuiau oferite intre 15 si 20 de salarii compensatorii. E lesne de inteles ca din aceasta cauza capacitatea managementului de a imbunatati situatia financiara a institutiei este, prin forta lucrurilor, limitata. Ganditi-va ca cea mai mare parte a veniturilor operationale ale TVR (peste 80%) provine din taxa TV, care nu a mai fost modificata de 12 ani, nu a fost nici macar indexata cu inflatia, ceea ce inseamna ca veniturile institutiei au fost erodate an dupa an.
 • Intrebare despre sustinerea politica in CA (Marţi, 29 mai 2012, 22:20)

  Virginia Radulescu [anonim]

  Stimate domnule Lazescu,
  Ati fost numit de presedintele Romaniei in CA, deci politic. Daca ati fost candidat in alegerile din 2000 la Partidul Moldovenilor si membru in PNL, in baza carui fapt va declarati independent intr-un consiliu de administratie politic? In plus, ati fost ales presedintele TVR de majoritatea politica din Parlament si de reprezentantii lor in CA, iar acum, cand nu mai aveti sustinerea nimanui de ce nu va aratati onoarea si impartialitatea si renuntati odata la o fuinctie pe care ati obtinut-o prin vot politic. Vedeti cazul Geoana, care odata ce nu a mai avut sustinerea in Senat, desi independent, a fost debarcat. De ce sa ignoram ca institutia este condusa politic si nu este locul in care sa ramaneti independent? Sunt atatea alte variante in care puteti sa construiti...pana una alta, CA-ul TVR este politic iar dvs nu mai aveti sustinerea politica necesara...
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 14:56)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Virginia Radulescu

   In baza Legii 41/1994, pentru a accede in Consiliul de Administratie al institutiei trebuie sa fii propus de cineva - un grup parlamentar, presedinte sau guvern. Altfel nu se poate. Pe cale de consecinta, toti presedintii numiti anterior au fost in aceeasi situatie. A fost institutia subordonata politic mai mult sub mandatul meu decat sub cel al unui fost secretar executiv al PSD? Pana la urma, conteaza in mod fundamental felul in care se comporta fiecare si maniera in care intelege sa-si duca la indeplinire mandatul. Eu personal - si asta se poate proba intreband oameni din institutie - nu am facut agenda jurnalelor de stiri, nici nu am primit indicatii de sumar de la guvern, asa cum se obisnuia in trecut.
 • smecheri din tvr (Miercuri, 30 mai 2012, 0:18)

  Enachescu Vladut [anonim]

  1.De ce nu sa facut o licitatie in vederea sublicientari drepturilor de transmisie pentru C.E. Fotbal 2012 si Olimpiada de Vara 2012.
  2.In urma acordari la pret de solduri a drepturilor de transmisie catre Dolce a celor 2 competitii de importanta majora se incalca in mod grosolan HOTĂRÂRE Nr. 47 din 16 ianuarie 2003 privind stabilirea evenimentelor de importanţă majoră difuzate în cadrul programelor de televiziune ART. 2.
  Telespectatorilor Televiziuni Romane Publice, platitori de taxe si impozite si obligatii sa plateasca un abonament lunar catre TVR, ce pot sa mai vada de la Olimpiada si Campionatul European de Fotbal, doua evenimente de importanta nationala achizitionate din banii lor, ceremoniile de deschidere si inchidere ?
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:05)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Enachescu Vladut

   Privitor la aceasta chestiune, s-a creat multa confuzie care trebuie lamurita. Oferta de scoatere la licitatie a fost facuta public si am discutat cu toti cei interesati din acest punct de vedere. Acordul cu Dolce a fost cel mai avantajos din cel putin urmatoarele motive: 1. a atras un aport financiar important pentru televiziune, lucru de salutat in conditiile in care se afla TVR; 2. TVR va transmite in totalitate toate meciurile de la CE de Fotbal si cele mai importante evenimente sportive de la Jocurile Olimpice, asa incat publicul nu va fi vaduvit in niciun fel. E adevarat ca unele meciuri, intre care cele care se vor disputa in grupe simultan, vor fi transmise inregistrat. Iar in ceea ce priveste JO de la Londra, TVR, care va transmite in total peste 200 de ore de program, nu avea oricum capacitatea de a prelua integral fluxul enorm de transmisiuni de la JO (45-50 de ore pe zi), neavand un canal de sport dedicat; 3. Acordul cu Dolce permite TVR sa transmita 51 de meciuri in cele trei sezoane competitionale din Liga Romaniei, la un pret substantial mai mic decat cel pe care l-ar fi platit daca l-ar fi achizitionat prin licitatie directa.

