RCS&RDS a scos, joi seara, toate canalele operate de compania Discovery Networks de pe retelele sale de cablu, analogic si digital, dupa ce, pe 23 noiembrie, compania de telecomunicatii a scos Discovery Channel de pe reteaua sa de satelit Digi. Aceasta masura a fost luata fara a-si anunta telespectatorii si fara a avea aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, asa cum impune Legea audiovizualului, anunta Mediafax.Discovery Channel pierde astfel aproape 50% din piata de distributie TV din Romania, conform surselor citate de Mediafax.

Discovery LogoFoto: Discovery

UPDATE RCS&RDS a transmis, joi seara, intr-un e-mail adresat abonatilor sai, ca televiziunile "Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 1 decembrie", scrie Mediafax.

"Pregateste-te de aventuri extraordinare cu noile canale din grila de programe Digi TV: Digi Animal World si BBC Entertainment. Cele mai noi documentare si emisiuni, de la cele mai mari case de productie, cele mai interesante episoade te vor tine cu sufletul la gura, alaturi de noi, incepand cu luna decembrie", se spune in e-mailul transmis abonatilor RCS&RDS.

In acelasi mesaj electronic se mai spune: "Canalele Digi Animal World si BBC Entertainment vor inlocui Animal Planet si Discovery Channel, care ies din grila la 01.12.2012".

Scoaterea canalelor Discovery din retelele de cablu ale RCS&RDS s-a produs in cateva ore, pe parcursul serii de joi, inainte cu o zi ca acordul de retransmisie intre Discovery si RCS sa expire (acordul expira pe 30 noiembrie).

RCS&RDS a depus la CNA cerere de licenta pentru introducerea in grila Digi TV incepand cu 1 decembrie 2012 a canalului BBC Entertainment, in locul Discovery Channel, iar de la 1 ianuarie 2013, si a canalului BBC Knowledge. Reprezentantii CNA au precizat joi pentru HotNews.ro ca cererea RCS a venit miercuri tarziu si ca au transmis operatorului ca nu poate face aceasta modificare decat dupa ce Consiliul isi va exprima acordul intr-o sedinta viitoare si ca trebuie sa aduca completari cererii depuse la CNA, in conformitate cu legea.

Discovery Channel, principala televiziune din portofoliul companiei Discovery, a pierdut aproape 50% din piata de distributie TV din Romania, odata cu scoaterea sa de pe retelele de cablu si de pe platforma digitala Digi a RCS&RDS, au declarat, pentru Mediafax, mai multe surse din piata media.

Potrivit legii, CNA are la dispozitie 30 de zile pentru a aproba modificari de grila, dar de obicei astfel de subiecte sunt discutate mai repede in sedintele Consiliului.

  • Discovery a anuntat vinerea trecuta ca RCS&RDS - post care isi extinde activitatile de televiziune cu doua noi posturi, Digi World si Digi Life - a scos postul Discovery Channel de pe platforma de satelit Digi TV, in conditiile in care "acordul de retransmisie intre Discovery si RCS expira pe 30 noiembrie". Televiziunea preciza ca nu a cerut in nicium moment cresterea tarifelor si ca operatorul ii respinsese toate ofertele comerciale.
  • Luni, RCS&RDS raspundea printr-un comunicat in care afirma ca "nu poate fi de acord" sa plateasca, pentru a difuza canalele Discovery, tarife "de 3 ori mai mari" decat pentru alte canale similare si preciza ca "nu intentioneaza sa renunte la difuzarea canalelor documentare, ci doar sa le inlocuiasca pe unele dintre acestea".
  • Miercuri, Discovery a revenit cu o pozitie in care isi exprima teama ca "actiunile RCS&RDS ii vor priva pe abonatii sai de 6 canale" - inclusiv cel mai urmarit canal de documentare, Discovery Channel - si isi exprima deschiderea sa continue negocierile cu RCS, in conditiile in care acordul actual de retransmisie expira pe 30 noiembrie.