OTV, Kanal D, Antena 3 si Realitatea TV se situeaza in "topul rau" al televiziunilor care continua sa aiba multe greseli de folosire a limbii romane, in timp ce TVR 1, TVR Cultural si Pro TV se regasesc la polul opus, in "topul bun" al posturilor, stand foarte bine in privinta evitarii greselilor. Aceasta a fost concluzia unui nou raport de monitorizare a folosirii limbii romane la posturile TV si radio, prezentat joi, intr-o conferinta de presa, la sediul Consiliului National al Audiovizualului (CNA), transmite Mediafax.

In lunile mai si iulie, au fost monitorizate 13 posturi de televiziune (TVR 1, TVR Info, TVR Cultural, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, Romania TV, OTV, Kanal D si Digi 24) si un post de radio (Radio Romania Actualitati). O echipa a Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Al. Rosetti" al Academiei Romane, coordonata de Rodica Zafiu, a monitorizat in special emisiunile de stiri si dezbateri difuzate de aceste televiziuni si postul de radio. In fiecare dintre cele doua etape s-au efectuat, ca de obicei, cate 300 de ore de monitorizare.

Potrivit monitorizarii, in luna mai, cele mai multe greseli de folosire a limbii romane s-au inregistrat la: OTV (48 de greseli), Kanal D (42) si TVR Info (33). Clasamentul lunii mai este continuat de: Pro TV (30), TVR 1 (26), Prima TV (26), Digi 24 (25), Antena 3 (23), B1 TV (23), Romania TV (23), Antena 1 (22), Realitatea TV (21) si TVR Cultural (7). Pe de alta parte, in luna mai, la postul de radio Radio Romania Actualitati au fost constatate 7 greseli.

In luna iulie, cele mai multe greseli de folosire a limbii romane s-au inregistrat la Antena 3 (49 de greseli), OTV (46), Realitatea TV (41) si Kanal D (41). Clasamentul este continuat de Prima TV (36), Romania TV (35), Antena 1 (31 de greseli), Digi 24 (26), Pro TV (25), B1 TV (25), TVR Info (24), TVR Cultural (23) si TVR 1 (16). Radio Romania Actualitati a avut 6 greseli in luna iulie, potrivit raportului de monitorizare.

Rodica Zafiu, cea care a coordonat monitorizarea, a atras atentia ca au fost monitorizate sub aspect lingvistic doar interventiile verbale si mesajele scrise (titrari, crawl-uri) pentru care isi asuma responsabilitatea redactorii si colaboratorii posturilor respective, nu si secventele verbale apartinand invitatilor in studio.

"Cred ca foarte multi ne dam seama ca, din pacate, calitatea talk show-urilor este adesea foarte joasa. Daca am inregistra si greselile de limba ale invitatilor, tabelele noastre s-ar mari enorm, pe de o parte chiar cu greseli de limba, pe de alta parte cu forme vulgare, forme care nu-si au locul in discursul public", a spus Zafiu.

Posturile monitorizate au fost selectate dupa criteriile audientei, acoperirii nationale si ponderii emisiunilor informative si de dezbatere, a spus joi presedintele CNA, Rasvan Popescu.

"Fata de anul trecut, am operat cateva schimbari. In locul canalului TVR 2 am monitorizat TVR Info, care nu mai exista si se va reveni la monitorizarea TVR 2. Am renuntat la N24 si la Europa FM in favoarea unor posturi de stiri noi - Romania TV si Digi 24. De asemenea, pentru prima data a fost monitorizata calitatea limbii romane folosite in mesajele publicitare", a spus Rasvan Popescu.

El a precizat ca rezultatele primelor doua monitorizari din 2012 confirma tendinta de scadere a numarului de greseli inregistrata incepand de anul trecut. "Daca la primele monitorizari din 2007 si 2008 se inregistrau frecvent peste o suta de greseli pe post, astazi nu mai avem niciun post cu peste 50 de greseli", a spus Popescu, precizand ca media lunara de greseli inregistrata acum la posturile TV este cuprinsa intre 25 si 30 de greseli.

"Incepand cu anul trecut, am remarcat o scadere progresiva a numarului de greseli de limba la televiziunile de stiri, unde se comit in general cele mai multe greseli. Monitorizarea din luna mai a acestui an a consemnat cele mai bune rezultate. Din pacate, in luna iulie, s-a vorbit ceva mai lejer, mai neglijent si asta a dus la cresterea numarului de greseli, inclusiv a greselilor de ortografie", a explicat presedintele CNA. El a mai spus ca cele mai putine greseli au fost constatate la postul public de radio.

