Compania RCS&RDS raspunde, luni, printr-un comunicat de presa plangerilor legate de scoaterea posturilor Discovery din grila platformei de satelit Digi TV, anuntata de grupul Discovery vineri. Operatorul afirma "nu poate fi de acord" sa plateasca, pentru a difuza canalele Discovery, tarife "de 3 ori mai mari" decat pentru alte canale similare si afirma ca Discovery a refuzat propunerea sa de a crea un pachet distinct de programe, care sa fie distribuit la un tarif stabilit de compania de televiziune.

  • Pozitia RCS vine dupa ce, vineri, grupul Discovery a anuntat ca postul Discovery Channel a fost scos de pe platforma de satelit a RCS&RDS, Digi, desi acordul de retransmisie expira pe 30 noiembrie. Tot Discovery afirma, vineri, ca RCS respinsese "toate ofertele noastre comerciale" desi "nu am cerut, in niciun moment al negocierilor, cresterea tarifelor pentru distributia canalelor noastre" si arata ca RCS eliminase deja postul Discovery World din toate pachetele sale, iar posturile TLC si Animal Planet - din unele pachete.
  • Disputa vine in conditiile in care RCS isi extinde activitatile de televiziune cu doua noi posturi proprii - Digi World si Digi Life, pentru care a primit licente audiovizuale in septembrie a.c.. Tot RCS a fost implicat in ultima vreme intr-un amplu conflict cu posturile Intact, conflict ce a culminat cu scoaterea Antenelor din grila platformei de satelit Digi, in primavara acestui an.

In comunicatul de luni, RCS&RDS arata ca "nu intentioneaza sa renunte la difuzarea canalelor documentare ci doar sa le inlocuiasca pe unele dintre acestea". Compania sustine ca sumele solicitate de Discovery, fiind in dolari americani, au crescut continuu in ultimii ani si ca nu poater accepta pozitia Discovery care "in plina criza economica mondiala, solicita sa i se garanteze un anumit nivel de venituri".

Intrebati de HotNews.ro daca este vizata scoaterea Discovery si din pachetele de cablu, reprezentantii RCS&RDS s-au limitat sa spuna ca ceea ce poate fi comunicat se regaseste in pozitia anuntata astazi. Fata de ceea ce au anuntat in aceasta pozitie, reprezentantii operatorului au tinut sa mai precizeze ca "echivalentul in lei al sumelor solicitate de Discovery in 2012, care este de doua ori mai mare decat al celor din 2008, cum precizam in comunicat, este de trei ori mai mare decat in 2005".

Comunicatul transmis luni de RCS:

Bucuresti, 26.11.2012

Reactie RCS & RDS relativ la prezenta canalelor Discovery in reteaua Digi TV

RCS & RDS nu intentioneaza sa renunte la difuzarea canalelor documentare ci doar sa le inlocuiasca pe unele dintre acestea.

Compania noastra nu poate fi de acord sa continue difuzarea canalelor Discovery, cu plata unor tarife de 3 ori mai mari decat cele pentru alte canale similare, pentru toti abonatii sai, in conditiile in care cota medie de audienta a canalelor Discovery este de aproximativ 1%. Nu putem accepta principiul: 1% doresc si 100% platesc!

Intrucat tarifele Discovery au fost intotdeauna in DOLARI SUA, desi abonamentele noastre sunt platite in LEI, sumele solicitate de grupul Discovery, numai pentru Romania, au crescut continuu de-a lungul anilor, indiferent de criza economica sau de ratele de schimb valutar. Astfel, echivalentul in lei al sumelor din 2012 este de DOUA ORI mai mare decat al celor din 2008, adica o crestere cu 100% in 4 ani.

Argumentele legate de criza economica, de scaderea puterii de cumparare a consumatorilor sau de impactul ratei de schimb valutar, nu au fost niciodata acceptate de grupul Discovery. In ultimele saptamani, grupul Discovery a acceptat pentru prima data sa discute despre anumite concesii, dar acestea nu rezolvau problemele de fond, venind doar in perspectiva intreruperii difuzarii canalelor sale la terminarea contractului.

Compania noastra nu poate accepta pozitia grupului Discovery, care, in plina criza economica mondiala, solicita sa i se garanteze un anumit nivel de venituri, indiferent de calitatea emisiunilor canalelor sale, de vechimea acestora, de numarul de repetari si de volumul publicitatii transmise de canal, in dauna emisiunilor propriu-zise.

Grupul Discovery a refuzat propunerea noastra de a crea un pachet distinct, care sa contina toate canalele sale, la un tarif stabilit de Discovery, pachet disponibil abonatilor interesati, dar fara costuri nejustificate pentru abonatii care nu il solicita.

RCS & RDS va difuza in continuare canale documentare de calitate, produse de furnizori reputati, dar nu va accepta ca abonatii sai sa fie fortati sa suporte costuri nejustificate, la presiunea oricarui furnizor care doreste sa isi realizeze planurile, in detrimentul lor.