​Contractul TVR-Romtelecom si participarea TVR la Jocurile Olimpice de la Londra au fost principalele subiecte discutate, vineri, in prima sedinta oficiala a noului Consiliu de Administratie al TVR, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro Lucia Hossu Longin, membru CA. Aceasta a spus ca a fost "un CA legal" si ca, potrivit legii, ea a prezidat sedinta in calitate de decan de varsta a Consiliului, in conditiile in care Parlamentul nu l-a validat, inca, pe presedintele-director general desemnat la TVR, Claudiu Saftoiu.

  • Noul CA al TVR a fost votat, marti, de Parlament. Membrii CA l-au ales pe Claudiu Saftoiu, propus de PNL, sa fie noul presedinte al CA, insa parlamentarii nu au avut cvorum sa il valideze pe acesta in functie. Presedintele validat al CA devine, automat, si director general al TVR - pozitie ocupata in ultimele saptamani, interimar, de Radu Calin Cristea. Valentin Nicolau, ales in CA de angajatii TVR, si-a exprimat inca de marti nemultumirea fata de alegerea lui Saftoiu ca presedinte. Citeste ce s-a intamplat marti in Parlament
  • Evenimentul Zilei a citat, miercuri, o scrisoare a lui Valentin Nicolau catre angajatii TVR, in care acesta arata ca, in prima sedinta legal convocata a noului CA, va propune o indemnizatie lunara de 1 leu, timp de un an, pentru membrii Consiliului si ca acestia sa declare pe propria raspundere ca nu au posibile interese personale in raport cu SRTv.
  • Legea 41/1994 privind functionarea SRTV si SRR mentioneaza, la Art. 26, situatia in care "lipseste" presedintele CA: "Art. 26 (1) Lucrarile consiliului de administratie sunt conduse de presedinte, iar in lipsa acestuia, de un alt membru al consiliului, daca a fost desemnat de presedinte, sau de cel mai in varsta membru al consiliului".

Lucia Hossu Longin a precizat ca singurul absent la sedinta de astazi a fost Valentin Nicolau, calificand decizia acestuia de a nu se prezenta drept "o pozitie ridicola. Sa nu vii la aceste prime intalniri, in care se discuta lucruri importante, ce tin de competenta CA..." Ea a aratat ca noul CA trebuia sa se intruneasca rapid intrucat "aveam termene ultimative - bancare, legate de Olimpiada etc."

Potrivit Luciei Hossu Longin, in conditiile actuale, in care CA-ul TVR opereaza fara un presedinte validat de Parlament, decanul de varsta prezideaza sedintele Consiliului, iar de aplicarea lor sunt responsabili Comitetul Director si directorul interimar, Radu Calin Cristea. Lucia Hossu Longin a precizat ca acesta ramane interimar "pana la votul din Parlament (de validare a noului presedinte CA - n.red.), adica pana saptamana viitoare, se pare".

Ea a declarat ca in CA nu a fost discutata valabilitatea contractului dintre TVR si Romtelecom privind transmisiunile sportive, intrucat "de contract se ocupa un procuror si trei ofiteri. (...) Noi nu ne putem pronunta, exista prezumtia de nevinovatie".

  • Joi, Sorin Burtea, membru CA, a fost citat de Gazeta Sporturilor spunand ca in sedinta de vineri urma sa fie reluat subiectul unei posibile suspendari a lui Cosmin Cernat, seful Sportului TVR. Dupa sedinta, Lucia Hossu Longin a spus pentru HotNews.ro ca nu a fost discutat acest subiect: "noi am putea sa recomandam suspendarea unui om, dar nu e in atributiile noastre sa il suspendam noi", ci in atributiile conducerii executive a institutiei.

Ea a precizat ca Cernat a venit in sedinta de azi sa explice "ce s-a platit, ce mai e de platit" in legatura cu competitiile sportive si in special cu Olimpiada de la Londra. Afirmand ca nu poate declara ce decizii anume au fost luate in acest sens, ea a spus ca au fost hotariri privind impartirea, pe minute, a transmisiunilor de la Olimpiada de catre TVR si postul Romtelecom Dolce Sport si participarea TVR "cu echipamente, oameni etc." la acest eveniment sportiv.

Alte subiecte discutate azi au fost "situatia pensiilor si situatia locurilor vacante", a spus Lucia Hossu Longin.