Cum explica ARMA scaderea "minima" a audientelor la Antene dupa iesirea de pe Digi: Gospodariile cu DTH au un consum mai mic pentru Antena 1 decat celelalte

de C. Ionescu     HotNews.ro
Miercuri, 13 iunie 2012, 9:25 Economie | Media & Publicitate


Unul dintre motivele pentru care iesirea Antenelor din grila platformei de satelit a RCS&RDS, Digi, a avut o influenta "minima" asupra audientelor de interes comercial este, potrivit Comitetului Tehnic al Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientei (ARMA): "Gospodariile cu DTH aveau si au un consum mai mic pentru Antena 1 decat gospodariile cu alte tipuri de receptie". Comitetul ARMA a transmis HotNews.ro o serie de raspunsuri privind echilibrarea panelului de gospodarii incluse in studiul de audienta TV - proces ce a starnit controverse la inceputul anului, efectele cazului Antena-RCS asupra audientelor si primul audit anual ce va fi facut la Kantar, compania care masoara, pentru ARMA, audientele TV.


Informatii de context:
 • De la inceputul acestui an, Kantar Media a inceput sa furnizeze Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientelor (ARMA) - organizatie ce reuneste principalele posturi TV, clienti si agentii de publicitate - datele de audienta TV, in locul GfK Romania. De la bun inceput au aparut discutii privind corectitudinea noilor cifre de audienta.
 • In februarie, sefa ARMA, Lucia Antal, vorbea despre intarzieri in instalarea si calibrarea panelului folosit pentru masurarea audientelor, dar afirma ca acestea "nu au avut magnitudinea necesara pentru a afecta semnificativ datele".
 • Pe 20 aprilie, Antena 1, Antena 3 si alte posturi ale Intact au iesit din grila platformei de satelit a RCS, Digi. Dupa aceasta miscare, Antenele au acuzat RCS de abuz si au afirmat ca zeci de mii de telespectatori au transmis reclamatii, iar RCS a spus ca Antenele au cerut 7 milioane de euro pe an pentru difuzarea acestor posturi.
 • Desi RCS-RDS are peste 1,1 milioane de abonati DTH, audientele Antenelor nu au avut de suferit la nivel urban, iar la nivel national (inclusiv zonele rurale, unde sunt cei mai multi utilizatori DTH) au fost minime.
 • Dupa mai multe luni de negocieri, Romtelecom a anuntat marti ca Antenele vor fi retransmise in continuare pe Dolce, "in aceleasi conditii" ca si pana acum.

Potrivit raspunsurilor oferite HotNews.ro de Comitetul Tehnic al ARMA acum, calibrarea panelului pentru masurarea audientelor este "un proces continuu", iar administrarea lui este "ingreunata" de diversi factori. Kantar va trece prin primul audit anual in toamna acestui an. Iar scoaterea Antenelor din pachetele Digi TV nu a influentat indicatorii de audienta la nivel urban, in timp ce la nivel national exista o "usoara scadere", care e "influentata si de deprecierea consumului de TV".

Comitetul Tehnic al ARMA, despre masura in care se reflecta asupra datelor de audienta, la nivel urban si national, iesirea Antena 1 si Antena 3 din pachetele Digi:


Scoaterea posturilor TV din pachetele Digi TV nu a influentat indicatorii de audienta la nivel urban. Antena 1 are o evolutie aproximativ constanta pe whole day (intreaga zi - n.r.) pentru lunile martie, aprilie, mai.


Audienta in mediul Urban la nivelul intregii zile - Antena 1
Data - Rating% - Share%
 • 12 martie - 2,5 - 11
 • 12 aprilie  - 2,5 - 11,3
 • 12 mai     - 2,4 - 11,4
Dinamica la nivel National arata o usoara scadere influentata si de deprecierea consumului de TV.

Audienta in mediul National la nivelul intregii zile - Antena 1
Data - Rating% - Share%
 • 12 martie - 2,8 - 11,6
 • 12 aprilie - 2,5 - 11,6
 • 12 mai    - 2,2 - 11
Antena 3 nu a suferit nici el mutatii semnificative de audienta in aceste luni.

Audienta in mediul Urban la nivelul intregii zile - Antena 3
Data - Rating% - Share%
 • 12 martie - 1,6 - 6,9
 • 12 aprilie  - 1,5 - 6,5
 • 12 mai     - 1,4 - 6,6

Audienta in mediul National la nivelul intregii zile - Antena 3
Data - Rating% - Share%
 • 12 martie - 1,3 - 5,5
 • 12 aprilie  - 1,2 - 5,3
 • 12 mai     - 1 - 5,2

Mutatiile la nivel de audiente si cote de piata pot avea cauze multiple. Conform studiilor Establishment Survey, platformele DTH la nivel national acopera aproximativ 26% din gospodarii, iar in urban 10,8%.