   In acest conditii, cred ca am reusit, pe de o parte, sa ne respectam misiunea publica de a reflecta evenimente importante precum cele mentionate mai sus si, pe de alta parte, de a aduce un aport financiar mai mult decat binevenit pentru institutie. Ca ultima subliniere, trebuie spus ca in multe tari europene televiziunile publice au renuntat la transmiterea anumitor competitii, in special fotbal, F1, tenis, datorita cresterii galopante a costurilor pentru drepturile de transmisie.
 • taxa radio TV (Miercuri, 30 mai 2012, 7:38)

  angel [anonim]

  De ce suntem toti sa platim aceasta taxa? De ce sa fie TVR (care a fost mereu aservita politic) "ajutata" financiar astfel, in timp ce toate celelalte televiziuni trebui sa fie competitive?
  O mare parte din public nici nu se uita la TVR, si atunci de ce suntem nevoiti sa platim? inainte de 89, era singura TV, intelegeam - dar acum platim abonament la cablu.
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:07)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui angel

   Obligatia de finantare a unor servicii publice de radio si televiziune apare atat in Constitutie, cat si in tratate asumate de statul roman la nivel international, precum Tratatul de la Amsterdam. Alternativa la finantarea prin taxa TV este finantarea prin bani de la buget, asa cum se intampla in cateva tari europene, adica tot din banul contribuabilului.
 • Cand se dau colaboratorilor salariile restante (Miercuri, 30 mai 2012, 10:01)

  Patrascu Ovidiu [anonim]

  Buna ziua. As dori sa stiu cand isi vor primi banii cei care sunt angajati pe drepturi de autor la TVR Info? Si nu vorbesc despre cei cu sume astronomice, ci de cei care muncim intr-un ritm innebunitor, pe bani extrem de putini.
  Si inca ceva pentru unii ca doamna Hossu Longin care habar nu are despre ce vorbeste: la TVR Info chiar se munceste. Ati fost vreodata in acea redactie, doamna? Asa, ca sa vedeti macar ce inseamna munca la TVR Info.
  Multumesc mult. Sper sa primesc raspuns.
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:09)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Patrascu Ovidiu

   Speram sa rezolvam situatia cat de repede, imediat ce vom obtine deblocarea financiara a institutiei. Trebuie sa stiti ca este o preocupare importanta pentru noi. Eu personal stiu cat de mult si cu cat suflet se munceste la TVR Info si apreciez efortul si implicarea celor de acolo.
 • diferente imense intre salarii (Miercuri, 30 mai 2012, 10:09)

  un f bun cunoscator al situatiei interne [anonim]

  In acest moment exista un decalaj imens intre salariile angajatilor. Cameramanii, in special steady cam operatorii, au salarii de mizerie in conditiile in care presteaza munca grea, extrem de solicitanta. Tot personalul care lucreaza efectiv, este foarte prost platit. Nu este normal ce se intimpla, se arunca banii pe ferestra, personalul TESA este mult prea numeros, plimba niste hirtii de colo-colo, sint secretare de redactie cu salarii de peste 4000 lei net/ luna, nu se poate asa ceva , toti directorii si directorasii se plimba toata ziua in masinile instituriei si au o multime de bani salariu. De ce nu faceti nimic pentru cei care fac ca aceasta institutie sa functioneze. Stiti ca un documentar al TVA a fost premiat in cadrul APTR? Si cel care a filmat a facut si macara, si steadycam in cadrul aceleasi filmari iar electricianul a facut si pe salahorul, si pe actorul, si pe Dumnezeu mai stie ce?Stiti toate aceste lucruri? Nu cred! Singurul om care a facut ceva pentru aceasta institutie si pentru angajatii merituosi a fost domnul Valentin Nicolau, a fost si cel care a plecat lasind TVA-ul pe plus cu banii, sa vina inapoi !
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:18)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un f bun cunoscator al situatiei interne

   In privinta diferentelor dintre salarii, am raspuns deja mai sus.

