Rapoartele de activitate ale TVR si ale Radioului public pe 2009, 2010 si 2011 sunt programate sa fie dezbatute, marti, intr-o sedinta comuna a comisiilor pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa ale Senatului si Camerei Deputatilor, inainte ca ele sa fie dezbatute in plenul Parlamentului. Daca rapoartele pica la vot in Parlament, Consiliile de Administratie ale acestor institutii sunt demise de drept.

Intr-un interviu acordat HotNews.ro pe 30 mai, seful TVR, Alexandru Lazescu, a spus ca nu crede ca actualul Consiliu de Administratie al institutiei va rezista votului din Parlament pe rapoartele de activitate si aprecia ca votul este unul "strict politic". El arata si de ce situatia rapoartelor TVR este "extrem de incalcita": "avem, pe de o parte, un raport din 2009, inca nediscutat - administratia [Alexandru] Sassu a fost demisa pe raportul din 2008. Avem un raport pe 2010 care jumatate este la Sassu, jumatate la mine. Si avem un raport pe 2011 care este in intregime in actualul mandat. Cum se vor discuta? Nu stiu ce sa spun. Cert este ca, de regula, deciziile sunt de natura politica."

Pe de alta parte, premierul Victor Ponta a insistat, in ultimele saptamani, ca doreste depolitizarea TVR si ca nu doreste "sa se schimbe o conducere pusa de PDL sau Traian Basescu cu o conducere pusa de USL".

La sfarsitul saptamanii trecute, deputata PDL de la Comisia de Cultura Raluca Turcan spunea pentru HotNews.ro ca din punctul ei de vedere "rapoartele nu pot fi discutate nici in comisii, nici in plen, pentru ca ele pot fi discutate doar dupa ce comisiile de buget-finante analizeaza raportul de executie bugetara, lucru care nu s-a intamplat (N.red.: Conturile de executie bugetara pe 2012 si 2011 - SRR si SRTv urmeaza sa fie discutate tot astazi). (...) Am primit invitatie de la Sergiu Nicolaescu sa particip la discutii in comisii si am acceptat tocmai pentru a spune aceste lucruri. USL a demonstrat, in urma declaratiilor politicianiste facute de-a lungul timpului, ca nu vor decat ca aceste institutii sa ramana politice. (...) S-au opus proiectului de lege care ar fi depolitizat institutiile si care ar fi raspuns cerintelor oamenilor de depolitizare. USL face doar doua lucruri - declaratii demagogice si politicianiste si incearca sa-si puna oamenii la conducerea acestor institutii".

Marti, Agerpres l-a citat pe Mircea Dusa, ministrul pentru relatia cu Parlamentul, potrivit caruia "avand in vedere situatia dezastruoasa de la TVR nu cred ca rapoartele care au fost prezentate vor fi apreciate de Parlamentul Romaniei".