- UPDATE Radu Calin Cristea preia doar conducerea executiva a institutiei lovite de blocaj. Consiliul de Administratie al TVR a fost demis prin votul de azi al Parlamentului. CA este forul abilitat, prin lege, sa aprobe masuri precum restructurari economice sau de personal, adoptarea unor contracte de valoare ridicata, organizarea unor concursuri, masuri investitionale sau modificari de buget. Directorul general are, printre atributii: conducerea curenta a societatii; executarea horararilor CA; numirea sefilor de departamente - precum seful Stirilor, post ocupat acum interimar.
Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, marti, in sedinta comuna, pentru a dezbate raportul de activitate pe 2011 al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).
Raportul a fost respins, ceea ce implica faptul ca intregul Consiliu de Administratie al TVR, condus de Alexandru Lazescu, va fi inlocuit. Articolul 46, alin. 7 din Legea 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv prevede ca "respingerea de catre Parlament a raportului anual atrage demiterea, de drept, a consiliului de administratie respectiv".
Parlamentarii PDL nu au participat la votul din plenul Parlamentului.
"Colegii de la PDL nu au votat (la discutarea raportului TVR in Comisiile de cultura. n.r.) si nu vor vota nici in plen", pentru a-si "manifesta parerea de rau ca, odata cu schimbarea majoritatii, de fiecare data, se repeta un comportament politic daunator", a spus in plen Raluca Turcan, presedintele Comisiei de cultura a Camerei Deputatilor. "Votul de astazi este o ultima reduta a asaltului inceput la alegerile locale. Cred ca se doreste infigerea steguletului rosu sau de ce culoare o fi el la Televiziunea Romana", a mai spus Turcan.
Ea a adaugat ca nimeni nu a avut timp sa analizeze, la discutia din Comisiile de cultura, situatia financiara pe fond a TVR, care nu a inceput cu actualul Consiliu de Administratie, ci a inceput si a fost perpetuata din 2006, dupa cum o demonstreaza si un raport al Curtii de conturi, si ca membri ai Consiliului de Administratie al TVR nu si-au mai exprimat, anterior schimbarii guvernarii, ingrijorarea cu privire la situatia TVR, desi au votat in toate sedintele Consiliului.
La randul sau, prezent in plenul Parlamentului, Alexandru Lazescu, presedintele-director general al TVR, a spus ca problemele de fond din Televiziunea Romana sunt vechi, iar unele cauze sunt obiective, iar altele subiective.
El a precizat ca a intrat in TVR intr-un mandat "cu un management de criza", precizand ca la preluarea conducerii televiziunii publice de catre actualul Consiliu de Administratie, in iunie 2010, Televiziunea Romana avea un deficit acumulat de 61 de milioane de euro.
De asemenea, el a spus ca veniturile din publicitate ale TVR sunt in jur de 10%, iar piata de publicitate a scazut "la jumatate" din 2009 pana in prezent.
Lazescu a mai spus ca, intre 2005 si 2010, cheltuielile cu personalul TVR au crescut cu aproape 50%. El a reiterat si contractele dezavantajoase pentru TVR, incheiate de fostele conduceri ale institutiei, printre care si cel cu NBC Universal.
Totodata, Lazescu a spus ca problemele de fond in TVR nu se pot rezolva prin schimbarea din doi in doi ani a conducerii televiziunii. "Va invit sa reganditi cadrul legislativ al TVR. Nu se poate ca o institutie sa poata functiona rezonabil in conditiile in care din doi in doi ani se schimba Consiliul de Administratie. Cred ca trebuie sa reganditi fundamental legea care reglementeaza televiziunea publica. Cred ca acest vot politic care se da de fiecare data trebuie inlaturat. Nu trebuie sa intram intr-un cerc vicios", a mai spus Lazescu.
Radu Calin Cristea - desemnat director interimar al TVR de Comisiile de cultura ale Parlamentului
Radu Calin Cristea a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate, dupa ce raportul de activitate al SRTv pe 2011 a fost respins de plenul Parlamentului, fiind demis astfel Consiliul de Administratie condus de Alexandru Lazescu.
- Potrivit Articolului 21 al Legii de functionare a SRR si SRTv, prelungirea mandatului unui presedinte sau durata interimatului nu poate fi mai mare de sase luni.
- Acelasi articol prevede: "(3) cand situatia prevazuta la alin. (1) intervine intr-un moment in care, din diferite motive, nu exista nici consiliu de administratie, nici presedinte legal numit, Parlamentul, la propunerea comisiilor permanente de specialitate, numeste un director interimar, cu mandat bine definit".
