La 11 iunie, Duma de stat a dezbatut in prima lectura cateva proiecte de legi considerate scandaloase de opozitie si de presa nealiniata politic. Printre altele, a fost adoptat un act normativ care permite intocmirea unei liste negre cu site-urile "care furnizeaza informatii interzise". De asemenea, a fost aprobat proiectul de lege privind "calomnia", scrie presa de la Moscova.

Expertii au vazut in aceasta graba a autoritatilor de a adopta acest pachet de legi drept pregatirea pentru posibile proteste de toamna, scrie presa. Kommersant noteaza pe aceasta tema ca amendamentele aduse au renascut temerile legate de introducerea "cenzurii" pe internet. La protestul declansat de marile firme rusesti de internet, inclusiv Wikipedia, a aderat si compania care detine portalul Yandex.ru, cel mai mare site rus.

Dar parlamentarii rusi nu au avut nici o nedumerire legata de respectivul proiect de lege si, prin urmare, l-au adoptat in a doua lectura, scrie presa rusa.

Vorbind despre calomnie, Novye izvestia noteaza, printre altele, ca, potrivit noii legi, notiunea de calomnie – informatie care efecteaza onoarea si demnitatea altei persoane, inseamna, de acum inainte, calomnie cu folosirea pozitiei oficiale a persoane, calomnie legata de starea de sanatate sau boala si care trezesc antipatie si calomnie cu caracter sexual.

Ce inseamna noile definitii ale calomniei? Moskovski komsomolet scrie ca in viitor orice functionar de stat, orice deputat se poate considerat protejat de vorbele celorlalti, indiferent de actiunile sale. Legea privind calomnia nu este numai o rafuiala cu presa. Este distrugerea definitiva a miscarii de protest, concluzioneaza Moskovski komsomolet.