CT al ARMA, despre cum se compara evolutia audientelor Antenelor cu cea a altor canale in lunile martie-aprilie-mai si cum se explica aceasta evolutie:

Audienta la nivelul intregii zile, Urban
Canal - Rtg% (Shr%) 12 martie - Rtg% (Shr%) 12 aprilie - Rtg% (Shr%) 12 mai
 • Antena 3 - 1,6 (6,9) - 1,5 (6,5) - 1,4 (6,6)
 • Realitatea TV - 0,7 (3) - 0,7 (2,9) - 0,7 (3,3)
 • Romania TV - 0,4 (1,6) - 0,4 (1,8) - 0,4 (1,9)
 • B1 TV - 0,5 (2,1) - 0,4 (2) - 0,5 (2,2)

Canal - Rtg% (Shr%) 12 martie - Rtg% (Shr%) 12 aprilie - Rtg% (Shr%) 12 mai
 • Antena 1 - 2,5 (11) - 2,5 (11,3) - 2,4 (11,4)
 • Pro TV - 3,8 (16,3) - 3,5 (15,7) - 3,2 (15,5)
 • TVR 1 - 0,8 (3,4) - 0,8 (3,6) - 0,8 (3,7)
 • Prima TV - 0,7 (3,2) - 0,7 (3,2) - 0,7 (3,2)
 • Kanal D - 1,4 (6) - 1,3 (5,8) - 1,3 (6,3)
 • National TV - 0,6 (2,5) - 0,6 (2,6) - 0,6 (2,9)

Dinamica audientelor la nivelul posturilor TV generaliste nu a suferit modificari in aceste trei luni. Sigur, mutatiile care intervin sunt influentate in principal de programele transmise de catre aceste posturi in perioadele analizate si de capacitatea acestor programe de a atrage publicul telespectator. Un alt factor care influenteaza audienta tine de sezonalitate, consumul  TV urmand un trend descendent, direct relationat la nivel de audienta al posturilor TV.

De asemenea, la nivelul canalelor de stiri, contextul socio-politic si cel meteorologic influenteaza obisnuinta de consum a telespectatorilor, determinand o atentie mai mare catre aceste medii.

In concluzie, influenta excluderii acestor statii din grila Digi a avut o influenta asupra datelor de audienta, insa aceasta este minima la nivelul targeturilor de interes comercial utilizate in mod curent, din urmatoarele cauze:
 • Platforma DTH este mult mai prezenta in mediul rural decat in cel urban
 • Gospodariile cu DTH aveau si au un consum mai mic pentru Antena 1 decat gospodariile cu alte tipuri de receptie.

Datele de audienta sunt studiate si raportate inclusiv la nivel de platforma / tip de receptie; avem asadar cifre care arata in ce proportie o anumita statie are performante mai bune (sau mai putin bune) in gospodariile cu un anumit tip de receptie, cifrele totale de audienta pentru o statie TV reprezentand cumularea tuturor gospodariilor din panel. Mentionam de asemenea ca pentru a asigura maximul de corectitudine a datelor de audienta, panelul este administrat in asa fel incat procentul de gospodarii cu diverse tipuri de receptie (cablu, DTH, antene etc.) din panel sa fie similar cu cel din teritoriu.


CT al ARMA, despre faza in care a ajuns procesul de calibrare a panelului folosit in studiul de masurare a audientelor, care suferea intarzieri la inceputul anului:

Calibrarea panelului este un proces continuu, atat din cauza reactiei naturale a participantilor la studiu cat si din cauza ca periodic structura panelului este revizuita pe baza ultimelor studii sociologice disponibile; ultima restructurare de acest tip a avut loc in urma cu doua saptamani, si acest lucru inseamna ca panelul curent (care fusese adus in parametrii contractuali) trebuie din nou ajustat spre aceste noi cifre.

Ca si in cazul altor studii sociologice din piata romaneasca, administrarea panelului SNMATV este ingreunata de slaba rata de participare si raspuns la studii a unor grupuri demografice "dificile": gospodariile cu o persoana si persoanele active cu varsta intre 20 si 35 de ani.

