Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Lucia Hossu Longin, membru in Consiliul de Administratie al Televiziunii publice, s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada iunie 2010-martie 2011, timp in care a detinut simultan atat functia de membru CA al TVR, cat si cea de administrator al firmei Letti Lou Film SRL, potrivit unui comunicat de presa ANI.

UPDATE Lucia Hossu Longin, citata de Mediafax, a calificat decizia ANI drept "o prostie" deoarece firma Letti Lou Film a fost inactiva inca de la infiintare. Ea a afirmat ca nu a primit nicio informare de la ANI privind o incompatibilitate a sa. Potrivit Luciei Hossu Longin, "colegi de-ai mei au cu zecile de firme, dar nu se leaga nimeni de ei. Stiu de ce se leaga de mine, dar este o prostie ca doamna Udrea, spre exemplu, sa nu aiba nicio incompatibilitate, iar oameni modesti, fara avere, sa aiba". "Ne vom judeca. Daca nu au alte preocupari... Adevaratii incompatibili sunt lasati in pace, iar oamenii modesti sunt hartuiti", a spus ea.

  • Potrivit ultimei declaratii de avere, depusa in vara, Lucia Hossu Longin a realizat in ultimul an fiscal: 31.548 lei net - indemnizatie de membru al CA al SRTv, venituri de 36.000 de lei din pensie (14.400 lei indemnizatie de merit), 35.100 lei net venituri din drepturi de autor si 10.000 de lei din drepturi de folosinta.

ANI a constatat ca Lucia Hossu Longin s-a aflat in stare de incompatibilitate intre 29 iunie 2010, cand a fost numita membru CA al SRTv, si 30 martie 2011. In aceasta perioada, ea a incalcat "dispozitiile art. 84), alin. 1, lit. c) din Legea nr.161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei", arata comunicatul ANI. Lucia Hossu Longin detinea functia de administrator Letti Lou Film SRL din 30 martie 2007.

ANI arata ca, potrivit Legii nr. 161/2003, "membrilor consiliilor de administratie si ai comitetelor directoare ale Societatii Romane de Radiodifuziune si Societatii Romane de Televiziune li se aplica dispozitiile art. 72 si regimul incompatibilitatilor [...] pentru ministri si, respectiv, secretari de stat, precum si incompatibilitatile prevazute in legi speciale."

Agentia precizeaza ca:

  • persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani.
  • in cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de 3 ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate.
  • persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.

Luna aceasta, Lucia Hossu Longin a fost numita din nou membru in Consiliul de Administratie al TVR, validat de Parlament, ea fiind propusa pentru aceasta functie de catre PNL.