Dusko Kovacevic, ambasadorul Bosniei Hertegovina la Bucuresti crede ca Rominia a facut progrese imense in ultimii ani. Sambata, la ora 18:30, "Pasaportul diplomatic" deschide o noua poarta, aceea a culturii si civilizatiei din Bosnia Hertegovina. Ambasadorul acestui stat la Bucuresti, Dusko Kovacevic, invitatul lui Balazs Barabas din aceasta saptamana are o experienta indelungata a relatiilor cu Romania, fiind de foarte multi ani in tara noastra.

Pasaport diplomatic la Digi 24Foto: Hotnews

Despre Romania, ambasadorul crede ca a facut progrese uriase, in ultimii 12 ani. "Pot sa spun ca Romania a facut progrese foarte mari. Este incredibil. In 2001 am venit cu masina din Bosnia la Bucuresti si de la granita, din Turnu Severin pana la Bucuresti am venit pe drumuri foarte proaste. Acum aveti drumuri excelente. Dar am auzit ca nu doar intre Turnu Severin si Bucuresti, aveti drumuri bune in toata tara. Dar nu autostrazi. Stiu ca sunt probleme cu autostrazile, dar totusi Romania a facut ceva concret si cu autostrazile. Avem acum autostrada Bucuresti-Constanta. Stiu ca de regula oamenii au asteptari mai mari. Dar din punctul meu de vedere, cand compar situatia cu 2001, sau chiar cu 2006, vad progrese uriase."

In interviul acordat emisiunii "Pasaport diplomatic", Dusko Kovacevic vorbeste despre realitatile Bosniei de azi, greutatile pe care se straduiesc sa le depaseasca, istoria recenta a tarii sale. Cum arata Bosnia Hertegovina la 17 ani de la incheierea celui mai violent razboi din Europa moderna: in momentul de fata, in tara traiesc trei nationalitati: sarbii, croatii si musulmanii si toti incearca sa isi duca viata impreuna mai departe, chiar daca in fiecare familie pierderile din timpul razboiului sunt greu de acceptat. "La nivelul oamenilor de rand, Bosnia se recupereaza dupa cei 3 ani de razboi intens, cu un numar de 100.000 de victime.... La 17 ani dupa razboi pot sa spun ca avem relatii bune in interiorul Bosnia Hertegovina si intre cele 3 tari ( Serbia, Croatia si Bosnia Hertegovina). Legat de vecinii nostri au ramas cateva probleme deschise, legate de granite, proprietati, refugiati etc etc. Dar este important ca ne intalnim si ca discutam despre probleme si ca incercam sa gasim solutii si raspunsuri potrivite pentru probleme."

Dincolo de diplomatie, de cariera, de probleme complicate de politica externa, Dusko Kovacevic este o persoana foarte activa iar unul dintre hobby-urile sale este sportul. Si pentru ca ii place atat de mult miscarea in aer liber, l-a convins si pe Balazs Barabas sa schimbe costumul elegant cu o tinuta sport si sa mearga impreuna in parcul Herastrau, pe malul lacului, pentru un mars in forta. De altfel, diplomatul spune ca acesta este un obicei vechi al sau. Se intalneste cu alti ambasadori, la fel de pasionati de miscare si alearga dimineata in parc.

O noua editie a "Pasaportului diplomatic", despre oameni si locuri interesante; toate in singura emisiune care intra in lumea eleganta si elitista a diplomatiei, sambata, ora 18.30, la Digi24.