TVR anunta ca premierul Victor Ponta a lansat "recent" o invitatie catre conducerea institutiei de a avea "o discutie informala", iar presedintele-director general Alexandru Lazescu a acceptat-o. Anuntul a fost facut intr-o precizare remisa presei fata de o declaratie facuta ieri de Ponta, cum ca el trimite Corpul de control al primului ministru pentru a verifica situatia din TVR. Televiziunea publica arata ca guvernul nu are "nicio atributie de control" asupra sa, dar un dialog TVR-Guvern poate ajuta la "deblocarea situatiei".

UPDATE O intalnire informala intre mai multi reprezentanti TVR, inclusiv Lazescu, si un reprezentant al Corpului de Control a avut loc marti seara, inaintea declaratiilor facute de Ponta, cum ca el a trimis Corpul de Control la TVR. Unul dintre subiectele discutate pe larg a fost situatia transmisiei CE de Fotbal.

  • Premierul Ponta a anuntat miercuri, citat de Mediafax, ca a trimis Corpul de Control sa verifice situatia de la TVR, institutie ale carei conturi au fost blocate de ANAF si care are datorii si catre institutii internationale. Tot miercuri, Ponta si-a reafirmat dorinta de "depolitizare a TVR si de protejare a banilor publici".
  • Duminica, Victor Ponta declarase ca Executivul nu intentioneaza sa anuleze decizia ANAF privind blocarea conturilor TVR. Si aceasta, desi European Broadcasting Union atrasese atentia vineri ca, daca nu se ajunge la o intelegere privind datoriile TVR catre EBU, transmisia Jocurilor Olimpice si a CE de Fotbal ar putea fi afectata. (Astazi,TVR a anuntat oficial ca Euro 2012 va putea fi urmarit din 8 iunie pe TVR 1, TVR 2, TVR HD si pe site-ul dedicat euro2012.tvrinfo.ro).
  • Rapoartele de activitate ale TVR din ultimii ani urmeaza sa fie discutate marti in Parlament

In precizarile remise joi presei, TVR arata ca:

  • premierul Victor Ponta a lansat recent invitatia, catre conducerea TVR, la o discutie informala cu un reprezentant al sau. Presedintele-director general al TVR, Alexandru Lazescu, a acceptat aceasta invitatie.
  • Desi TVR este un serviciu public autonom de interes national, independent editorial, care isi desfasoara activitatea sub controlul Parlamentului, Guvernul neavind nicio atributie de control asupra TVR, consideram ca dialogul TVR - Guvern, purtat prin intermediul unui reprezentant al Corpului de control al primului ministru, este de natura sa duca la o intelegere completa a problemelor si la o identificare corecta a posibilelor solutii de deblocare a situatiei.
  • TVR isi manifesta toata disponibilitatea in prezentarea detaliata a datelor de care dispune, date care se regasesc in Raportul anual de activitate al TVR depus la Parlament si sunt confirmate de Raportul Curtii de Conturi, care a finalizat recent un amplu control.