   Pe de alta parte, a compara momentul Valentin Nicolau cu momentul actual e ca si cum ai compara Grecia inainte de 2009 si Grecia din acest moment, cand pierdem numai din incasari de publicitate mai mult de 10 milioane de euro pe an, fata de anii 2007-2008 (cand oricum TVR incheia anul pe pierdere!). Revenind la momentul Nicolau, existau cu totul alte conditii. Erau doar cateva televiziuni majore, nu zeci de canale pe cablu si satelit cum se intampla in acest moment; toate cheltuielile erau la nivelul acelui an in timp ce veniturile noastre de acum au ramas, neindexate, la nivelul acelei perioade. Si o ultima observatie, subliniata de altfel si in raportul Curtii de Conturi - factura unor decizii luate in perioada mandatului dlui Nicolau ne afecteaza acum: datoriile acumulate la organismele de gestiune colectiva a drepturilor intelectuale (UCMR-ADA, CREDIDAM) cu penalitatile aferente si contractul cu NBC Universal, pentru care, in anul sase (2010-2011), trebuiau platite 9 milioane de dolari.
 • Intrebare (Miercuri, 30 mai 2012, 10:47)

  Aurelia [anonim]

  D-le Lazescu, cum vedeti studiourile teritoriale in viitor? Se vor dezvolta mai mult? Se vor desfiinta? Isi restrang activitatea? Detaliati un pic va rog, Multumesc!
 • rapoartele (Miercuri, 30 mai 2012, 11:27)

  dingo [anonim]

  Luna viitoare se discuta rapoartele tvr in parlament.
  Ce asteptari mai aveti?
  • r: (Miercuri, 30 mai 2012, 15:22)

   Alexandru Lazescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dingo

   Totdeauna decizia privind rapoartele a fost una strict politica. Drept exemplu, fosta administratie a fost demisa pentru raportul din 2008. Asa incat in acest moment avem o situatie hilara, in care s-au acumulat rapoartele din 2009 (administratia Sassu), 2010 (50% - administratie Sassu, 50% - administratie Lazescu) si 2011 (administratie Lazescu). Sunt chiar curios cum va fi gestionata aceasta incalceala procedurala. Oricum, inteleg ca nici nu se vor mai face discutii in comisii, conditii in care, evident, votul va fi unul strict politic si nu are nicio legatura cu o analiza pertinenta si serioasa a situatiei din televiziunea publica.
 • CA (Miercuri, 30 mai 2012, 12:21)

  Maria Lucaciu [anonim]

  In conditiile in care pentru orice suma mai mare de 20.000 de dolari fara TVA trebuie aprobarea Consiliului de administratie inseamna ca absolut toate contractele au fost prezentate in sedintele de consiliu. De asemenea, orice suplimentare de post sau minima schimbare de organigrama (mutarea unui post dintr-un departament in altul, transformari de post etc) trebuie sa aiba votul Consiliului de Administratie. Bugete, rapoarte, informari toate trebuie votate sau au fost aduse la cunostinta Consiliului de Administratie. Ce nu inteleg, asa ca va intreb pe dvs. este : de ce sunt enumerate toate acele date si fapte asa-zis corupte in scrisoarea deschisa a Consiliului de administratie, cind absolut tot trece prin miina lor si se voteaza si, in plus, este si job-ul lor sa gospodareasca banul public?
 • Corespondent TVR la Paris (Miercuri, 30 mai 2012, 12:27)

  Vasile Damian [anonim]

  Bunà ziua Domnule Làzescu,
  Colaborez cu TVR de mai bine de 6 ani. Eram plàtit (putin) pânà în luna februarie pe drepturi de autor. Din martie si pânà azi nu am mai vàzut un leu de la institutia pe care o conduceti (cu toate cà conturile au fost blocate de abia acum o sàptàmânà). Eu mi-am continuat însà constincios treaba (cu TVR1, TVR2 & TVRInfo). Am pânà acum 71 de corespondente/interventii/duplexuri/samd neplàtite (au fost alegeri în Franta). Când credeti cà se va debloca situatia? Ce sà fac pânà atunci? Sà nu mai ràspund la solicitàri? (vin alte alegeri) Sà continui ca si cum n-ar fi ?
  Mutumesc anticipat pentru ràspunsul pe care cu sigurantà o sà-l primesc de la Dvs.
 • munca la tvr info (Miercuri, 30 mai 2012, 12:38)

