CNA a sanctionat, marti, cu o amenda de 20.000 de lei postul Romania TV pentru ca i-a permis lui Gigi Becali sa profereze insulte la adresa unor invitati in studio - Andreea Pora, Adriana Saftoiu si Radu Carp - in mai multe emisiuni ale acestui canal de stiri. Membrii CNA au considerat ca televiziunea a incalcat reglementarile privind protejarea demnitatii umane, limbaj defaimator si obligatia moderatorilor de a preveni un astfel de limbaj.

Intr-o emisiune din 15 octombrie, Gigi Becali i-a adresat cuvinte jignitoare unuia dintre invitati, Radu Carp, fara ca moderatorul Iulia Nagy sa-l atentioneze si fara a intrerupe interventia cu toate ca jignirile s-au repetat. In cazul acelei emisiuni, dupa ce Becali s-a dezlantuit in direct, jignindu-l in mod repetat pe Radu Carp, moderatoarea s-a limitat la interventii de genul "Pe rand, ca altfel nu ne auzim" sau "Va rog, sa-i ascultam si opinia dumnealui".

  • Valentin Jucan, membru CNA: cea mai tare faza din acest raport de monitorizare este faptul ca dupa tot ce s-a intamplat realizatoarea a spus: "sunt evenimente pe care nu avem cum sa le controlam si v-as propune sa tragem concluziile, este crestin bun dar este rau de gura, a spus presedintele PNL..."

In emisiunea "Stirile Serii" din 13 noiembrie, incadrata ca emisiune electorala, Gigi Becali a jignit-o repetat pe jurnalista Andreea Pora, care si-a exprimat clar dorinta de a nu discuta cu Becali. Moderatoarea Laura Chiriac nu i-a cerut in mod explicit lui Becali sa inceteze insultele - pe care le-a descris, la un moment dat, "glume" - dar a facut comentarii de tipul: "Domnule Becali, mie mi-a placut mult ciocanitoarea Woody, desen animat cand eram copil, dar asta nu e o emisiune de desene animate, oamenii de aici au nume, prenume, Andreea Pora e jurnalist, are nume, prenume, Andreea Pora e jurnalist..." sau "Hai sa incercam sa calmam spiritele, daca nu se poate lega un dialog".

  • Emisiunea in care Gigi Becali a jignit-o pe Andreea Pora a fost reclamata la CNA, saptamana trecuta, de jurnalistul Dan Tapalaga.

In emisiunea "Romania 60 de minute" din 15 noiembrie, tot Gigi Becali ii adreseaza jigniri Adrianei Saftoiu, moderatoarea spunandu-i candidatului sa nu jigneasca invitatii, dar lansandu-l pe acesta sa continue insultele la adresa invitatei.

Ce au spus membrii CNA si reprezentanta RTV la Consiliu, pe tema interventiilor lui Gigi Becali la Romania TV:

  • Cristina Trepcea: Este campanie electorala. Omul acesta (Gigi Becali - n.red.) trebuie sa arate cine este pentru ca oamenii sa stie pe cine pun stampila.
  • Ioan Onisei: Dar in campania electorala nu se pune problema de limbaj? Il intorci din drum sa continue injuriile?
  • Gelu Trandafir: In momentul cand derapeaza limbajul, e clar ca poti sa tai interventia
  • Reprezentanta Romania TV la CNA: De ce nu v-ati sesizat si in urma cu o luna-o luna si jumatate cand a fost un dialog la fel de contondent intre Andreea Pora si Ioan Ghise, iar Ioan Ghise a parasit platoul?
  • Christian Mititelu: Invitati genul asta de oameni pentru ca credeti ca in felul acesta faceti rating. Faceti un fel de divertisment penibil cu niste oameni care n-ar trebui sa apara astfel.
  • Narcisa Iorga: In momentul in care derapeaza, de ce nu e oprit? De ce e stimulat in continuare? In momentul in care dl  Becali vorbeste prima data despre ciocanitoare, Laura Chiriac spune ca ei ii place Ciocanitoarea Woody
  • Narcisa Iorga: Nu suntem aici sa le criticam pe Laura Chiriac sau Sorina Matei, jurnaliste cu experienta. Problema e la difuzor, cand astfel de invitati nu sunt tinuti sub control
  • Valentin Jucan: Ce vede telespectatorul la TV? O mizerie. Ce vad femeile care vor sa intre in politica?
  • Cristina Trepcea: Dar intr-o campanie trebuie sa-l vezi pe om asa cum este. Nu cred ca putem sa punem semn de egalitate intre niste campioni ai rasului adusi doar pentru audienta si... Daca acei campioni ai rasului candideaza, adu-i sa vada lumea cu ce voteaza
  • Ioan Onisei: Dar dl. Becali s-a certat cu un contra-candidat sau cu Radu Carp sau Andreea Pora?
  • Christian Mititelu: Nu exista niciun criteriu editorial pentru care il invitati