Grecia a rasuflat usurata vineri dupa achitarea unui ziarist acuzat ca a publicat lista unor prezumtivi detinatori de conturi in Elvetia, in centrul unei polemici de mai multe luni, scrie AFP.

Ziaristul Costas Vaxevanis, 46 de ani, acuzat de violarea datelor personale dupa ce a publicat o lista cu 2.059 de nume, provenite din datele bancii HSBC din Elvetia, a fost achitat joi dupa un proces maraton de 12 ore.

Vaxevanis a declarat, dupa sentinta, ca "decizia tribunalului constituie un evenimente foarte important care le permite ziaristilor sa-si faca treaba".

Afacerea Vaxevanis a provocat un scandal in lumea mass mediei din Grecia, ziaristul primind sprijinul a numeroase ONG-uri de aparare a libertatii presei si a drepturilor omului.

Recunoscand faptul ca a detine conturi in Elvetia, Vaxevanis a invocat dreptul presei de a publica documente ascunse sau minimizate de autoritati, pentru a denunta aceste scandaluri, intr-un context in care guvernul grec se confrunta cu furia din ce in ce mai mare a strazii in fata unei austeritati acuzata ca ii ocoleste pe cei bogati si puternici.

Afacerea face parte din polemica care a tinut prima pagina a ziarelor in ultimele luni in Grecia, in jurul listei "Lagarde", care a fost transmisa in 2010 guvernului grec de catre fostul ministru francez de Finante Christine Lagarde, in prezent director general al FMI.

Existenta acestei liste nu a fost revelata de presa decat recent, in conditiile in care cele trei guverne care s-au succedat in doi ani in Grecia nu au parut a fi capabile sa invete din acest eveniment pentru a inaspri lupta impotriva fraudei fiscale, endemica in aceasta tara.

Afacerea "Lista Lagarde", al carei original a disparut din ministerul de Finante cu avizul fostului ministru Georges Papaconstantinou, face obiectul unei anchete preliminare a procurorului Grigoris Peponis.

Potrivit unor surse judiciare, acesta intentioneaza sa transmita dosarul parlamentului, ceea ce ar permite deputatilor sa examineze eventuala culpa a lui Papaconstantinou si a succesorului sau pana la inceputul anului 2012 la Finante, Evangelos Venizelos, actualul lider al partidului socialist Pasok.