  Georgiana Geo [anonim]

  Subscriu la ceea ce a scris colegul meu, Patrascu Ovidiu. Cand ne vom primi banutii, noi, cei de la tvr info? Doamna Hossu, aveti macar idee, cate jurnale live avem noi la tvr info??? Sau cate Breaking News-uri am dat inaintea celorlalte canale de stiri? Dar probabil ca nu are rost sa intreb despre asemenea detalii, cand dansa (dupa cum a relatat despre munca de la tvr info) a vizionat acest post ultima oara probabil pe 1 ianuarie 2009!!! Cert este ca aceasta decizie, de a bloca conturile TVR (ca e sau nu politica) loveste in oameni care chiar muncesc, in oameni care au familii si trebuie macar, sa supravietuiasca.
 • Intrebari (Miercuri, 30 mai 2012, 13:25)

  Loredana Matei [anonim]

  Buna ziua , dle Lazescu. Loredana Matei ma numesc si am pentru dvs un set de intrebari la care as dori sa imi raspundeti punctual :

  1. In comunicatul de presa pe care l-ati dat va exonerati de culpa datoriilor acumulate in TVR ; conform ANAF deficitul TVR in 2010 cand ati preluat mandatul era de 161.956.133 lei .Este adevarat ca aceasta crestere a datoriei la aproximativ 140 de milioane de euro a fost in mandatul dvs ? Cum explicati aceasta crestere in 2 ani a deficitului TVR? (2010-2012) Si de ce induceti in eroare opinia publica declarand ca datoriile le-ati preluat odata cu mandatul de presedinte?

  2.Tot in comunicatul de presa de ieri negati cu vehementa acuzele aduse de membrii CA. Explicati va rog cum ati reusit in 2 ani de mandat sa ridicati valoarea prejudiciului de aproximativ 5 ori?

  3. Este adevarat ca raportul anual TVR pe 2011 ascunde cifra reala a deficitului (acolo se mentioneaza un deficit de doar 160 ,8 milioane de lei; in realitate datoria mult mai mare comparativ cu anul 2010)?  4.Decizia Anaf este una corecta, avand in vedere cuantumul datoriei accumulate intr-un timp foarte scurt . Considerati ca in urma valorii exorbitante a datoriei necesitati tratament special ca institutie sau doriti tratament special ca presedinte al TVR ?
  De ce aveti atitudinea de pasare a responsabilitatii(nu e vina mea) in loc sa va concentrati pe implementarea unor solutii viabile?

  5.Vi se pare etic din partea unui manager sa se exonereze de vina si sa arunce responsabilitatile unor terte persoane? Cunoasteti statutul managerului? Cunoasteti faptul ca managerul este direct responsabil de activitatea si rezultatele institutiei, implicit de datoriile acesteia? Vi se pare potrivita atitudinea pe care o aveti?


  6.In comunicatul de presa de ieri ati declarat ca acele contributii CAS au fost virate catre bugetul de stat. Cum explicati faptul ca banii nu au ajuns niciodata la bugetul de stat, (fiind unul din motivele titlului executoriu asupra
 • Continuare intrebari (Miercuri, 30 mai 2012, 13:38)

  Loredana Matei [anonim]

