Publicatia Newsweek va renunta la versiunea tiparita si va ramane exclusiv in versiunile sale digitale de la inceputul anului 2013, cand implineste 80 de ani de la infiintare, potrivit unui anunt facut astazi pe TheDailyBeast.com de Tina Brown, redactor-sef si fondator al The Newsweek Daily Beast Company si Baba Shetty, CEO al aceleiasi companii. Ultimul numar tiparit al editiei americane Newsweek va fi cel din 31 decembrie.

"Newsweek isi va extinde prezenta online si pe tablete, ce creste rapid, precum si parteneriatele sale globale si afacerea in domeniul evenimentelor", arata anuntul respectiv. Publicatia in versiune digitala se va numi Newsweek Global si va avea "o singura editie globala, ce vizeaza o audienta foarte mobila, alcatuita din formatori de opinie care doresc sa afle despre evenimente internationale intr-un context sofisticat".

Pentru a se sustine financiar, Newsweek Global va apela la accesul contra cost la continutul sau, unele materiale urmand sa fie publicate si pe The Daily Beast. Acest site s-a lansat in urma cu patru ani, iar in 2010 a fuzionat cu revista Newsweek, pe care The Washington Post Company o vanduse lui Sidney Harman. Potrivit anuntului de astazi, The Daily Beast atrage, acum, peste 15 milioane de vizitatori unici pe luna, o buna parte dintre acestia accesand site-ul multumita Newsweek.

Cum explica sefii Newsweek - Daily Beast aceasta decizie:

  • Afacerea este afectata tot mai mult de mediul publicitatii in presa tiparita, ce intampina greutati, in timp ce continutul Newsweek distribuit online si prin e-readere inregistreaza o audienta in cestere.
  • Pana la sfarsitul anului, este de asteptat ca numarul utilizatorilor de tablete din SUA sa depaseasca 70 de milioane, comparativ cu 13 milioane acum doi ani
  • 39% dintre americani spun ca isi iau informatiile dintr-o sursa online, potrivit unui studiu de luna trecuta a Pew Research Center.

Revista Newsweek a fost lansata in 1933 de un fost editor al publicatiei Time. Este a doua cea mai mare publicatie saptamanala de informatii din SUA, dupa Time. Newsweek apare in patru editii in limba engleza si alte 12 editii internationale.