"OTV, care a constituit multa vreme exceptia negativa prin faptul ca totaliza cel mai mare numar de greseli si nu dadea semne de indreptare, a intrat in pluton si anul acesta a coborat sub 50 de greseli pe luna", a explicat Popescu.

In ceea ce priveste posturile noi de stiri, Romania TV si Digi 24, acestea se situeaza in "pozitii medii ca numar de greseli". "Acorda, totusi, putina atentie scrierii pe crawl. Sunt consemnate multe neglijente de tehnoredactare", a explicat Popescu.

In concluzie, Popescu a spus ca din punct de vedere statistic se inregistreaza o scadere a numarului de greseli la posturile monitorizate, insa persista unele erori grave, cronice si neglijente suparatoare, mai ales in scrierea pe crawl.

Pe de alta parte, Ana Iorga, care a facut parte din echipa de monitorizare, a facut referire la numarul mai mare de greseli de limba inregistrate in luna iulie la televiziuni, fata de luna mai. "Poate am putea sa punem acest lucru si pe seama faptului ca au existat si niste evenimente politice sau in viata publica mai precipitate si atunci, mai ales la televiziunile de stiri, au existat mai multe neglijente, in tehnoredactare in primul rand", a spus Ana Iorga.

Ea a facut referire si la "greselile vedeta", care se tot repeta. Intre acestea se numara greselile legate de folosirea prepozitiei "pe", care nu apare atunci cand ar trebui sa insoteasca pronumele relativ "care" pentru functia de obiect direct ("distrugerile care le-ati vazut" - corect: "pe care le-ati vazut"). Pe de alta parte, ea a vorbit despre extinderi abuzive ale prepozitiei "pe" ("esti reporter de mult timp pe Parlament" - corect: "la Parlament"; "pe imagini se vede" - corect: "in imagini").

Alte greseli vedeta sunt legate de structura "ca si" ("lucreaza ca si medic" - corect: "ca medic") si de folosirea lui "datorita" pentru cauzele negative ("datorita oboselii a facut accidentul" - corect: "din cauza oboselii").

"Am remarcat la televiziunile de stiri, mai ales la transmisiunile in direct, pronuntii gresite la cuvintele cu grupul 'gz'", a spus Ana Iorga, referindu-se la cuvinte precum "examen" si "exemplu".

Greseli de pronuntie au mai fost constatate la substantive foarte curente, precum "servici" (corect: "serviciu") si la numerale. Acestora li se adauga greselile de accentuare in cazul unor cuvinte precum "editor" si "butelie".

"Minimum" si "maximum" se folosesc in continuare incorect in structuri ca "in maxim 10 secunde" (corect: "in maximum 10 secunde"), a explicat Ana Iorga.

Ea a mai spus ca sunt cateva automatisme si la nivel stilistic, de pilda, folosirea incorecta a unor verbe precum "a servi" cu sensul de "a manca".

"In topul rau raman doua tipuri de televiziuni - televiziunile de stiri, pe de o parte Antena 3 si Realitatea TV. Poate ca e explicabil tocmai fiindca sunt informatii in timp real (...) Iar in categoria televiziunilor generaliste din topul rau - OTV si Kanal D sunt destul de neglijente in continuare", a spus Ana Iorga.

"In topul bun, TVR 1, TVR Cultural si Pro TV sunt printre primele televiziuni care stau foarte bine la capitolul evitarea greselilor", a spus Iorga.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu a spus ca CNA va analiza daca se impune o sanctiune in cazul acelor posturi care au avut mai multe greseli de limba, insa a atras atentia ca niciun radiodifuzor nu mai are peste 50 de astfel de greseli intr-o luna.

"Este in interesul public ca limba romana sa fie un vehicul corect folosit pentru transmiterea informatiilor", a spus si Cristina Trepcea, membru al CNA. "Eu, personal, cred ca, daca s-ar vorbi mai corect la televizor, probabil ca si rezultatele de la bacalaureat ar fi ceva mai bune", a mai spus Trepcea.

Cea de-a treia monitorizare din acest an in privinta folosirii limbii romane la posturile de televiziune si radio se va realiza in luna octombrie.