Date fiind conditiile extrem de restrictive de selectare a gospodariilor (nu se pot lua in studiu gospodarii la intamplare din populatie ci doar din cele pre-selectate in cadrul studiului de configurare) recrutarea pe aceste zone a fost si va ramane foarte probabil una dintre provocarile desfasurarii unui studiu complex si care doreste mentinerea unor standarde calitative ridicate.


CT al ARMA, despre eventualele sanctiuni aplicate Kantar Media de catre ARMA, in urma problemelor de echilibrare a panelului:

S-au aplicat dispozitiile contractuale care se refera la situatia in cauza. Nu putem sa oferim detalii deoarece sintem tinuti de o clauza de confidentialitate in acest sens.


CT al ARMA, despre auditul ce va avea loc in 2012 asupra activitatii Kantar:

Ca in fiecare an, conform contractului pe care il avem cu furnizorii de date, procedura de auditare va avea loc in toamna anului 2012. Numele companiei de auditare va fi anuntat dupa finalizarea procedurii de selectie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4991 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Ce ii preocupa pe cei de la Hotnews...! (Miercuri, 13 iunie 2012, 9:59)

  finutza [utilizator]

  Acum ceva saptamani apareau titluri mari ca gata, antenele nu vor mai putea fi vazute si se vedea satisfactia printre randurile celor ce umpleau articolele de sub aceste titluri. Vazand ca efectul nu a avut efectul scontat, acum se cer explicatii (scrieti asa in subtitlu: "Comitetul ARMA a transmis HotNews.ro o serie de raspunsuri..."). Am sa va ajut unpic si va dau eu o alta explicatie: intr-un sat din Baragan, am fost s-o vizitez pe mama mea, pensionara de CAP, duminica trecuta, iar spre seara au inceput sa vina vecini (si nu numai) sa vada cine "a castigat la vot", motivul fiind ca ei aveau "ligheane" Digi, iar mama mea Dolce, evident sa vada una din Antene. I-am intrebat de ce nu se uita la emisiunile de la televizoarele lor si au raspuns ca s-au saturat de minciuni si sport!
  • +1 (7 voturi)    
   uite-asa (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:34)

   mos ion roata [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   o barba-avea
  • +4 (10 voturi)    
   antene (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:51)

   Rntmpx [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   Da... dormiti linistiti, Antenele lui Voiculescu lucreaza pentru voi. Cand o sa va treziti va fi prea tarziu. Somn usor!
  • +1 (3 voturi)    
   Ma nene! (Miercuri, 13 iunie 2012, 20:49)

   Demostene [anonim] i-a raspuns lui finutza

   1. Eu citesc zilnic hotnews si nu am vazut nici un articol d'ala de care zici tu.
   2. E grav ca oamenii dintre care te tragi cred ca partidul lor iubit putea castiga alegerile doar la antene si la celelalte televiziuni nu, (ma rog, asta explica si conceptiile tale), ai grija, riscul ca si tu sa beneficiezi in viitor de statutul de "pensionar de CAP" este foarte mare.
 • +8 (10 voturi)    
  Golaneala (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:08)

  ibrail [anonim]

  Nu am habar cum se fac masuratorile la audiente dar daca faci o mica cercetare pe net se poate observa usor ca marea majoritate a celor ce posteaza comentarii numesc antenele lui Voiculescu ca fiind latrine, scursori, s.a.m.d., si mai mult de-atat marea majoritate si-au scos antenele din program scarbiti de ce se-ntampla acolo. Eu insumi mi-am intrebat toti cunoscutii daca se uita fie si ocazional pe antene si toti mi-au spus ca sunt scarbiti de atitudinea posturilor. Si atunci intreb: cum dracu isi fac astia audienta? Eu banuiesc ca e o golaneala mana in mana cu cei care contorizeaza audientele! Cercetati si voi!
  • +5 (9 voturi)    
   E simplu... (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:05)

   ywe [anonim] i-a raspuns lui ibrail

   Si eu ma intrebam cum a fost posibil sa iasa USL-ul sau cum de Antenele au audienta asta.
   Problema este ca frecventam grupuri diferite de oameni. Sunt oameni cu care nu vrei sa ai de-a face sau pur si simplu nu vrei sa-i cunosti. Acestia la randul lor au prieteni si cunostinte. Probabil ca ei sunt mai multi decat noi, altfel nu imi explic.
   Asta e rezultatul a 20 de ani distrugere sistematica a invatamantului si sanatatii. Un popor bolnav si needucat nu poate da oameni sanatosi si care sa gandeasca normal.
   Stiu ca poate este offtopic dar toate paradoxurile aparente de genul asta au o explicatia.
  • -4 (8 voturi)    
   Raspunsul e simplu (Miercuri, 13 iunie 2012, 12:00)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui ibrail