  12.In leagtura cu jurnalul TVR si Dan Radu , de ce ati autorizat mutarea jurnalului TVR pe un palier orar in care concurenta cu stirile PROTV era majora? Daca ati studiat cifrele de audienta dupa ce s-a facut aceasta mutare de ce nu ati luat masuri imediate pentru remedierea situatiei?
  13.De ce ati stat 20 de zile in deplasari in straintate in timp ce ANAF a anuntat blocarea conturilor institutiei? De ce nu ati incercat in acel moment deblocarea situatiei?
  14.De ce dvs ca manager in loc sa va concentrati pe strategiile de salvare a unei institutii care inghite banii contribuabililor, va concentrati pe alimentarea unor tensiuni in interiorul televiziunii?
  15.Este adevarat ca inainte de motiunea de cenzura cand urma sa tineti un consiliu de administratie ati acuzat o asa zisa criza renala in speranta ca nu va trece motiunea si veti putea sa negociati in continuarea mentinerea dvs ca presedinte?
  16.E adevarat ca MRU v-a atentionat ca ati politizat concursul de la stiri si ca ati favorizat-o pe Rodica Culcer?
  17.Este adevarat ca Rodica Culcer a fost destitutita pentru ca dvs ati semnat un act ilegal de numire a ei ca interimar in vara lui 2011, desi aceasta nu avea contract de munca cu TVR, dupa ce a fost pensionata?
  18.Este adevarat ca Dan Radu, mana dvs dreapta, destituit pentru dezastrul din TVR in 3 mai , a fost reangajat in Redactia social poltic economic condusa de prietenul Gabriel Giurgiu?
  19. Este adevarat ca ati intervenit in toate concursurile de ocupare a functiilor din TVR, cu criterii stabilite in asa fel incat sa favorizeze anumiti candidati preferati dinainte?
  20. Este adevarat ca ati dorit anumite persoane in functiile editoriale ? Este adevarat ca in timpul protestelor din ianuarie TVR nu a transmis nimic din ceea ce se intampla? Este adevarat ca TVR nu a transmis nimic nici in perioada motiunii de cenzura /investirea noului guvern? Este adevarat ca politica editoriala este una favorabila unui anume partid ?
 • De ce nu aveti demnitatea de a demisiona? (Miercuri, 30 mai 2012, 13:50)

  Colaborator pe drepturi de autor neplatit din mart [anonim]

  Nu credeti ca daca aveati o urma de demnitate si v-ar fi pasat de TVR va dadeati deja demisia chiar daca poate aveti dreptate?

  Sunteti chiar atat de orb incat sa credeti ca acest blocaj nu urmareste depunerea actualei conduceri TVR din functie? Si daca nu sunteti orb si stiti asta de ce nu renuntati la functie si de ce preferati sa fie sufocata o institutie de presa?

  Nu credeti ca cei care sufera cu adevarat acum sunt colaboratorii pe drepturi de autor care fac o munca la fel de importanta ca si cei angajati, dar acum stau cu buza umflata asteptand sa vada cum se termian meciul cu ANAf-ul?
 • Rolul TVR in Romania? (Miercuri, 30 mai 2012, 13:52)

  Dan [anonim]

  1. Care este rolul si care este misiunea TVR?

  2. Eu platesc taxe ca TVR sa existe si nu primesc nimic de la TVR. Calitatea emisiunilor este cu mult sub ceea ce consum eu. Daca TVR nu este in stare sa imi ofere un post de calitate pentru banii pe care ii platesc, de ce mai are o suta de canale? TVR1,2, 3,Info, TVR Cultural pe care vad parade de moda?

  3. De ce este TVR plin de angajati non-valori? De ce non-valorile sunt mereu in fata iar oamenii mai seriosi se vad foarte foarte rar?

  4. TVR mi se pare inferior posturilor comerciale gratuite. Pana cand va continua acest lucru?

  5. Ati angajat o firma de consultanta din strainatate (Elvetia?) sa va eficientizeze. Imi puteti raspunde daca consultantii respectivi au lucrat legal pe teritoriul Romaniei? S-a respectat legea sau ati fost impreuna cu firma de consultanta implicati in infractiuni? Firma de consultanta a platit vreun impozit in Romania?

