Decizia premierului Victor Ponta de a mentine blocate conturile TVR pana cand conducerea institutiei va prezenta o solutie de reorganizare este considerata "iresponsabila" de ActiveWatch-Agentia de Monitorizare a Presei. Organizatia arata intr-un comunicat pe aceasta tema ca blocarea prelungita a conturilor de catre ANAF "va pune TVR in imposibilitatea de a-si indeplini misiunea publica, ceea ce contravine Constitutiei Romaniei".

ActiveWatch apreciaza ca "prin declaratia de duminica primul ministru si-a subminat prezumtia de buna-credinta si a dat dovada de iresponsabilitate si de necunoastere a situatiei televiziunii publice". Organizatia reia o declaratie anterioara, potrivit careia "intelegem necesitatea stingerii datoriilor istorice ale TVR si urgenta recuperarii creantelor statului de la datornicii sai. Consideram, insa, ca o atare decize abrupta pune in pericol functionarea televiziunii publice intr-un moment de maxima incarctura politica, ceea ce poate da nastere la suspiciuni".

ActiveWatch mai apreciaza ca o declaratie facuta de premier cand acesta era lider al opozitiei, cum ca va refuza sa mai plateasca taxa TVR, "devine, astazi, o circumstanta agravanta".

Din comunicat:

  • Primul ministru ar fi fost credibil daca s-ar fi revoltat in prealabil pentru faptul ca ultimul raport de activitate votat este cel din 2008, aflandu-ne acum in situatia fara precedent de a se vota trei rapoarte anuale, fara a le discuta macar in comisiile de specialitate.
  •  AW-AMP este intru totul de acord cu afirmatia primului ministru ca e nevoie de un plan de reorganizare. Insa orice astfel de demers nu poate fi infaptuit fara modificarea actualei legi de functionare si fara sustinere politica.
  • Dorim sa precizam ca demersul nostru nu este in favoarea actualei conduceri. Raportul FreeEx pe 2011 contine un capitol dedicat TVR, iar concluzia acestuia este ca nici in mandatul Lazescu televiziunea publica nu s-a eliberat de stigmatul controlului politic.
  • Vezi intreaga pozitie ActiveWatch