CNA a amendat, marti, mai multe posturi de televiziune pentru dezechilibru in ultima saptamana a campaniei electorale pentru alegeri locale. Tot marti, reprezentantii Antena 3 au reactionat dur, pe post, in legatura cu amenda de 50.000 de lei pe care a primit-o, facand referire doar la una dintre emisiunile discutate la CNA - interviul dat de premierul Ponta lui Victor Ciutacu in vinerea din ajunul alegerilor. CNA a raspuns cu propriul comunicat, aratand ca este vorba "despre dezechilibrele constatate in ultima saptamana de campanie electorala".

  • Antena 3 a primit o amenda de 50.000 de lei pentru dezechilibre in cea de-a patra saptamana de campanie electorala. Potrivit Paginademedia.ro, tot marti au fost amendate si alte canale, tot pentru abateri pe finalul campaniei: TVR 1, TVR 3 si TVR Info - cu suma totala de 85.000 de lei, OTV - cu 200.000 de lei, Realitatea TV - cu 25.000 de lei, Romania TV - cu 10.000 de lei.

Dupa votul CNA in cazul Antena 3, postul a dedicat mai multe minute acestui subiect, timp in care toate referirile au vizat doar emisiunea lui Victor Ciutacu din ajunul alegerilor, care, potrivit unor reprezentanti ai Consiliului, a fost discutata, astazi, doar "marginal". Pe propriul post, directorul Antena 3 Mihai Gadea a afirmat, intre altele:

  • "Trebuie sa fie o motivare in mod scris a acestei amenzi uriase (...) o amenda foarte mare ce nu-si gaseste justificarea sub nicio forma in realitate."
  • "De data aceasta vom reactiona extrem de dur, pentru ca CNA a avut de-a lungul timpului cateva derapaje si ele trebuie sanctionate de cine poate sa sanctioneze CNA-ul, anume instantele din Romania."
  • "Nu este pentru prima data cand CNA ia o decizie politica, pentru ca daca veti vedea cine a votat astazi aceasta amenda-record pentru postul nostru de televiziune este cat se poate de limpede ca sunt reprezentantii lui Traian Basescu in CNA, reprezentantii PDL in CNA, oamenii care in momentul de fata detin controlul asupra acestei institutii."
  • "Vom face actiuni in justitie atat impotriva acestei decizii, cat si impotriva persoanelor care voteaza in aceasta maniera, pentru ca este extrem de usor de demonstrat."

In replica, forul audiovizual a transmis presei un comunicat de presa semnat de presedintele Rasvan Popescu, acesta aratand care au fost "dezechilibrele constante in ultima saptamana de campanie electorala". Comunicatul CNA:

Avand in vedere prevederile art. 3 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, conform carora "Toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.", CNA precizeaza urmatoarele aspecte:

  • In sedinta publica din data de 26.06.2012  CNA a decis sanctionarea postului Antena 3 cu amenda in cuantum de 50.000 lei pentru dezechilibrele constatate in ultima saptamana de campanie electorala, precum si pentru incalcarea altor prevederi ale Legii nr. 67/ 2004 privind alegerea autoritatilor locale. Astfel, in ultima saptamana de campanie electorala, postul Antena 3 a difuzat un numar de 242 de stiri de prezentare a activitatii de campanie electorala a USL, 32 de stiri privind activitatea de campanie a candidatului Sorin Oprescu, in timp ce activitatile celorlalti competitori electorali au fost reflectate dupa cum urmeaza: 32 de stiri - PD-L; 2 stiri - UNPR; 2 stiri - UDMR etc. In emisiunile de dezbateri electorale difuzate in ultima saptamana de campanie electorala, USL a inregistrat 49 de prezente, Sorin Oprescu - o aparitie, PD-L - 37, UNPR - 14, UDMR - 3. In emisiunile electorale USL a beneficiat in cea de-a patra saptamana de 7.566 secunde, Sorin Oprescu de 1050 secunde, PCM de 749 secunde, iar PD-L, UDMR si UNPR de zero secunde.
  • Atat dispozitiile Legii nr. 67 din 25 martie 2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, cat si prevederile Deciziei CNA nr. 195/ 24.04.2012, obliga radiodifuzorii la "reflectarea campaniei electorale in mod echitabil, echilibrat si impartial."
  • Pentru incalcarea acelorasi acte normative, in primele trei saptamani de desfasurare a campaniei electorale, CNA a aplicat postului Antena 3 patru sanctiuni, dupa cum urmeaza: 2 amenzi (amenda in cuantum de 15.000 lei in data de 31.05.2012; amenda in cuantum de 13.500 lei in data de  07.06.2012); 1 somatie publica (in data de 25.05.2012) si 1 decizie privind obligatia de a acorda, in ziua de 08.06.2012, dreptul la replica d-nei Elena Udrea (07.06.2012).

Pentru corecta informare a opiniei publice subliniem ca CNA nu incaseaza sumele provenite din amenzi. Aceste sume se fac venit la bugetul de stat. Toate deciziile de sanctionare cu amenda sunt transmise in vederea executarii, in termenul legal, la administratiile financiare care au competenta de a le incasa, potrivit legii.

De asemenea, radiodifuzorii au dreptul sa atace in justitie deciziile CNA. In cazul in care justitia pronunta o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila de anulare a unei sanctiuni, sumele pot fi recuperate de la bugetul de stat si nu din bugetul CNA.

Presedinte CNA,

Rasvan Popescu