Directorul TVR Interactiv, Mona Dirtu, si-a depus marti demisia, la cateva zile dupa ce atributiile de conducere editoriala la structura ce reuneste site-urile Televiziunii publice au fost transferate Monicai Ghiurco de catre noul sef al TVR, Claudiu Saftoiu. Contactata de HotNews.ro, ea a confirmat ca si-a inaintat demisia incepand cu 17 iulie. Intr-o mesaj postat pe Facebook, Mona Dirtu arata ca nu a discutat niciodata cu acesta despre continutul editorial. Ea precizeaza ca singura discutie avuta pe astfel de teme a fost cu fostul directorul interimar Radu Calin Cristea, care a avut doua intrebari legate de stirea Tvrinfo.ro privind acuzatia de plagiat la adresa lui Victor Ponta si de sursa documentului atasat acelei stiri.

Mesajul Monei Dirtu:

Plec din TVR

Am decis sa plec din TVR mai repede decat anticipam: de sambata nu mai am dreptul de a lua decizii editoriale pentru noile site-uri ale TVR (adica tvrinfo.ro, tvrplus.ro, tvr.ro si site-urile de eveniment) - asa ca am solicitat, incepand de azi, intreruperea contractului de munca.

Nu stiu care sunt motivele deciziei luate in weekend de noul PDG [presedinte-director general - n.red] al TVR (despre care am aflat, in paranteza fie spus, citind paginademedia.ro). Dl. Claudiu Saftoiu n-a discutat niciodata cu mine despre continutul editorial al site-urilor TVR. De altfel, singura discutie pe teme editoriale pe care am avut-o vreodata cu managementul TVR a fost cea cu dl. Radu Calin Cristea, predecesorul actualului PDG, care mi-a pus spre sfarsitul lunii trecute, intr-o dupa amiaza de joi, doua intrebari legate de site-ul construit de la zero, in doar cateva luni, de colegii mei Teodor Tita si Alexandra Badicioiu-Matei.

PRIMA: Cum a fost posibil ca tvrinfo.ro sa publice stirea privind acuzatia de plagiat la adresa premierului Victor Ponta - "un subiect sensibil, de mare impact", dupa cum l-a numit dl. Cristea - inainte ca eu sa ma consult cu domnia sa? (Dl. Cristea nu stia ca nu are atributii editoriale).

A DOUA: Care e sursa documentului atasat stirii - era vorba de fisierul PDF in care erau puse in oglinda, spre comparatie, paragrafe din doctoratul premierului Victor Ponta si paragrafe din alte lucrari? (Dl. Cristea stia ca nu se cuvine sa puna o astfel de intrebare; nici n-a prea insistat, de altfel, sa afle raspunsul).

Discutia - la care au asistat doi colegi - nu s-a soldat, fireste, cu nicio decizie. A doua zi dl. Cristea a dat un comunicat de presa in care arata ca postul TVR INFO si site-ul tvrinfo.ro sunt doua entitati distincte, dupa care s-a referit, intr-o declaratie pentru hotnews.ro, la "autonomia editoriala stranie" a jurnalistilor din redactia site-ului de stiri, care "pot sa scrie ce cred ei de cuviinta".

Cam asta a fost tot.

E straniu? Nu cred. Ajutati-ma sa gasesc un cuvant mai potrivit.

Site-ul TVRinfo.ro s-a remarcat in ultima perioada prin publicarea mai multor informatii de mare impact, precum documentele pe care s-a bazat materialul Nature.com privind acuzatiile de plagiat aduse lui Victor Ponta sau "Ce spune premierul Victor Ponta in comunicatul trimis de agentia G+ in numele sau".

  • In data de 22 iunie, dupa ce TVRinfo.ro a publicat documentele comparative pe care, potrivit sursei, s-a bazat materialul Nature, TVR transmitea presei o precizare in care arata ca postul TVR Info si site-ul TVRinfo.ro erau doua entitati separate. In aceeasi precizare, directorul interimar de atunci, Radu Calin Cristea, vorbea despre o "tentatie de enclavizare la site-ul tvrinfo.ro". Vezi ce spuneau, atunci, pentru HotNews.ro Mona Dirtu si Radu Calin Cristea.

La sfarsitul saptamanii trecute, noul director interimar al stirilor TVR, Claudiu Lucaci, i-a acordat Monicai Ghiurco "atributii de coordonare editoriala a productiilor de stiri si dezbateri" de la TVR 1, TVR 2 si TVR Info. La scurt timp, Ghiurco a fost desemnata de presedintele-director interimar Claudiu Saftoiu sa coordoneze "din punct de vedere editorial productia, postarea si distribuirea de content prin si de pe site-urile TVR", printre acestea numarandu-se si TVRinfo.ro. Numirea a fost facuta de Saftoiu intrucat TVR Interactiv se afla in directa subordine a presedintelui-director interimar.

  • Mona Dirtu a venit la TVR in 2010, dupa ce conducerea televiziunii a fost preluata de Alexandru Lazescu. Ea a inceput sa lucreze in presa la Iasi (ziarul Monitorul), din 2004 a lucrat la Business Magazin, inclusiv ca redactor-sef, iar dupa cativa ani a lansat in cadrul trustului Realitatea-Catavencu publicatia Money Express.