Contractul prin care TVR a sublicentiat catre Romtelecom / Dolce drepturi de transmisie pentru Euro 2012, Jocurile Olimpice, CM de Fotbal 2014 si alte competitii sportive a fost publicat, miercuri, de Jurnalul National si de ziarul gratuit Ring. Documentul publicat de sursele citate nu contine anexele la acord si predateaza aprobarile finale necesare de la organisme precum UEFA si EBU. Potrivit acestui document, Romtelecom trebuie sa plateasca pentru toate acestea 3,75 milioane de euro plus TVA.

  • UPDATE Romtelecom arata, intr-un comunicat transmis miercuri dupa-amiaza, ca "valoarea parteneriatului este una la nivelul pietei, tinand cont de faptul ca Dolce Sport a cumparat doar o parte din intreg continutul detinut de TVR". Compania ofera si o serie de informatii legate de negocierile cu TVR si rezultatele finale ale acestora, afirmand, intre altele, ca "valoarea meciurilor transmise de TVR este mult mai mare decat a celor transmise de Dolce Sport". Vezi comunicatul Romtelecom si explicatiile suplimentare oferite de companie la finalul articolului.

Potrivit documentului publicat de Jurnalul National, ziar al trustului Intact, si Ring, ziar controlat de fratii Negoita, "sub-licentiatul va plati Tariful de Sub-licenta astfel":

  • Jocurile Olimpice de la Londra 2012 - 600.000 euro plus TVA
  • Liga Campionilor - 250.000 euro plus TVA
  • Meciurile Echipei Nationale a Romaniei - 250.000 euro plus TVA
  • Campionatul European de Fotbal - 1,1 milioane euro plus TVA
  • Campionatul Mondial de Fotnal - 1,15 milioane euro plus TVA
  • Campionatul European de Atletism - 150.000 euro plus TVA
  • Campionatul Mondial de Schi Alpin - 100.000 euro plus TVA
  • Campionatul European de Handbal - 150.000 euro plus TVA

Jurnalul National si Ring publica doar "Acordul Cadru privind sub-licentierea unor drepturi media de transmisiune televizata" semnat de TVR si Romtelecom in noiembrie 2011, dar nu si anexele care, potrivit contractului, sunt "parte integranta a Acordului Cadru". Nu este publicat nici acordul care, potrivit declaratiilor facute pana acum de oficiali TVR, Televiziunea publica preia de la Romtelecom / Dolce meciuri din Liga 1.

Documentul publicat de sursele citate este semnat, din partea SRTv, de Alexandru Lazescu - presedinte-director general, Dan Radu - director Productie Editoriala si Programe, Cosmin Cernat - director Departament Sport si Cipriana Voicu - Director Economic. Din partea Romtelecom nu apare semnatura lui Vlad Enachescu, dar apar semnaturile lui Stefanos Theocharopoulos - director general, Anastasios Tzoulas - director executiv financiar si Ovidiu Ghiman - director executiv Strategie si Comercial Rezidential.

  • Vinerea trecuta, cand noul director interimar al TVR anunta intreruperea contractului cu Dolce pentru Euro 2012 (transmisiuni ce aveau sa fie reluate in paralel de ambele parti o zi mai tarziu), motivul invocat a fost ca Romtelecom nu a platit la timp doua transe. Una dintre transele invocate - suma de 500.000 de euro plus TVA cu scadenta la 15.04.2012, apare in acordul cadru ca fiind aferenta nu CE de Fotbal, ci Jocurilor Olimpice (59% din valoarea totala) si Campionatului European de Handbal.
  • Doar a doua plata intarziata invocata vineri de Cristea - 550.000 euro plus TVA cu scadenta la 10.06.2012, este aferenta meciurilor sublicentiate din CE de Fotbal si este insotita de nota: "cu conditia ca pana la aceasta data SRTv sa fi furnizat Romtelecom acordul de sub-licentiere al Licentiatorului Primar si ca Partile sa fi incheiat actul aditional aferent conform Clauzei 2.2" - clauza ce face referire la anexe nepublicate de Jurnalul National sau Ring.

