Posturile Kiss FM, Magic FM, Rock FM si One FM, operate de SBS Broadcasting Media, sunt primele radiouri romanesti care transmit, in Bucuresti, prin sistemul de emisie digitala terestra HD Radio, potrivit declaratiilor facute de reprezentantii SBS intr-o conferinta de lansare oficiala a acestui proiect. Ei estimeaza ca pe plan local numarul receptoarelor HD Radio se ridica la doar cateva zeci si admit ca deocamdata "lumea este multumita de FM". Dar spera ca, dupa acest prim pas si pe masura ce si alte posturi vor apela la noile tehnologii de transmisie, sa se ajunga la o masa critica de receptoare la nivelul publicului, care sa justifice astfel de investitii.

Programele celor patru radiouri sunt transmise in sistemul de emisie digitala pe frecventa 100,6 Mhz, folosita de Rock FM pentru transmisia terestra standard analogica. Cu ajutorul tehnologiei HD Radio, pe langa transmisia FM standard este inserat, in aceeasi banda, si semnalul digital ce transmite in Bucuresti cele patru canale.

  • Dintre acestea, One FM (care nu mai este transmis in FM), este transmis exclusiv digital - prin transmisie HD Radio si transmisie pe Internet.

Daniel Klinger, director tehnic SBS, a aratat ca SBS a inceput sa testeze emisia in acest sistem cu un an in urma. Testele au durat mai bine de noua luni, iar licenta de la ANCOM a fost obtinuta in noiembrie 2011 si cea de la CNA - in ianuarie 2012. Klinger a precizat ca investitia SBS pentru introducerea acestui sistem in Bucuresti este de pana la 100.000 de euro.

  • HD Radio este denumirea comerciala a unui standard detinut de iBiquity Digital Corporation, iar folosirea lui de catre SBS se face sub licenta iBiquity.

Klinger a apreciat ca in acest moment, in Bucuresti, exista circa 70 de aparate care pot receptiona posturi in sistemul HD Radio si in sistem standard si a afirmat ca SBS face eforturi pentru ca astfel de receptoare sa fie disponibile spre vanzare pe plan local.

El a apreciat ca un "handicap" pentru raspandirea radioului digital este faptul ca "lumea este multumita de FM", dar ca trecerea la sistem digital are sens, in conditiile in care exista multe tipuri de receptoare HD Radio/FM, preturile sunt la nivelul receptoarelor FM, iar calitatea este mult mai buna.

Ce aduce in plus acest sistem, potrivit reprezentantilor SBS si directorului executiv ANCOM, Bogdan Iana:

  • calitatea sunetului este mult mai buna
  • standardul HD Radio foloseste aceeasi banda ca si transmisia FM si chiar acelasi canal alocat statiei FM pentru transmisia analogica
  • transmisia HD Radio in FM permite transmiterea a pana la patru canale pe aceeasi banda de frecventa, in paralel cu transmisia analogica, ceea ce inseamna ca se foloseste mai eficient spectrul de frecvente
  • pot fi transmise fluxuri de date (informatii despre piesele difuzate sau playlist, informatii utilitare etc.)