George Entwistle, directorul general al BBC, a demisionat din functie la doar doua luni dupa numire, din cauza managementului prost al scandalului de pedofilie in care e implicat un fost prezentator celebru al sau, Jimmy Savile, si dupa ce postul de stat a difuzat intr-o emisiune de stiri o ancheta in care il acuza eronat de pedofilie pe un fost politician, relateaza Reuters. Entwistle si-a asumat vina precizand ca a luat decizia in contextul "jurnalismului de un standard inacceptabil al emisiunii Newsnight de vineri, 2 noiembrie".

BBC a fost deja tinta unui scandal care i-a zdruncinat imaginea atunci cand au fost dezvaluite presei informatii potrivit carora un fost prezentator al postului britanic, Jimmy Savile, este suspectat ca a abuzat sexual de minori. Mai mult, gafele au continuat la BBC cand, in cadrul unui program de stiri de mare audienta, "Newsnight", au fost difuzate declaratii mincinoase cu privire la faptul ca un fost politician de prim rang a abuzat sexual minori, relateaza Mediafax.

Radiodifuzorul britanic a prezentat scuze in mod public, vineri, prin retelele sale de transmisie, dar sambata seara, Entwistle a recunoscut, raspunzand la intrebarile propriilor jurnalisti, ca nu a fost informat inainte de difuzare despre stirea difuzata in cadrul emisiunii "Newsnight", care mai fusese implicata intr-un scandal asemanator in urma cu cateva saptamani.

In scrisoarea de demisie, Entwistle a subliniat ca standardele jurnalistice ale filmului difuzat de "Newsnight" au periclitat prestigiul pe care BBC si l-a construit in cei aproape 90 de ani de la infiintare.

"Ca director general al BBC, sunt in mod direct si esential raspunzator de intregul continut difuzat, asa ca am decis ca este o chestiune de onoare sa ma retrag din functia pe care o detin", a spus Entwistle.

Luna trecuta, televiziunea rivala ITV dezvaluia faptul ca Jimmy Savile, una dintre cele mai celebre personalitati de televiziune ale anilor '60, '70, '80, a abuzat sexual mai multe minore, adesea in contexte legate de emisiuni ale postului BBC. In urma acestor informatii, politia britanica a deschis o ancheta.

Ceea ce i s-a reprosat atunci lui George Entwistle, in calitate de director al radiodifuzorului britanic, a fost faptul ca un raspuns oficial in acest sens a intarziat sa apara, postul incercand sa musamalizeze cazul.

Dar situatia a devenit critica vineri, cand BBC a trebuit sa recunoasca faptul ca intr-o emisiune "Newsnight" au fost prezentate informatii mincinoase cu privire la un fost politician - identificat mai tarziu pe internet ca fiind un apropiat al fostului premier britanic Margaret Thatcher -, despre care s-a spus ca ar fi abuzat sexual minori, si sa prezinte scuze public.

In acest context, George Entwistle si-a recunoscut maniera defectuoasa de a gestiona situatiile critice care au afectat prestigiul BBC.

Pe 5 iulie 2012, Entwistle a fost ales pentru a ocupa functia de director general al BBC de catre membrii BBC Trust, board-ul care conduce compania si este prezidat de Chris Patten. Inainte de a prelua conducerea BBC, George Entwistle a condus BBC Vision.

British Broadcasting Corporation (BBC) este radiodifuzorul public britanic, infiintat pe 1 ianuarie 1927. BBC este cel mai mare radiodifuzor din lume, cu aproximativ 23.000 de angajati. Corporatia BBC detine opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa si un serviciu international in 28 de limbi straine, de care beneficiaza peste 150 de milioane de persoane.