Laurentiu Ciocazanu, fostul redactor sef al cotidianului Adevarul, functie din care a demisionat in aprilie 2010, si-a deschis o cafenea in Valencia, impreuna cu sotia sa, care fusese paginator la acelasi ziar, scrie El Pais, in editia electronica.

El Pais descrie cariera cunoscutului ziarist roman, notand ca acesta a condus o redactie de 220 de oameni si a reusti sa ajunga la un tiraj de 150.000 de exemplare. Atunci, avea un salariu de 12.000 de euro lunar, se intretinea cu politicieni si oameni de afaceri si frecventa petrecerile acestora.

Astazi, serveste gustari si cafea in barul pe care l-a deschis in urma cu un an pe strada Angel Guimer din Valencia. Gratie orelor de munca si transpiratiei (la propriu) isi acopera cheltuielile. "Suntem la inceput", recunoaste el, alaturi de sotia sa.

Ciocazanu le-a povestit ziaristilor spanioli finalul carierei sale, care l-a lasat perplex. Ultimul sau patron i-a spus trei nume de politicieni de neatins. "Nu puteti sa va inchipuiti ce mi s-a intamplat".

El este sceptic in ceea ce priveste viitorul profesiei sale si se indoieste ca meseria de ziarist de investigatie va supravietui. Apara in schimb noile tehnologii, un instrument util pentru a face ca povestile si informatiile sa ajunga mai repede la cititori.