Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al SRTv, a declarat, vineri seara, ca a fost necesara desfiintarea TVR Cultural, in contextul situatiei financiare dificile in care se afla Televiziunea Romana, precizand ca TVR Cultural avea costuri de 650.000 de euro pe luna, relateaza Mediafax.

TVR Cultural si-a suspendat emisia pe 15 septembrie, la ora 23.59.

Intrebat vineri seara, la Antena 3, de ce a desfiintat TVR Cultural, Claudiu Saftoiu a spus: "Pentru ca trebuia desfiintat (...) Cand in casa in care traiesti nu mai intra bani, va trebui sa faci de asa maniera incat sa inchizi o camera sau alta si sa te multumesti cu ceea ce se mai poate". In acest context, el a precizat ca TVR Cultural avea cheltuieli de 650.000 de euro pe luna.

Totodata, Saftoiu a spus ca TVR 3 avea costuri asemanatoare cu TVR Cultural, dar "a ramas in picioare" deoarece CA al TVR a dorit lucrul acesta. "Eu am avut o oferta maximala - TVR 3, TVR Info si TVR Cultural sa fie suspendate pana la vremuri mai bune. Nu s-a putut cu TVR 3. Am acceptat lucrul acesta, ca sa nu cada complet planul de redresare. Am cerut insa costuri zero pentru acest post", a spus Saftoiu, precizand ca pe TVR 3 se difuzeaza reluari si transmisiuni din studiorile teritoriale ale Televiziunii Romane.

Potrivit lui Saftoiu, TVR Cultural, prin natura lui, avea costuri de productie relativ mari. "Mergea si difuza transmisiuni directe de la festivaluri muzicale, de la festivaluri teatrale, iar lucrurile acestea aveau costuri. Din pacate, audienta era una destul de scazuta", a spus Saftoiu.

El a spus, insa, ca oamenii de la TVR Cultural vor intra in procesul de selectie de personal si este absolut convins ca isi vor gasi locul la noul post TVR 2 Cultural, dupa finalizarea procesului de restructurare.

Intrebat daca Grigore Lese si Horia-Roman Patapievici mai au in prezent emisiuni la TVR, Saftoiu a raspuns: "Domnul Lese a avut si are, iar domnul Patapievici nu mai are in momentul acesta. Domnia sa, impreuna cu toti cei care doresc sa faca emisiuni in Televiziunea Romana pot pur si simplu sa aplice pentru oferta aceasta de emisiuni si ramane sa fie decisa, de catre o comisie, foarte transparent, noua grila, cu noile emisiuni si productii".

TVR Cultural si-a suspendat emisia sambata, 15 septembrie, la ora 23.59, potrivit unei decizii luate de Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al Televiziunii Romane. Decizia face parte din procesul de implementare a Programului de redresare economica a SRTv.

TVR Cultural s-a lansat in anul 2002, fiind singura televiziune din Romania cu profil exclusiv cultural. TVR Cultural a difuzat in cei zece ani de activitate dezbateri pe teme culturale, documentare si filme de arta, concerte simfonice, spectacole de opera, opereta, balet si teatru. TVR Cultural a fost condus de Daniela Zeca Buzura.

Societatea Romana de Televiziune este in prezent in plin proces de restructurare. Consiliul de Administratie (CA) al SRTv a aprobat, pe 28 septembrie, noua schema organizationala a Televiziunii Romane, care prevede desfiintarea a 872 de posturi, in institutie urmand sa ramana in urma concedierilor colective 2.395 de angajati.

Totodata, CA al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economica a televiziunii publice.

TVR are o pierdere cumulata de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesara pentru a plati aceasta datorie este estimata la 7,5 ani, dupa cum a declarat Claudiu Saftoiu, intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX in 10 august.

Conducerea TVR a trebuit sa elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Romane, dupa ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta (OUG) potrivit careia Consiliul de Administratie al TVR trebuie sa aprobe, in termen de 45 zile (de la publicarea in MO a OUG, n.r), un program de redresare economica, cu restructurari economice, de personal si plata datoriilor fiscale in sase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care sta la baza Programului de redresare economica a Televiziunii Romane, care a prevazut ca TVR Info si TVR Cultural trebuie sa isi inceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) si de TVR 3.

In baza Programului de redresare economica a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reesalonarea obligatiilor fiscale acumulate de TVR, in cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioada de 7,5 ani.