Decizia TVR de a interzice difuzarea meciurilor de CE de Fotbal 2012 de catre Dolce TV "este abuziva", arata Romtelecom intr-un comunicat de presa emis vineri seara. Romtelecom considera abuziv faptul ca semnalul de transmisiune a fost intrerupt in aceeasi zi in care o factura refacuta a fost transmisa si receptionata de Romtelecom. "Romtelecom isi rezerva dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-si proteja interesele in acest caz", arata comunicatul companiei. Aceasta isi exprima "disponibilitatea de a renegocia contractul cu TVR astfel incat ambele canale sa transmita meciurile simultan". Anuntul vine la cateva ore dupa ce directorul interimar al TVR, Radu Calin Cristea, a anuntat intreruperea contractului cu Dolce incepand de astazi, invocand intarzieri de plata.

In conferinta sustinuta vineri, Radu Calin Cristea a fost intrebat repetat daca TVR a transmis in cursul zilei catre Romtelecom o factura legata de contractul in cauza, dar el nu a raspuns. In comunicatul de vineri seara, Romtelecom arata ca factura - mentionata de Cristea - pentru suma de 550.000 de euro fara TVA, cu scadenta in data de 10.06, nu a fost achitata deoarece era gresita, iar cea corecta "a parvenit companiei (Romtelecom - n.r.) in dupa-amiaza zilei de astazi, 15 iunie 2012".

Comunicatul Romtelecom:

Informare de presa

TVR nu are dreptul legal de a interzice difuzarea meciurilor din cadrul EURO

Ca urmare a deciziei TVR, emisa astazi, 15 iunie 2012, de interzicere a difuzarii meciurilor din Euro 2012 de catre Romtelecom, compania face urmatoarele precizari punctuale referitor la ambele facturi mentionate in notificarea TVR:

- Factura pentru suma de 550.000 Euro fara TVA (cu scadenta in data de 10 iunie 2012) la care se face referire in notificarea transmisa de TVR nu a fost achitata pana in prezent de Romtelecom deoarece factura corecta, aferenta sumei, a parvenit companiei in dupa-amiaza zilei de astazi, 15 iunie 2012.

- Mentionam ca, anterior, TVR a trimis catre Romtelecom o factura gresita pentru suma sus-mentionata. In acest context, Romtelecom a fost nevoita sa solicite refacerea facturii, care, in forma ei corecta, a parvenit companiei abia astazi, dupa cum am mentionat mai sus.

- In ceea ce priveste a doua suma mentionata de TVR, cea in valoare de 500.000 Euro, fara TVA, aceasta a fost achitata de Romtelecom, fara a primi niciun fel de obiectii sau nemultumiri din partea TVR. Conform contractului, TVR poate solicita doar penalitati de intarziere pentru cele 17 zile. Este important de mentionat ca aceasta suma reprezenta o plata in avans pentru transmiterea competitiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie.

Consideram ca decizia TVR de a interzice difuzarea competitiilor este abuziva, respectiv de a intrerupe semnalul de transmisiune in aceeasi zi in care factura refacuta a fost transmisa si receptionata de Romtelecom.

Astfel, Romtelecom isi rezerva dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-si proteja interesele in acest caz.

Vrem sa asiguram opinia publica de bunele intentii ale Romtelecom. Compania este pregatita sa plateasca aceasta factura luni, 18 iunie. In plus, pentru a-si demonstra buna credinta, Romtelecom isi exprima disponibilitatea de a renegocia contractul cu TVR astfel incat ambele canale sa transmita meciurile simultan pentru ca intreg publicul din Romania sa aiba acces la acest continut.

De asemenea, dorim sa subliniem inca o data faptul ca prin achizitionarea acestor drepturi, compania Romtelecom a intentionat sa le ofere clientilor sai continut de calitate, in exclusivitate, folosind oportunitatea oferita de TVR prin scoaterea, in mod public, spre vanzare a o serie de drepturi de difuzare a unor competitii sportive.

Dorim sa cerem scuze clientilor companiei pentru orice posibile neplaceri care ar putea rezulta din cauze independente de companie.

Echipa Comunicare

15 iunie 2012

UPDATE 21.15 In comunicatul de vineri seara, Romtelecom spune ca pentru clientii sai a folosit "oportunitatea oferita de TVR prin scoaterea, in mod public, spre vanzare a o serie de drepturi de difuzare a unor competitii sportive". Surse din piata au transmis HotNews.ro o lista de competitii sportive pe care, in 2010, TVR le oferise spre sublicentiere atunci cand au inceput negocierile ce au dus dupa un an (finele lui 2011) la disputatul contract cu Romtelecom. Partile implicate au spus, in ultimele zile, ca aceasta lista s-a aflat pe site-ul TVR la demararea procedurilor, dar aceasta nu mai este de gasit. Vezi mai jos aceasta lista initiala, ce include si competitii incheiate deja, dar si evenimente precum CM de Fotbal 2014.

Fotbal:

- UEFA Champions League 2009 - 2012

- Turneul final al Campionatului Mondial din 2014

- Cupa Confederatiilor din 2013

- Turneul final al Campionatului European din 2012

- Preliminariile Campionatului European - Meciurile de acasa ale echipei Romaniei si meciurile de acasa ale echipelor nationale de tineret, juniori, senioare si futsal 2010 - 2012

Jocurile Olimpice de Vara Londra 2012

Atletism:

- Campionatele Europene 2008 - 2011

Gimnastica:

- Campionatele Europene 2009 - 2012

- Campionatele Internationale si Nationale ale Romaniei 2008 - 2010

Natatie:

- Campionatele Europene 2009 - 2012

- Campionatele mondiale 2010 - 2013

Polo:

- Campionatele Europene 2009 - 2012

- Liga Nationala, Cupa Romaniei, Meciuri ale echipelor romanesti in cupele europene 2008 - 2011

Baschet:

- Campionatul Romaniei (masculin si feminin), Cupa Romaniei, All Star Game (masculin si feminin), Meciuri ale echipelor Romaniei si meciuri ale echipelor romanesti in cupele europene 2009 - 2012

Tenis:

- Meciurile echipei Romaniei in Cupa Davis 2010 - 2012

- Competitiile interne si internationale organizate de FRT in Romania, in 2010

Handbal:

- Campionatele Europene masculine si feminine 2008 - 2015

Patinaj artistic:

- Campionatele Europene si Mondiale 2008 - 2011

Schi alpin:

- Cupa Mondiala 2008 - 2011