Camerele reunite ale Parlamentului au votat, marti, noul Consiliu de Administratie al TVR, ai carui membri au primit avizul Comisiilor de Cultura in cursul diminetii. Noul CA al Televiziunii publice nu include niciun membru PDL, in conditiile in care membrii Comisiilor au respins, in cursul diminetii, propunerile acestui partid. Democrat-liberalii contesta decizia la Curtea Constitutionala, iar deputatii partidului au reluat, in plen, acuzatiile de ilegalitate a votului. Parlamentarii PDL au parasit sala inaintea votului.

Claudiu SaftoiuFoto: Hotnews

Dupa vot, membrii desemnati au inceput sa depuna juramantul in Parlament.

UPDATE In lipsa parlamentarilor PDL, in favoarea noului CA al TVR s-au exprimat 238 de parlamentari, iar impotriva - unul singur, potrivit Agerpres.

UPDATE 2Claudiu Saftoiu a fost nominalizat de membrii desemnati ai CA ca presedinte-director general al TVR, potrivit TVR Info. Saftoiu trebuie sa primeasca votul parlamentarilor. In ultimele saptamani, TVR a fost condusa de Radu Calin Cristea, director interimar numit dupa ce Parlamentul a respins raportul de activitate al TVR, iar fostul CA, condus de Alexandru Lazescu, a fost demis de drept.

UPDATE 3Valentin Nicolau, al carui nume fusese vehiculat pentru pozitia de presedinte TVR, a declarat dupa desemnarea lui Saftoiu ca presedinte al TVR: "Nu era nevoie sa vina un expert in dezinformare". Valentin Nicolau:

  • Aceasta institutie merita sa aiba un profesionist - nu ma refer la mine. (...) Nu era nevoie sa vina un expert in dezinformare, un fost sef al serviciilor secrete (...) Mi se pare aberant
  • Intrebat daca ia in calcul o demisie, a spus ca nu, deoarece are "responsabilitatea" sprijinului pe care l-a primit de la doua treimi dintre angajatii TVR care l-au votat ca reprezentant in CA. El a amintit insa ca, in momentul in care a fost desemnat in CNA, acum cinci ani, s-a retras dupa numai cateva zile. 
  • Televiziunea publica "nu numai ca se politizeaza, se suprapolitizeaza."

UPDATE 4 Claudiu Saftoiu nu a putut fi validat de Parlament din lipsa de cvorum. Mediafax il citeaza pe presedintele Senatului spunand ca lipseau 20 de parlamentari pentru a fi cvorum. Aceeasi sursa citeaza surse parlamentare potrivit carora cei mai multi absenti dintre parlamentarii puterii au fost inregistrati in randul social-democratilor, ei fiind nemultumiti ca USL l-a sustinut pe Saftoiu pentru presedintia TVR.

Dupa votul din plen, membrii alesi ai CA urmau sa se reuneasca si sa formuleze o propunere pentru pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie, care exercita, potrivit legii, si pozitia de director general. Parlamentarii trebuie sa voteze din nou, apoi, pentru a-l valida pe presedintele CA.

In prima parte a zilei, Comisiile reunite de cultura au validat candidatii in absenta reprezentantiilor PDL cu 20 de voturi pentru si o abtinere. Sapte dintre cei 13 membri ai viitorului Consiliu de Administratie al TVR, care au primit, marti, avizul Comisiilor de Cultura, au fost membri si in precedentul Consiliu, condus de Alexandru Lazescu. Este vorba despre propunerile PSD Anne Juganaru, Claudiu Branzan si Cristian Nitulescu, propunerea PNL Lucia Hossu Longin, propunerea UNPR Nicoleta Nicolicea, cea a minoritatilor nationale - Cornea Raico si unul dintre cei doi membri alesi de angajatii TVR - Sorin Burtea.

