Presedintele si CEO-ul Discovery Networks, Mark Hollinger, a transmis o scrisoare deschisa telespectatorilor romani, referitoare la eliminarea posturilor din grila RCS&RDS, in care afirma ca Discovery este "indignat" de situatie, motiv pentru care a demarat discutii cu autoritatile romanesti si europene.

Mark HollingerFoto: Discovery

In plus, Hollinger avertizeaza asupra faptului ca "exista riscul ca telespectatorii sa fie prinsi in contracte la preturi mari, pentru servicii pe care nu si le doresc sau asupra carora nu au niciun control."

Scrisoarea deschisa semnata de Mark Hollinger, presedinte si CEO Discovery Networks:

In urma cu o saptamana, Discovery Networks ii avertiza pe abonatii RCS&RDS ca este foarte posibil sa piarda cele sase canale Discovery, inclusiv Discovery Channel, TLC si Animal Planet. Din pacate, aceste temeri s-au adeverit, iar RCS&RDS a scos canalele noastre din ofertele sale in seara de 29 noiembrie, cu o zi inainte de expirarea contractului. Astfel, aproximativ 3 milioane de telespectatori au pierdut accesul la programele lor preferate, printre care Vanatorii de mituri, Cum se fabrica sau Curiosity. Acest lucru se intampla dupa aproape un an de incercari ale Discovery Networks de a aduce RCS&RDS la masa negocierilor.

Relatia cu telespectatorii este foarte importanta pentru Discovery, asadar suntem extrem de dezamagiti de situatia la care s-a ajuns. Fara voi, telespectatorii nostri, Discovery Channel nu ar fi fost cel mai iubit canal de documentare din Romania in ultimii 15 ani, iar vedete precum Adam si Jamie, Steve Irwin sau Buddy Valastro nu ar fi ajuns in casele romanilor. Avem incredere in publicul din Romania si in economia tarii, tocmai de aceea am investit aici in crearea unui birou local, care este responsabil de operatiunile Discovery in Sud-Estul Europei. Din acelasi motiv, am creat in parteneriat cu Ministerul Educatiei proiectul Scoala Discovery, o initiativa unica prin care oferim continut educational video si online gratuit, tuturor profesorilor si elevilor din Romania.

Cel mai important este ca voi, telespectatorii romani, sunteti privati de posibilitatea de a alege in functie de preferintele voastre. Avand o pozitie dominanta in piata, daca RCS&RDS va continua sa elimine canale precum Discovery, in final, telespectatorul va ramane cu foarte putine optiuni in ceea ce priveste productiile de calitate, ca cele pe care noi vi le-am oferit, zi de zi, in ultimii 15 ani.

Discovery a oferit celor de la RCS&RDS reduceri ale tarifelor tocmai pentru a veni in intampinarea preocuparilor lor legate de conditiile economice in schimbare din Romania si pozitia lor pe piata. Cu toate acestea, nu au considerat necesar sa se intoarca la masa negocierilor si sa discute pe marginea ofertei noastre.

Suntem indignati de ceea ce se intampla, motiv pentru care am demarat discutiile cu autoritatile din Romania si cu Uniunea Europeana. Judecand dupa ceea ce vedem acum, exista riscul ca telespectatorii sa fie prinsi in contracte la preturi mari, pentru servicii pe care nu si le doresc sau asupra carora nu au niciun control. Nu credem ca este o situatie pe care si-o doreste cineva in viitor.

Suntem norocosi sa avem alti parteneri precum Romtelecom, UPC, AKTA sau alti operatori locali, care au in continuare portofoliul Discovery in ofertele lor. Suntem in mod special bucurosi ca UPC va lansa doua noi canale Discovery - ID Investigation Discovery si Animal Planet HD, incepand cu 1 decembrie.

Sprijinul vostru in ultimii 15 ani a fost remarcabil si as vrea sa multumesc pe aceasta cale celor peste 20,000 de fani care au semnat petitia noastra in ultima saptamana. Ii asiguram ca sustinerea lor nu a fost in van. Astfel de telespectatori ne inspira sa producem cele mai bune programe precum Universul vazut de Stephen Hawking, Vanatorii de mituri sau cel mai nou serial de referinta, Curiosity.

Continuam sa facem toate eforturile pentru ca programele noastre sa fie disponibile cat mai multor telespectatori.

Masura luata de catre RCS&RDS de a scoate toate canalele operate de compania Discovery Networks de pe retelele sale de cablu, analogic si digital fara a avea aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, asa cum impune Legea audiovizualului, va fi discutata cu siguranta saptamana viitoare, a precizat pentru HotNews.ro Rasvan Popescu, presedintele CNA. Popescu a mai spus ca amenzile care pot fi aplicate conform legii in situatia modificarii de grila fara aprobarea CNA pot fi cuprinse intre 10.000 lei si 200.000 lei.

Potrivit Mediafax, RCS&RDS a scos, joi seara, toate canalele operate de compania Discovery Networks de pe retelele sale de cablu, analogic si digital, dupa ce, pe 23 noiembrie, compania de telecomunicatii a scos Discovery Channel de pe reteaua sa de satelit Digi. Aceasta masura a fost luata fara a-si anunta telespectatorii si fara a avea aprobarea Consiliului National al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei de programe, asa cum impune Legea audiovizualului.

HotNews.ro a scris in premiera joica RCS&RDS a depus la CNA cerere de licenta pentru introducerea in grila Digi TV incepand cu 1 decembrie 2012 a canalului BBC Entertainment, in locul Discovery Channel, iar de la 1 ianuarie 2013, si a canalului BBC Knowledge. Reprezentantii CNA au precizat pentru HotNews.ro ca cererea RCS a venit miercuri tarziu si ca au transmis operatorului ca nu poate face aceasta modificare decat dupa ce Consiliul isi va exprima acordul intr-o sedinta viitoare si ca trebuie sa aduca completari cererii depuse la CNA, in conformitate cu legea.