Canalul TVR Cultural isi suspenda emisia incepand din 15 septembrie 2012, de la ora 23.59, prin ordin al directorului general al SRTv, Claudiu Saftoiu, care motiveaza decizia prin situatia financiara critica a Televiziunii Romane.

"Decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economica a SRTv, elaborat in concordanta cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 33/2012. Aplicarea Programului decurge din necesitatea armonizarii ofertei editoriale si a resurselor utilizate cu veniturile lunare ale SRTv", se arata intr-un comunicat de presa al televiziunii publice.

Potrivit sursei citate, "misiunea TVR Cultural va fi preluata de viitorul canal TVR 2 Cultural, a carui grila va cuprinde, printre altele, publicistica culturala, documentare, spectacole de teatru, opera, concerte si productii muzicale prezentate pe genuri, filme de arta, programe educative dedicate copiilor si tinerilor, productii ale tinerilor creatori independenti, divertisment de calitate adresat tuturor categoriilor de varsta".

"Pana la lansarea noilor grile, o mare parte din programele difuzate de TVR Cultural va fi preluata de TVR 2. Decizia de suspendare a emisiei TVR Cultural a fost luata in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Legea 41/1994 de organizare si functionare a TVR face referire la progamele 1 si 2, la un departament care difuzeaza emisiuni pentru strainatate si la studiourile teritoriale, al caror canal de exprimare este acum si TVR 3", adauga televiziunea publica.