Membrii noului Consiliu de Administratie ale TVR

Din partea PSD:

  • Anne Juganaru  - membru titular
  • Claudiu Branzan - membru titular
  • Cristian Nitulescu - membru titular
  • Mihai Cernea - membru supleant
  • Luminita Violeta Ristea - membru supleant
  • Vasile Arhire - membru supleant

Din partea PNL+PC:

  • Claudiu Saftoiu - membru titular
  • Irina Radu - membru titular
  • Lucia Hossu-Longin - membru titular
  • Dida Dragan - membru supleant
  • Daniela Barsan - membru supleant

Din partea UNPR:

  • Nicoleta Nicolicea - membru titular

Din partea UDMR:

  • Nagy Zoltan Levente - membru titular
  • Peter Istvan Rostas - membru supleant

Grupul Minoritatilor Nationale:

  • Corneo Raico - membru titular
  • Ghita-Jalica Andreea - membru supleant

Din partea Guvernului:

  • Gabriel Tufeanu

Din partea Presedintiei:

  • Romina Surugiu

Din partea angajatilor TVR:

  • Valentin Nicolau - membru titular
  • Sorin Burtea - membru titular
  • Mihai Radulescu - membru supleant
  • Ioana Popescu - membru supleant

Printre membrii Consiliului de Administratie al TVR care nu au facut parte din CA-ul condus pana acum de Alexandru Lazescu se numara Valentin Nicolau, Claudiu Saftoiu, Romina Surugiu si Irina Radu.

  • Claudiu Saftoiu este cel mai bine cunoscut pentru faptul ca a fost consilier prezidential al presedintelui Traian Basescu intre decembrie 2004 si octombrie 2006 si ca a fost director SIE timp de mai putin de jumatate de an, pana in primavara lui 2007, cand a demisionat in urma unui scandal legat de declaratiile pe care le facuse intr-o comisie parlamentara de anchetare a presedintelui, privind interceptarea telefoanelor de catre SIE. El s-a inscris in PNL in 2011, cand declara: "Am fost jurnalist politic, consultant politic al unui presedinte de tara, umil servant al intereselor nationale ca director SIE. Am uitat un trecut dureros personal pentru mine si privesc la un viitor pe care il pot construi in PNL".
  • Valentin Nicolau, fondatorul editurii Nemira, a fost presedinte-director general al Televiziunii publice in perioada Adrian Nastase. Potrivit biografiei postate pe propriul site, el a fost consilier al premierului Nastase din iulie 2001, iar incepand cu 2002 a preluat pozitia de sef al TVR. A demisionat in 2005, acuzand presiuni politice. Intre 2005 si 2006 a fost vicepresedinte al Grivco - Grupul de presa Intact. Din 2006 a devenit consultant pentru Romania al grupului Lagardere Media. Vezi biografia completa pe site-ul personal. Citeste cum reflecta, in 2005, saptamanalul Capital "Jurnalul TVR al premierului Adrian Nastase", in perioada cand Nicolau se afla la conducerea Televiziunii publice.
  • Irina Radu, propusa de PNL+PC, a fost director TVR 1 pana in toamna lui 2006, cand s-a dus la Kanal D in pozitia de director de productie. In vara lui 2009 a parasit Kanal D, iar la inceputul lui 2010 a preluat pozitia de director la compania de productie a trustului Intact, Intact Production.
  • Potrivit CV-ului postat pe site-ul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Romina Surugiu, propunerea Presedintiei in CA al TVR, este cadru didactic la aceasta facultate, pe care a absolvit-o in 1998. Din 2006 este doctor in filosofie (Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucuresti). La FJSC, preda un curs de jurnalism feminin, seminarii de Presa si actualitate, Genurile presei scrise si Productie de presa scrisa.

Ce au spus reprezentantii PDL inaintea si in timpul votului din plen:

  • Raluca Turcan, in plen: "Sunteti la putere, aveti capacitatea sa va formati majoritate din nefericire politica in consiliile de administratie. Legea e proasta, trebuie sa functionam pe ea. Insa dati parlamentului ce i se cuvine. Orice partid, in baza legii, trebuie sa aiba acces la consiliul de administratie. (...) Lucrul pe care il faceti acum este fara precedent. (...) E un atac la democratie si, mai mult decat atat, e o incalcare a legii. Votul pe care dumneavoastra il dati astazi e unul in afara legii".
  • Mircea Toader, declaratii pe marginea votului din plen: "Am incercat sa motivez necesitatea respectarii legii. (...) [PDL - n.r.] Nu a procedat niciodata in acest mod. (...) Mi se pare nu numai nedemocratic, ci total lipsit de orice sens al democratiei ca cel mai mare partid din Parlamentul Romaniei sa nu aiba niciun reprezentant in viitorul CA."

Potrivit Legii 41/1994 privind organizarea si functionarea SRTv si SRR, "grupurile parlamentare reunite din cele doua Camere inainteaza propuneri pentru 8 locuri, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament".

Vezi alte declaratii facute azi de parlamentarii PDL si PSD aici