Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat, marti, posturile PRO TV, Kanal D, Acasa TV si Antena 1 cu suspendarea timp de 10 minute a emisiei si difuzarea deciziei Consiliului, din cauza incalcarii reglementarilor legislatiei audiovizuale, potrivit Agerpres.

Potrivit articolului 95 din Legea audiovizualului, in cazul savarsirii repetate a unor contraventii, radiodifuzorii au obligatia de a difuza timp de 10 minute, intre orele 19.00 si 19.10, numai textul deciziei de sanctionare.

In speta, in cadrul emisiunilor 'Happy hour', 'Cancan TV', 'WoW Biz', 'Acces direct' si 'Un show pacatos', difuzate in perioada 17 - 23 octombrie, au fost incalcate prevederile Codului audiovizual si Legii audiovizualului referitoare la protectia demnitatii umane, limbaj injurios si protectia minorilor.

Decizia Consiliului a fost luata in urma unor dezbateri de mai bine de trei ore, membrii CNA, desi cu totii de acord cu gravitatea incalcarilor legii, nu au reusit sa se puna de acord in ceea ce priveste eventualele diferente in care fiecare post a redat evenimentul.

PRO TV a fost sanctionat din cauza incalcarii legislatiei in cadrul emisiunii 'Happy hour', in care Corneliu Vadim Tudor si Mariana Moculescu si-au adresat injurii pe tot parcursul emisiunii, realizatorul Catalin Maruta neoprind microfonul.

De asemenea, postul Acasa TV a incalcat reglementarile legislatiei audiovizuale, din cauza difuzarii la emisiunea 'Cancan TV' a unei dispute a Oanei Zavoranu cu Corneliu Vadim Tudor.

La Kanal D, in cadrul emisiunii 'WoW Biz' a fost difuzata o disputa a Oanei Zavoranu si a mamei acesteia cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Nu in ultimul rand, Antena 1 a incalcat legislatia in domeniu in cadrul emisiunilor 'Acces direct' si 'Un show pacatos', invitatii fiind Corneliu Vadim Tudor si Mariana Zavoranu.

Potrivit reprezentantului postului, Mirela Bomboe, care a recunoscut ca 'sunt, intr-adevar excese, dar nu violente de limbaj', 'moderatorii au intervenit de fiecare data' si 'limbajul a fost temperat'.

"As pleca de la ideea ca intotdeauna este un subiect de abordare pentru presa comportamentul unui parlamentar european. Acesta nu putea fi abordat fara luarea masurilor de protectie, dar subiectul nici nu putea fi evitat", a spus presedintele CNA, Rasvan Popescu, care a propus amenda maxima pentru cele trei posturi si nu suspendarea emisiei, pe timp de 10 minute, si difuzarea textului sanctiunii, de la ora 19.00, asa cum a propus Valentin-Alexandru Jucan.