Principiul statului de drept a fost afectat prin adoptarea de catre Parlament a Hotararii privind desemnarea membrilor in Consiliul de Administratie (CA) al Societatii Romane de Televiziune (SRTv), arata Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) subliniind ca cele 8 locuri alocate grupurilor parlamentare trebuia sa fie ocupate de candidatii propusi de acestea, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament, potrivit Agerpres.

CCR a publicat motivarea deciziei din 26 septembrie prin care a admis sesizarea formulata de PDL si a constatat ca Hotararea Parlamentului nr.28 din 26 iunie privind desemnarea membrilor CA al SRTv este neconstitutionala in ceea ce priveste desemnarea candidatilor de catre grupurile parlamentare reunite ale celor doua Camere ale Parlamentului.

'Prin hotararea adoptata, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a incalcat in mod vadit dispozitiile art.19 alin.(2) lit.a) teza finala din Legea nr.41/1994, cele 8 locuri alocate grupurilor parlamentare trebuind a fi ocupate de candidatii propusi de acestea, potrivit configuratiei politice si ponderii lor in Parlament. Ca urmare, Curtea retine ca incalcarea legii are drept consecinta imediata nesocotirea art.1 alin.(5) din Constitutie, care prevede ca respectarea legilor este obligatorie. Incalcarea acestei obligatii constitutionale atrage implicit afectarea principiului statului de drept, consacrat prin art.1 alin.(3) din Constitutie', sustin judecatorii.

Curtea retine ca Hotararea Parlamentului isi pastreaza prezumtia de constitutionalitate pana la data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial, astfel incat actele juridice adoptate de CA al SRTv pana la aceasta data raman valabile, sub acest aspect.

'Avand in vedere cele constatate prin prezenta decizie, Hotararea Parlamentului isi inceteaza efectele juridice in privinta celor 8 candidati desemnati de catre grupurile parlamentare la data publicarii prezentei decizii in Monitorul Oficial. Tot ca efect al caracterului general obligatoriu al deciziilor CCR, Parlamentul urmeaza sa stabileasca procedura de desemnare a membrilor CA al SRTv in privinta celor 8 locuri alocate grupurilor parlamentare cu respectarea intru totul a dispozitiilor imperative ale art.19 alin.(2) lit.a) din Legea nr.41/1994', se spune in motivare.

Pe de alta parte, in privinta hotararilor legislativului care prin obiectul lor vizeaza organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional, Curtea a retinut ca norma de referinta, in cadrul controlului de constitutionalitate exercitat, poate fi atat o dispozitie de rang constitutional, cat si una infraconstitutionala, tinand cont de dispozitiile art. 1 alin. (5) din Constitutie.

'O atare orientare a Curtii este data de domeniul de maxima importanta in care intervin aceste hotarari - autoritati si institutii de rang constitutional -, astfel incat si protectia constitutionala oferita autoritatilor sau institutiilor fundamentale ale statului trebuie sa fie una in consecinta. Prin urmare, hotararile plenului Camerei Deputatilor, plenului Senatului si plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului care vizeaza organizarea si functionarea autoritatilor si institutiilor de rang constitutional pot fi supuse controlului de constitutionalitate chiar daca actul normativ pretins incalcat are valoare infraconstitutionala', spune Curtea.

Potrivit CCR, chiar daca denumirea persoanei juridice, mai precis forma de organizare a serviciului public de televiziune, nu este cuprinsa in mod expres in textul Constitutiei, serviciul ca atare, precum si activitatea pe care acesta il presteaza sunt prevazute in mod expres de art. 31 alin.(5) din Constitutie.

'Totodata, controlul parlamentar asupra acestuia, precum si obligatia de a fi organizata potrivit unei legi organice sunt prevazute tot prin textul Constitutiei. Prin urmare, datorita faptului ca existenta acestui serviciu public este prevazuta de art.31 alin.(5) din Constitutie, se confera acestuia o importanta constitutionala, astfel incat hotararile Parlamentului care vizeaza organizarea si functionarea acestuia pot fi, de asemenea, supuse controlului de constitutionalitate chiar daca actul normativ pretins incalcat are valoare infraconstitutionala ', subliniaza judecatorii.

In document se arata ca, potrivit procesului-verbal al sedintei comune a comisiilor pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, precum si stenogramei sedintei comune a Camerei Deputatilor si a Senatului din 26 iunie, s-a adus in discutie intelegerea liderilor de grupuri parlamentare de a nu permite grupurilor parlamentare ale PDL sa nominalizeze persoane pentru audierea in comisia comuna, cererea acestui partid in acest sens fiind respinsa, fiind audiati doar candidatii propusi de PSD, PNL, UDMR, UNPR, presedintele Romaniei, Guvernul, de personalul angajat al SRTv si de grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Curtea mai retine ca in privinta candidatilor nominalizati la nivelul grupurilor parlamentare reunite din cele doua Camere nu au fost audiati la comisiile de specialitate si cei propusi de PDL, astfel incat lista candidatilor nominalizati pentru a face parte din CA al SRTv nu i-a cuprins si pe acestia.

'Desigur, o atare neregularitate putea fi acoperita prin votul plenului reunit al celor doua Camere in sensul completarii listei potrivit configuratiei politice si ponderii grupurilor parlamentare in Parlament, insa, in cauza de fata, acest lucru nu s-a intamplat. (...)Asadar, plenul reunit a aprobat si si-a insusit ceea ce au propus comisiile de specialitate in sedinta reunita, desi avea competenta de a infirma hotararea luata in comisiile de specialitate', mai precizeaza CCR.

Curtea subliniaza ca, in jurisprudenta sa, a statuat ca aceste comisii permanente sunt organe interne de lucru ale Camerelor Parlamentului, a caror activitate are caracter pregatitor pentru a oferi forului deliberativ toate elementele necesare adoptarii deciziei, natura juridica a avizelor adoptate de acestea fiind aceea a unui act preliminar, de recomandare.

Obiectul sesizarii de neconstitutionalitate l-a constituit Hotararea Parlamentului prin care au fost desemnati in Consiliul de administratie al SRTv pentru 4 ani membrii titulari Anne Rose-Marie Juganaru, Claudiu Brinzan, Cristian Nitulescu, Claudiu Saftoiu, Lucia Hossu Longin, Irina Radu, Levente Zoltan Nagy, Nicoleta Nicolicea, Gabriela Romina Surugiu, Gabriel Tufeanu,Valentin Nicolau, Sorin Burtea si Raico Cornea si membrii supleanti Luminita Violeta Ristea, Andrei Mihai Cernea, Vasile Arhire, Dida Dragan, Daniela Barsan, Cristina Iancu, Istvan Peter Rostas, Marius Costel Oblu, Mihai Radulescu, Ioana Catalina Popescu si Andreea-Julika Ghita.

Decizia CCR este definitiva si general obligatorie, se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si se publica in Monitorul Oficial