   aia care sa uita la antene sunt liberi sa se uite unde vor pe cand aia care si le-au scos sau nu se uita nu sunt asa liberi pe cum cred. Iar cei care folosesc denumirile folosite de tine pentru posturile de televiziune rivale nu sunt decat vechii securisti sau turnatori care nu si-au mai primit solda.
   Iar la tara OTV e baza, acolo unde sunt cele mai multe antene de satelit, adica barfa scarboasa pe care o practica si cei care au votat partidul prostilor PP-DD.
 • 0 (6 voturi)    
  rusinea nationala (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:25)

  haznaua rominia [anonim]

  haznalele anteniste se pregatesc pentru intonarea odelor usl iste !!!! vivat rominia !!! traiasca prostia .... pt nenea de mai sus :;ce au facut oamenii din satul mamei ???? au vrut sa vada sondajele la un post echidistant ,echilibrat ? nene du te la balaceanca v a spalat creierele la toti felix!!! tara de tot risul ,,,,,
 • +5 (7 voturi)    
  S-a sucit Voiculescu (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:27)

  zambara [anonim]

  Pai parca antenele ziceau ca vor 7 milioane de Euro de la RDS tocmai pentru ca sunt ataaaat de multi telespectatori pe DTH incat chiar si banii astia sunt putini. Spuneau ca aveau zeci de mii de plangeri de la cei care acum nu le mai pot vedea posturile din cauza miseilor de la RDS.

  Acum s-au sucit? Au constatat deodata ca de fapt nici inainte nu se uita nimeni la ei? Culmea

  De la: "avem sute de mii de telespectatori carora li s-a luat dreptul de a ne vedea" la: "de fapt nu era nimeni care se uita la noi" ...e cale lunga

  Important e ca audientele sa ramana (in hartii) la fel. E logic ca nu pot fi la fel dupa ce au pierdut o piata de cateva milioane de telespectatori. Dar interesele comerciale primeaza. Banii din publicitate ar scadea daca si audientele scad. Ma mir ca agentiile si cumparatorii de spatiu publicitar inghit abureala cu "nu ne-au scazut audientele".
 • +2 (6 voturi)    
  o mare pacaleala (Miercuri, 13 iunie 2012, 10:53)

  jhony [anonim]

  Asa cum stim cu totii, audientele sunt facute, si pentru televiziuni, astfel incat sa satisfaca niste cerinte stabilite de catre marii jucatori din piata.
  Trebuie sa fii idot ca sa crezi ca diparand peste 1 mil. de receptori, audienta a ramas la fel.
  In fine, se demonstreaza, inca odata, ca aceste masuratori sunt o mare VRAJEALA.
  • 0 (2 voturi)    
   Doar din tara... (Miercuri, 13 iunie 2012, 11:39)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui jhony

   Din articol s-ar zice ca audienta lor e bazata exclusiv pe populatia din tara (urban si rural), dar eu cred ca majoritatea clientilor DTH sunt de fapt cei plecati din tara. Ca doar dadeau interviuri de prin Spania chiar si la Antene...cum n-or sa-i mai vada ei saracutii pe Gadea si Badea. La aproximativ 2,6 mil de romani plecati in afara,probabil ca exista cam 500.000 abonamente la toti providerii romani (DIGI, Dolce si Focus).
 • +1 (3 voturi)    
  Spaga (Miercuri, 13 iunie 2012, 13:08)

  LoveRomania [utilizator]

  Si cat platit spaga Voiculescu la cei care fac audientele, sau poate aflam ca este tot o firma de a sa, sau cei de acolo sunt santajati.

  ma intreb firmele de publicitate sunt conduse de prosti sa inghita asemenea gogosi?
 • 0 (4 voturi)    
  audientele insemna si divertisment la tv (Miercuri, 13 iunie 2012, 14:26)

  eugen [anonim]

