Spoturi publicitare la autoturisme ale Renault-Dacia, interzise de la difuzarea pe posturile TV
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de marti, mai multe spoturi publicitare pentru sase modele de automobile Renault, trei modele Chevrolet, doua modele Dacia si un model Mitsubishi, difuzate pe posturi de televiziune, pe parcursul lunii iulie.
CNA a constatat ca in aceste spoturi pretul afisat mare pe ecran este pretul final de achizitie al autoturismului doar in conditiile in care cumparatorul detine trei vouchere (tichete valorice). In caz contrar, pretul de achizitie al autoturismului este mai mare.
De asemenea, conditiile in care cumparatorul poate beneficia de respectiva promotie la autoturismul promovat in spot (pretul mai mic daca are trei vouchere) apar scrise in partea de jos a ecranului, cu litere mici, greu lizibile.
Astfel, membrii CNA au considerat ca respectivele spoturi publicitare incalca articolele 93 si 94 din Codul audiovizualului, potrivit carora: "Comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale" si "In scopul unei informari corecte, orice informatie sau avertizare continuta intr-o comunicare comerciala audiovizuala se difuzeaza astfel incat aceasta sa fie clar perceputa de public, in special prin asigurarea urmatoarelor masuri: a) sa fie prezentata static, lizibil si pe o durata suficienta, in cazul informatiei difuzate sub forma de videotext; dimensiunea caracterelor trebuie sa fie de minimum 17 puncte in format SD, definitie standard, respectiv 32 in format HD, inalta definitie; b) sa fie redata la viteza normala de citire".
In consecinta, CNA a decis sa aplice o decizie de intrare in legalitate in privinta respectivelor spoturi publicitare, fapt care presupune ca acestea nu mai pot fi difuzate pe posturile TV pana cand nu vor fi modificate, astfel incat sa respecte legislatia audiovizuala.
De cealalta parte, in sedinta de marti a CNA, un reprezentant al companiei Renault Dacia a spus ca acest program se afla in al cincilea an de derulare.
El a mai spus ca intr-un spot foarte scurt nu pot fi afisate toate informatiile disponibile pe site-ul companiei, referitoare la o promotie. "Nu este vorba despre rea-vointa, dar nu poti sa afisezi in zece secunde toate informatiile", a mai spus reprezentatul companiei Renault Dacia.
"Ca sa fiti corect fata de publicul cumparator ar trebui sa spuneti care este valoarea voucherului", i-a explicat Ioan Onisei, vicepresedintele CNA.
"Nu poti cere telespectatorului sa citeasca mesaje subliminale complexe", a spus si Mircea Valeriu Deaca, membru al CNA, referindu-se la textul greu de citit care apare in partea de jos a ecranului, in timpul difuzarii spoturilor, si in care se explica faptul ca pretul prezentat mare pe ecran este valabil numai daca eventualul cumparator are trei vouchere.
In decizia sa, CNA a avut in vedere si decizia Comitetului Etic al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC), potrivit caruia "comunicarea pretului autoturismelor promovate prin sintagma "la doar... euro, TVA inclus" incalca prevederile articolului 1.3 litera b din Codul de Practica in Publicitate elaborat de RAC, deoarece pretului mentionat i se adauga si contravaloarea a maxim trei tichete valorice care, daca nu sunt obtinute in urma casarii unor autoturisme, trebuie achizitionate separat de catre consumator".

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
Ruleaza in prezent la TV o reclama la Praktiker. Chiar am urmarit-o atent si mesajul e cat se poate de clar si fara echivoc: e suficient sa cumperi ceva de la ei si garantat (desi nu asa, oricum, ci ga-ran-tat!) primesti nu una, ci zece masini Skoda Citigo.
Parca ma si vad. Ma duc si eu sa cumpar o surubelnita, un smirghel, un umeras ceva si cum am iesit din magazin, cum ma trezesc din senin cu zece Skoda Citigo. Si eu, ca un cetatean umil ce ma aflu, zic si eu timid ca una ar fi de ajuns, hai fie doua.... nuuuuu, tataie, 10! Sunt ale tale, ia-le! Pai unde le parchez, cu ce platesc eu 10 impozite in plus, 10 asigurari..... nu ne intereseaza, ia-le! Dupa mine nenea Vasile, se trezeste si el cu 10 Skoda Citigo. Si asa mai departe.
O singura mare grija am.... dupa o astfel de zi de cumparaturi la Praktiker, in care fiecare cumparator primeste ga-ran-tat (!) 10 masini, sa zicem ca sunt 2000 de clienti pe zi.... deci 20 000 de Skoda Citigo pe zi... pai intr-o saptamana, orasul meu este blocat complet de armata de Citigo! Mare, mare problema!
nu cred ca mai erau reclame la TV la masini care sa nu afiseze pretul redus cu cele 3 vouchere.
iar cei de la CNA acum s-au trezit?