Fareed Zakaria, un cunoscut jurnalist american specializat pe afaceri externe, a fost suspendat de CNN si Revista Time pentru care lucra, dupa ce a fost prins ca a plagiat dintr-un articol aparut in revista New Yorker, in cel mai recent scandal de plagiat din jurnalismul american, scrie The Guardian.

Fareed ZakariaFoto: Agerpres/AP

Zakaria scrie editoriale pentru Time si are la CNN o emisiunea de televiziune. El a scris un articol pentru revista despre politica detinerii de arme in SUA in urma atacului din cinematograful din Colorado, iar o versiune prescurtata a editorialului a aparut si pe site-ul CNN.

Insa mai multe bloguri au sesizat similitudini intre paragrafe din materialul lui Zakaria si un articol pe aceeasi tema din editia din aprilie a revistei New Yorker, semnat de Jill Lepore.

Paragrafele respective se refera in mare la prezentarea unui context istoric despre politica armelor in America, nefiind cazuri la fel de serioase precum cazul lui Jayson Blair de la New York Times sau Stephen Glass de la New Republic, care au inventat intregi citate, personaje si evenimente, noteaza The Guardian.

Zakaria a emis un comunicat in care si-a recunoscut greseala, spunand ca cei care au semnalat asemanarile "au dreptate. Am facut o eroare teribila. Este o scapare grava si este in intregime vine mea. Imi cer scuze autoarei, editorilor mei de la Timesi cititorilor."

Time a anuntat ulterior ca il suspenda pe acesta timp de cel putin o luna.

CNN l-a suspednat de asemenea, fara a preciza pentru cat timp. "Blogul respectiv a fost scos si CNN l-a suspendat pe Fareed Zakaria in timp ce aceasta problema este analizata".

Zakaria, de origina indiana, este una dintre cele mai cunoscute chipuri din presa americana. Inainte de a lucra pentru Time a fost angajat al revistei Newsweek. Este celebru in presa si pentru emisiunea Fareed Zakaria GPS pe care o are la CNN.

Recent, un scriitor al celebrei reviste New Yorker a fost nevoie sa demisioneze, dupa ce s-a descoperit ca a inventat citate pe care i le-a atribuit lui Bob Dylan, pentru o carte a sa.