  Dan
 • de ce ????? (Miercuri, 30 mai 2012, 14:11)

  dece@ [anonim]

  cand o sa scapam de asa zisii elitisti promovati prin gds, Soros si alte unghere ciudate ? de ce televiziunea Romana este mereu ploitizata, si scapam de unul si dam de alul, care de care mai politruc si mafiot ? de ce sunt mentinute unele programe de-a dreptul jenante, cum este cel cu 100% ? pacat de alte emisiuni, real bune; cand scapam de gunoaie precum penibila Gianina ?ne trebuie neaparat prost gust la patrat ?
  poate totusi acceptati mesajul;
 • Obiectivele strategice, politica de personal (Miercuri, 30 mai 2012, 14:13)

  un grup de ziaristi [anonim]

  Domnule Lazescu,
  1.Orice manager, mai cu seama unul cu doctorat in management de presa(din cate intelegem) si-ar da demisia imediat daca obiectivele strategice nu sunt atinse. Ati condus mai multe enittati media si toate au dat faliment sau au fost declarate insolvabile. Nu credeti ca este rusinos sa pretinzi ca esti expert in management si sa continui sa ascunzi dezastrul?
  2. Cand ati venit in TVR ati gasit 3000 de angajati si o datorie de 38 de milioane de euro. Dupa doi ani ati ajuns, in timp de criza la 3400 de angajati cu 600 mai multi (dupa ce 200 au parasit TVR) si la 140 de milioane datorii, adica de 4 ori mai mult....
  Nu credeti ca ar fi trebuit sa va cereti scuze si sa va asumati in loc sa mai stati o zi in acel scaun?
  In doi ani n-ati reusit nimic. Pana si audientele le-ati distrus. Ati pus pe butuci TVR. Politica de personal a distrus credibilitatea TVR. Oamenii care au reprezentat istoria si profesionalismul in TVR au fost indepartati pentru a le face loc cu forta unor indivizi compromisi apropiati puterii politice portocalii si fara nicio experienta in televiziune. Dupa doi ani de la acest experiment de ce refuzati sa-i lasati pe profesionistii din TVR sa revina?

  4.Salariul de presedinte al TVR de 140 de milioane de lei este justificat fata de nivelul salarial din alte institutii publice sau din media private?

  5. De ce nu ati reusit in doi ani sa motivati angajatii cu salarii competitive dar ati reusit sa oferiti sume exorbitante pentru colaboratorii externi. de cati ani nu ati mai platit cass-urile la angajatii care sunt in activitate la TVR si de cati ani nu ati mai actualizat salariile cu rata inflatiei, asa cum este prevazut in contractul colectiv de munca? Stiti ca ambele sunt infractiuni?
  6.Aveti procese pe rol cu angajatii pentru incalcarea drepturilor lor profesionale sau pentru trucarea unor concursuri de promovare in functie. Cand aveti de gand sa va asumati abuzurile impotriva celor care va contesta si reclama stilul autorita
 • Buget TVR (Miercuri, 30 mai 2012, 14:27)

  tvr [anonim]

  Televiziunea Romana e sustinuta de un efort public , prin prisma taxelor lunare.
  e administrata de un consiliu de administratie ales politic, nu de public, si un director de asemenea numit politic.
  asadar , publicul plateste, deciziile sa iau politic. vi se pare corect?

  ca si contribuabil la bugetul TVR, cum as putea lua la cunostinta Bugetul pe fiecare an. Sa ne rezumam la 2012.
  O situatie care sa explice clar , sursele si volumul veniturilor si a o impartire exacta a cheltuielilor, pe departamente, numar angajati.
  Ar fi utila o dezbatere publica pe modul in care banii sant folositi.

  Este posibila o schimbare in CA astfel incat ponderea politica sa fie eliminata si in TVR sa se dezvolte produse pentru public, platite din banul public, evitand orice imixtiuni politice.
 • salarii colaboratori (Miercuri, 30 mai 2012, 15:11)

  alex [anonim]

  Cand se vor plati salariile colaboratorilor - intarziate de o saptamana?
 • Va fi vreodata o politica salariala echitabila? (Miercuri, 30 mai 2012, 17:42)

  Tatiana Gros [anonim]

  Cum se justifica discrepanta salariala din TVR? Maximum 14-15 000 de lei ( si nu e doar salariul PDG), in timp ce sunt reporteri cu studii superioare si vechime de 20 de ani si cameramani care iau 2000 de lei? Nu reporterii si cameramanii au adus televiziunea pe butuci. Ce produc e la fel ca si cei de la alte televiziuni. Cei cu 15 000 salariul iau deciziile, se vede ca proaste devreme ce TVR a ajuns unde a ajuns. Va fi vreodata o politica salariala echitabila in TVR??


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by