- Aliniatul (1) al aceluiasi articol arata: "In situatia in care procedura de numire a consiliului de administratie nu este definitivata de catre Parlament in decursul legislaturii in care a fost declansata, dupa constituirea noului Parlament aceasta se va relua.
La audierea lui Radu Calin Cristea in Comisiile de cultura nu au participat membrii PDL, care, de altfel, nu au participat, marti, nici la votul raportului de activitate al institutiei.
Sergiu Nicolaescu, presedintele Comisiei de cultura a Senatului, l-a intrebat pe Cristea daca a mai lucrat in televiziune, iar acesta a raspuns negativ. "Va doresc multa munca, pentru ca va trebui sa munciti mult, sa faceti o noua lege a TVR", i-a spus Nicolaescu lui Cristea.
"Anul trecut, cand a fost initiata o noua lege de functionare a TVR, am salutat-o. (...) Sunt un partizan declarat al depolitizarii Televiziunii publice si a Radioului", a spus Radu Calin Cristea.
Senatorul PNL Cristian Topescu l-a intrebat, la randul sau, daca este membru al vreunui partid, raspunzandu-i-se negativ.
Votul plenului Parlamentului a venit astfel dupa ce raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marti, si de Comisiile de cultura ale Parlamentului, intr-o sedinta in care parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe presedintele-director general al televiziunii de management defectuos.
SRTv a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei. In 2011, TVR a fost condusa de Alexandru Lazescu.
Raportul de activitate al TVR pe 2011 a fost respins, marti, de Comisiile de Cultura reunite, cu 16 voturi "pentru" si 2 abtineri (Brandusa Novac si Cristian Topescu). Acest vot a repezentat primul pas in demiterea actualului Consiliu de Administratie al TVR, in frunte cu Alexandru Lazescu.
Actualii membri titulari ai CA al TVR, validati de Parlament in 29 iunie 2010, sunt: Alexandru Lazescu (Administratia Prezidentiala), Ada Mesesan, Paul Calin Botez, Nicoleta Nicolicea (PDL), Anne Juganaru, Claudiu Branzan, Cristi Nitulescu (PSD), Lucia Hossu Longin (PNL), Karen Attila Sebesi (UDMR), Cornea Raico (minoritati), Sorin Burtea si Traian Barbulescu (din partea salariatilor TVR). Acestora li se adauga Cosmin Irimies, membru supleant in CA al TVR din partea Guvernului.
pot sa le zic scarnavii , iude .....
Ce-a facut Lazsescu ca PDG, decat sa continue dezastrul mostenit, care asa cum a recunoscut s-a adancit an de an?!
El ce-a facut ca PDG, de ce nu a spus nimic pana acum, de ce guvernarea portocalie a pompat an de an bani catre TVR ca sa acopere pierderile uriase inregistrate de TVR an de an ?!
Ca doar de la Bugetul Romaniei se umpleau aceste pierderi uriase, de unde altundeva ?!
Asa a aratat toata guvernarea portocalie, bataie de joc fata de gestionarea banului public!!
Rusine Dle Lazsescu, rusine PDL!!
Acum platiti cu varf si indesat, a venit vremea scadentei, am spus mereu ca veti plati cu varf si indesat asta!!!
Cu astfel de logica,vom plati cu varf si indesat si tu si eu ;vremea scadantei chiar a venit.
http://www.dorintudoran.com/2012/05/04/pielea-ursului-frustrari-si-pripeli/
"Draga Dorin,
Ai scris un text binevenit. E, nu intre cele din urma, un test si pentru rinoceriada portocalie din presa. Am scris despre absurdul unde s-au postat unii jurnalisti care criticau fosta opozitie pentru prezumtivele erori in eventualitatea preluarii guvernarii. Sonoritatea s-a stins foarte putin: dupa ce au criticat opozitia ca e opozitie, acum o tavalesc prin noroaie ca e putere. Am doar doua explicatii: 1. E vorba de jurnalisti platiti pentru a executa o anumita comanda politica, astfel ca i-ar macelari pe Ponta sau Antonescu si daca acestia ar ajunge premieri sau presedinti si daca ar tunde iarba la spatii verzi; si 2. e ipoteza nesuferita si ipotetic probabila a agentilor sub acoperire strecurati in presa; ideea in sine imi repugna, pe de alta parte exista o piata creditabila a zvonurilor unde baietii cu ochi albastri inarmati cu condei sunt stiuti, nominalizati, impartiti pe caprarii etc. Serban are dreptate: intelighentsia basista si servantii acesteia nu si-au pierdut tupeul. Ma amuza gandul la ce vor face cind le vor obosi sponsorii. Vor cauta altii, vor lua drumul codrilor de arama?"
//Biata Romanie!(editat de HotNews.ro)