Fostul presedinte-director general al SRTv, Alexandru Lazescu, a declarat luni pentru Mediafax ca nu are ce sa-si reproseze: "Eu personal sunt cu cugetul impacat, pentru ca am incercat sa obtin maximul de beneficii pentru TVR".

Ce arata, intre altele, informatiile suplimentare transmise presei, miercuri seara, de Romtelecom:

  • Termenii negociati initial in contractul cadru au avut in vedere transmiterea de catre Dolce Sport a unui numar de meciuri exclusive din fazele finale eliminatorii ale EURO 2012, care, in termeni de valoare financiara, audienta si calitate a spectacolului sportiv, au o importanta mult mai mare.
  • Aceasta distribuire a meciurilor trebuia aprobata de UEFA. In baza aprobarii UEFA, meciurile din fazele finale eliminatorii au fost compensate cu un numar mai mare de meciuri din fazele inferioare ale competitiei, care, fiecare, are o valoare semnificativ mai mica in comparatie cu meciurile negociate initial. In consecinta, valoarea meciurilor transmise de TVR este mult mai mare decat a celor transmise de Dolce Sport.
  • Trebuie sa se tina cont de faptul ca, la momentul cand TVR a cumparat drepturile de difuzare (2008), situatia economica de pe piata era semnificativ mai buna decat cea din perioada 2010–2011, cand s-a negociat si s-a convenit asupra termenilor contractuali dintre Dolce Sport si TVR.
  • La negocierile de sambata, 16 iunie, "in schimbul exclusivitatilor initiale, Romtelecom a negociat astfel incat clientii Dolce Sport sa beneficieze in total de 15 meciuri non-exclusive (difuzate simultan cu TVR)".
  • cele doua companii au cazut de acord initial asupra unui anumit numar de meciuri exclusive cu o valoare corespunzatoare (10 meciuri in exclusivitate, inclusiv sferturile de finala si semifinalele), care au fost transmise spre aprobare la UEFA. UEFA a aprobat o lista diferita de meciuri in exclusivitate pentru a fi sub-licentiate catre Dolce Sport (compensand sferturile de finala si semifinalele cu un numar mai mare de meciuri din prima faza a competitiei si adaugand un numar de meciuri non-exclusive).
  • Aceasta aprobare finala de la UEFA a generat schimbul de e-mail-uri dintre reprezentantul TVR si cel al Dolce Sport, acesta fiind contextul real in care a avut loc aceasta corespondenta.

Comunicatul Romtelecom de miercuri dupa-amiaza:

Clarificari referitoare la parteneriatul dintre Dolce Sport si TVR

Romtelecom doreste sa-si exprime public si transparent pozitia oficiala cu privire la parteneriatul dintre Dolce Sport si TVR, facand urmatoarele clarificari:

Romtelecom a achizitionat drepturile de difuzare pentru un numar de evenimente sportive internationale importante, inclusiv EURO 2012, pentru a oferi clientilor sai servicii si continut bogat, relevant si de cea mai buna calitate.

Romtelecom si-a exprimat interesul si a participat la negocieri dupa ce TVR si-a anuntat public intentia, in 2010, de a sub-licentia cateva competitii sportive.

Valoarea parteneriatului este una la nivelul pietei, tinand cont de faptul ca Dolce Sport a cumparat doar o parte din intreg continutul detinut de TVR.

Negocierile de sambata, 16 iunie, au avut un rezultat pozitiv, tinand cont de faptul ca principala preocupare a Dolce Sport a fost sa identifice o solutie imediata, pentru ca cei 1,2 milioane de clienti Dolce Sport si toti iubitorii de sport din Romania sa poata viziona meciurile de la Euro 2012.

Distributia meciurilor EURO 2012 intre TVR si Dolce Sport a fost aprobata de UEFA.

Parteneriatele si impartirea costurilor pentru difuzarea de competitii sportive sunt o practica uzuala, atat pe piata romaneasca, cat si pe cele internationale.