  Vad ca toti sar pe posturile de la intact, ca spala creiere, va sunt posturi de turnator, dar am o mare nelamurire, s-a uitat careva pe rating-ul facut de emisiunile de divertisment ale posturilor intact, sau nu conteaza, tot ce vad unii e doar Gadea si "ceata lui".
  Daca ma uit la antena1 la "te cunosc de undeva" nu cred ca inseamna ca sunt usl-ist, sau daca ma uit la un film.
  e regretabil sa vad ca astfel de commenturi se regasesc cu preponderenta pe hotnews.
  Concluzia commneturilor de aici e ca daca te uiti la vreunul din posturile intact fie esti prost, fie spalat pe creier fie dus cu pluta, sa avem pardon si restul posturilor de televiziune furnizeaza si mizerii, generalizarea mi se pare penibila si de prost gust.
  • -1 (3 voturi)    
   cata dreptate (Miercuri, 13 iunie 2012, 15:14)

   hanscecantalamitraliera [anonim] i-a raspuns lui eugen

   ai, asa e, in genere toti cei care se uita la teveurile lui felix sunt EXACT cum i ai zugravit (nu neaparat uselisti) dar EXACT cum ai spus. Oameni fara nici o coloana vertebrala animati de latraturile si spoiala de emisiuni asa zis de divertisment..spune mi ca ai spus ca nu esti uselist..daca ti ai vedea posteriorul la teve asa cum s a prezentat posteriorul lui Boc...cum e emisiunea in sine ? divertisment ? cultura ? sau imbecilizarea Romaniei ? de shpagat nu mai mentionez ca..n are sens..freza lui de Vasile roaita e un semn clar ca felix vrea sa ne intaorcem la "aroma" conflicetleor de la grivita din anii 30...
   • +1 (3 voturi)    
    uau (Miercuri, 13 iunie 2012, 16:10)

    eugen [anonim] i-a raspuns lui hanscecantalamitraliera

    Vorbesti de coloana vertebrala dar ai atitudine de trematod, nu ai inteles nimik din ce am scris,
    in mintea ta si a multor inelati ca tine toata lumea e proasta, banuiesc ca tu nu te uiti la tv, ca ai net (guagle) si vezi toate filmele si emisiunile "interesante" de pe torenti si crezi ca e mare smecherie chestia asta, da esti specie evoluata, in fine.
    Scoate ochelarii de cal de pe ochi si te uita in jur, nu toti sunt frustrati ca tine, unii pot fi selectivi, am scris si mai sus, majoritatea televiziunilor furnizeaza si mizerii, dar ai ochii neantrenati sa poti citi asa de mult, imi pare rau.
    Sa fii sanatos si sa nu te uiti cumva la antente sa nu devii ...
 • -1 (3 voturi)    
  Ce conteaza ? (Miercuri, 13 iunie 2012, 15:46)

  daniel [anonim]

  Personal desi am RDS si antenele se regasesc in grila lor de programe am sters programele apartinind trustului Intact.
  Nu am gasit niciodata ceva educativ in programele lor, drept urmare am renuntat de buna voie si nesilit de nimeni la asa zisele lor programe.
  Daca vreau stiri gasesc pe trv,digi
  Daca vreau filme gasesc posturi gramada
  Daca vreau documentare ... aici ei oricum nu au nici o treaba cu cultura
  Daca vreau ceva pentru copii .... hmmmm nici aici nu au treaba.
  Deci pentru mine sint inutili, pot disparea definitiv din grila de programe.
 • 0 (4 voturi)    
  va doare antena 3, nu-i asa? :)))))) (Miercuri, 13 iunie 2012, 17:21)

  Montesquieu [utilizator]

  ramane durerea groaznica a propagandei portocalii ca muncesc in van.

  HN, reduta clasica oranj a avut poate cel mai mult de suferit de pe urma campaniei extrem de agresive a pdl-ilor.
  din pacate pt ei si din fericire pt amatorii de informatii corecte, n-a functionat. Romania a votat in masa pentru USL iar mult hulitele antene au ajuns pe locul doi in trendul generalist si pe unu in cel de stiri.

  de curiozitate doar: ce-aveti dom'le cu antena 1 si antena 2? astea-s posturi generaliste cu emisiuni de divertisment, n-au nicio treaba cu politica.
  aici n-am vazut nimic politic (poate doar dansul curentat al lui talmacean :) ).

  daca tot vreti sa fiti obiectivi, dati in antena 3. ei erau singurii care-si permiteau sa arate cu subiect si predicat jafurile portocalii.

  cat despre impartialitate, am mostre de asa ceva in fiecare seara cu turcescu, pora, andronic, cristoiu, lupea, marean etc.
  astia-s "definitia impartialitatii si-a deontologiei" :))))

  mai ales c-au ajuns sa calareasca mai multe posturi simultan (vezi b1tv, tvr, tvr info, realitatile etc)


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by